Der er langt om længe kommet godt gang i den svenske ginscene. Faktisk myldrer det frem med lokale ginner overalt i Sverige i disse år. En af de nyeste svenske ginproducenter er Kyflinge Gin i den sydsvenske by Malmö, der frigav deres første gin, Kyflinge Botanical Gin, i april 2022.

Vi er mange, der længselsfuldt har ventet på et løft i den svenske ginproduktion. Grundet det statslige monopol på salg af øl, vin og spiritus, kaldet Systembolaget, har landets spiritusproducenter lidt flere forhindringer, når det kommer til salg og vækst på hjemmemarkedet. Sverige er derfor først nu ved at få oparbejdet en stærk lokal ginscene med kvalitetsbevidste håndværksginner.

Bedst kendt blandt de svenske ginproducenter er nok den nordsvenske Hernö Gin (etableret 2011), der sammen med Stockholm Bränneri (etableret 2015) i hovedstaden og Bergslagens Destilleri (etableret 2012) ved Örebro har været definerende for den exceptionelt friske ginstil, som svensk gin er blevet internationalt kendt for. Men derudover var der op gennem 2010’erne langt mellem snapsene i det svenske – lige indtil coronapandemien ramte verden i 2020. Ifølge Systembolaget steg antallet af svenske ginner nemlig med 51 % fra 2020 til 2021, og yderligere 47 % fra 2021 til 2022, så der i dag er over 300 forskellige svenske ginner på markedet.

En af disse nytilkomne svenske ginproducenter er Kyflinge Gin i Malmö. Destilleriet blev etableret af barndomsvennerne Jimmie Brander og Per Bolmstrand, der efter et års søgen endelig kunne komme i gang med udviklingen af deres første gin, Kyflinge Botanical London Dry Gin, i 2020.

“Vi startede så småt i 2020 med at forme vores vision for Kyflinge Gin. Det tog godt et år at finde et egnet lokale til spiritusproduktion i Malmö, og i november 2021 flyttede vi ind i disse lokaler på Saltimporten i Malmös gamle industrihavn. I april 2022 blev det endelig tid til at frigive vores første gin, Kyflinge Botanical London Dry Gin,” fortæller Jimmie Brander.

“Vi havde fra starten en fornemmelse af, hvilken retning vores første gin skulle tages. En af de største ginner i Sverige er Hernö Gin, som vi synes er både frisk og lækker, men også ret klassisk i udtrykket. Vi ønskede at lave en mere moderne gin. Vi gik efter at lave en frisk og citrusdrevet gin, som ville gøre sig godt sammen med tonicvand i en Gin & Tonic,” fortsætter Per Bolmstrand.

Kyflinge Botanical London Dry Gin er en citrusfrisk og lavendelblomstret gin tilsmagt med enebær, appelsinskal, citron, kaffir limeblade, muskatnød, sort peber, kamilleblomst, lavendel og tomatgrene. Jimmie og Per ynder at servere den over is sammen med en sødere tonic à la Fever-Tree Mediterranean Tonic Water – og gerne uden garniture, “fordi der er rigeligt med smag i ginnen,” som Jimmie og Per enstemmigt pointerer.

Saltet gin

Efter en flot modtagelse af Kyflinge Botanical London Dry Gin med distribution via de tre nærmeste Systembolaget-butikker i Malmö gik Jimmie og Per i gang med at udvikle deres næste gin – en nævenyttig navy strength gin på hele 57 %.
Kyflinge Saltimporten Navy Gin blev frigivet i januar 2023, og er både en hyldest til Per og Jimmies mangeårige venskab og til det område i Malmös gamle industrihavn, Saltimporten, hvor destilleriet ligger.

“Vi er begge vokset op i Göteborg-området og har kendt hinanden, fra vi var børn. Og vores familier har altid været meget tætte. Da vi startede med at udvikle opskriften til Kyflinge Saltimporten Navy Gin, opdagede vi Læsø Salt. Som børn holdt vores familier ofte ferier sammen på Læsø, men vi kendte ikke til Læsø Salt, før vi begyndte at researche til denne gin,” forklarer Jimmie Brander.

Saltimporten i Malmö var tidligere Sydsveriges centrum for losning af salt. Som en hyldest til lokalområdets salthistorie og Jimmie og Pers fælles ferieminder passede den danske sydesalt fra Læsø helt perfekt ind i deres vision for Kyflinge Saltimporten Navy Gin.

Selve ginnen er stort set tilsmagt med samme ingredienser som Kyflinge Botanical London Dry Gin, men kamilleblomsten er taget ud af opskriften.

“Vi har øget mængden af både enebær og peber i Kyflinge Saltimporten Navy Gin i forhold til Kyflinge Botanical London Dry Gin. Læsø Saltet intensiverer den krydrede enebær og prikkende peber, og trækker ginnen i en mørkere og varmere retning. Det hjælper selvfølgelig også, at ginnen kun er fortyndet til 57 %,” forklarer Per Bolmstrand.

Nej tak til pink gin

Nyeste produkt fra Kyflinge Gin er deres Orange Zesty Gin, der adskiller sig fra både Botanical Gin og Saltimporten Navy Gin ved at benytte den kanelagtige cassiabark og “vildt meget frisk appelsinskal i opskriften,” fortæller og Jimmie og fortsætter:

“Vi ser store muligheder i pink gin-kategorien, men vi ønskede ikke at lave en farvet gin. Med vores Kyflinge Orange Zesty Gin får man den frugtige smag fra appelsiner, der kan anvendes i friske drinks om sommeren eller i mere julede udgaver med stjerneanis, kanel eller nelliker i december.”

“Og så skal man virkelig prøve ginnen lun i en gløgg-agtig drink med alle vinterens varme krydderier,” afslutter Per Bolmstrand.