Coronakrisen har været en stor udfordring for de fleste i verden. For Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff betød det en genstart af hele deres produktion og lancering af et helt nyt spiritusbrand med navnet Nordic EtOH.

På en stille industrivej i udkanten af Kastrup ved København gemmer en ganske anonym garagedør på lidt af en hemmelighed. Det omkringliggende område er domineret af bilforhandlere og mekanikere, og denne garagedør har da også tidligere fungeret som indgang til et bilværksted. Men i dag er skruenøgle og motorolie skiftet ud med enebær og destillatorer. Her har Nordic Ethanol produceret gin og anden spiritus siden sommeren 2020, da coronakrisen tvang de to grundlæggere, Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff, til at tænke anderledes– og på mange måder starte forfra.

“En stor del af vores kunder har fra starten været restauranter og barer, og med nedlukningerne under store dele af coronakrisen var det svært at holde forretningen kørende,” fortæller Nicolai Sivgaard.

“Vi besluttede derfor at investere i et nyt produktionslokale og destillationsapparat og starte forfra ved at relancere destilleriet med et navneskift til Nordic Ethanol og i den forlængelse lancere spiritusbrandet Nordic EtOH,” supplerer Jonas Wulff.

 

Fra SiWu til Nordic EtOH

Forud for coronavirussets verdensomspændende hærgen havde Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff i et par år drevet deres første ginbrand, SiWu Gin. Navnet SiWu var en sammentrækning af deres to efternavne: Sivgaard og Wulff, og den udmærkede sig ved at være en eksotisk krydret gin, der ud over enebær også talte ingredienser som korianderfrø, galangarod, rosmarin og citron- og appelsinskal. En unik smagsprofil på et efterhånden ret overophedet ginmarked. SiWu Gin havde en asiatisk smagsprofil, som trak referencer til Nicolai Sivgaards og Jonas Wulffs baggrund som kokke hos et par af Københavns mange Michelin-restauranter. Men coronakrisen gjorde det for svært at drive SiWu videre.

Med den nye Nordic EtOH-serie, som blev lanceret i oktober 2021, har Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff haft mulighed for at trække på tonsvis af erfaringer fra tiden med SiWu samt videreføre missionen om at fokusere på gode råvare og det gode håndværk.

 

De tre ginner – og to akvavitter

Nordic Ethanols nye faciliteter bliver i dag anvendt til at producere et fast sortiment på tre ginner og to akvavitter. På ginfronten finder man den krydrede Nordic EtOH Organic Gin – Black Edition med sort etiket, den let urtede Nordic EtOH Organic Gin – Green Edition med grøn etiket, og endelig den let frugtige Nordic EtOH Organic Gin – Red Edition med rød etiket. Alle tre holder en alkoholstyrke på 44%.

Ved siden af de tre ginner producerer Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff også to akvavitter: Nordic EtOH – Dill Organic Aquavit med noter af dild og forfriskende agurk, og den mere klassiske Nordic EtOH – Caraway Organic Aquavit.

“Alle ingredienser i produktionen er økologiske. Og alt foregår ved håndkraft. Alt. Som alkoholbase til vores ginner anvender vi en økologisk hvedesprit på 96%. Destilleringen foregår i vores 150-liters pot still, hvor de fleste ingredienser kommer i destillatorens gryde sammen med hvedespritten. De mere sarte ingredienser som timian til Nordic EtOH Organic Gin – Green Edition og bær til Nordic EtOH Organic Gin – Red Edition placeres i destillatorens vapour basket, hvor de dampes i stedet for at koges i gryden. På den måde sikrer vi, at disse lidt sarte ingredienser ikke udkoges og dermed ændrer for meget smag,” forklarer Nicolai Sivgaard.

 

Privat labels er ikke et bandeord

Ved siden af produktionen af deres faste sortiment af gin og akvavit hjælper Nicolai Sivgaard og Jonas Wulff også andre med at lave spiritus. Ved disse såkaldte private labels-produkter indgår en producent et samarbejde om produktion af f.eks. en gin, hvor man sammen udvikler alt fra opskriften til design af etiketten.

“Disse samarbejder om private labels-produkter er utroligt lærerige for os som en lille spiritusproducent. Når folk kommer til os med en idé til et produkt, et koncept eller måske et helt nyt spiritusbrand, finder vi sammen en god løsning. Det kan f.eks. være en egenproduceret alkoholbase, helt særlige ingredienser, eller måske specialdesignet flaske og etiketter,” fortæller Jonas Wulff.

Et sådant samarbejde indgik Nordic Ethanol med kursus- og konferencecentret Rørvig Centret lidt uden for Nykøbing Sjælland. I efteråret 2021 udviklede de sammen Rørvig Dry Gin på 42% til eksklusiv servering på kursuscentret. I opskriften til ginnen indgår hyben og brombær som nøgleingredienser, for at forankre ginnen til Rørvig Centrets område og gøre ginnen til en perfekt komponent i centrets servering af cocktails og drinks.

 

Kun lige begyndt

Selvom Nicolai Sivgaards og Jonas Wulffs genstart af deres lille spiritusfabrik i bilforhandlerkvarteret i Kastrup knapt nok er fuldendt, har de ingen planer om at tage det med ro lige foreløbigt. Der er både planer om udvidelse af destillationslokalerne, etablering af smagerum, nye produkter og mange, mange flere samarbejder om private labels.

“Hver gang vi tjener lidt penge, geninvesterer vi dem på den bedst tænkelige måde i virksomheden, så vi hele tiden udvikler os,” afslutter Jonas Wulff.