Med innovative produktionsmetoder, anderledes ingredienser og gennemført branding kickstartede skotske Hendrick’s Gin den moderne ginbølge i 1999.

I slutningen af 1990’erne var ginverdenen et mere simpelt sted. Ultra premium ginnen over dem alle var Bombay Sapphire Gin, Tanqueray var den frække dreng i klassen, og den nylancerede, franske Citadelle Gin var mønsterbryderen, som turde have hele 19 ingredienser i ginopskriften. Udvalget af gin var meget begrænset og bestod kun af traditionel gin. Ingen eksotiske ingredienser, intet lokalt særpræg, ingen mikrodestillerier. Du har formentlig forstået det nu; alt det der gør ginkategorien interessant og spændende i dag, fandtes slet ikke i 1990’erne. Ikke så mærkeligt, at gin ikke var så populært dengang.

 

Alligevel gik Charles Grant Gordon rundt hos spiritusgiganten William Grant & Sons i Girvan i det sydvestlige Skotland med en idé til en anderledes gin, inspireret af noget så ærkebritisk som “Gin & Tonics and cucumber sandwiches in a rose garden.” Charles Grant Gordon var oldebarn af grundlæggeren af William Grant & Sons og sad i virksomhedens bestyrelse i mere end 60 år. Til at realisere sin nye idé til en gin, udpegede han en talentfuld og lovende destillatør ved navn Lesley Gracie, som på det tidspunkt havde arbejdet i små ti år med udviklingen af nye smage og produkter hos William Grant & Sons.

“En dag kom Charles (Charles Grant Gordon, red.) hen til mig og sagde, at han havde fået en idé til en ny gin. En gin med smag af blomster, urter og agurk. Ingen talte om gin dengang, men jeg sagde “okay, let’s do this,” fortæller Lesley Gracie.

I dag er Lesley Gracie chefdestillatør hos Hendrick’s Gin med over tredive års erfaring med produktion og udvikling af primært ginprodukter.

“Hele æren for Hendrick’s Gins succes bør tilfalde min kære ven og kollega Charles, som desværre døde i 2013. Hendrick’s Gin var hans vision. Jeg hjalp blot med at realisere hans ambitioner,” fortæller Leslie Gracie på sin egen ydmyge facon.

Lesley Gracie gik straks i gang med arbejdet. Hun destillerede en lang række forskellige ingredienser i destilleriets laboratorium og testede kombinationer af urter, krydderier, rødder og blomster, indtil hun nærmede sig Charles Grant Gordons vision. Men på ét punkt blev hun nødt til at konfrontere ham.

“Charles ønskede at have både agurke- og rosennoterne helt fremme i ginnens smag. Men efter nogle testforsøg måtte jeg fortælle ham, at det ikke var muligt at få agurken så tydelig frem i smagen, som han ønskede. Der er simpelthen for meget vand i agurk. Så der var ikke andet for end at destillere agurken separat og tilføje det som essens efter destillationen,” forklarer Lesley Gracie.

Dermed var Hendrick’s Gins mest kendte træk, agurken og rosen, på plads. Resten af smagen i Hendrick’s Gin kommer fra de øvrige elleve ingredienser: enebær, korianderfrø, appelsinskal, citronskal, kvanrod, irrisrod, cubeb peber, kommen, kamilleblomst, hyldeblomst og røllike.

Alle elleve ingredienser destilleres i to forskellige destillatorer, som Charles Grant Gordon købte på en auktion i London tilbage i 1960’erne. Den ene er en traditionel Bennett-pot still fra 1860, som giver et kraftigt og olieret destillat. Den anden er en Carterhead-vapour still fra 1948, som giver et friskt og blomstret destillat.

De to typer destillatorer producerer altså to meget forskellige destillater, som blendes efter sirlig afmåling og tilføjes efterfølgende den føromtalte rosen- og agurkeessens. Efter nogle uger i en ståltank fortyndes blandingen med skotsk kildevand til Hendrick’s Gins endelige styrke på 41,4%.

“Charles vidste, hvad han ville fra starten. Han vidste, at hvis man destillerer de elleve ingredienser i en traditionel pot still, får man én type destillat. Og hvis man destillerer de elleve ingredienser i en vapour-still, får man en anden type destillat. Han vidste også, hvilket fuldendt produkt et blend af de to destillater ville være,” fortæller Lesley Gracie.

Vendte ginkategorien på hovedet
I dag er der næppe nogen med hang til en iskold Gin & Tonic, som ikke har nydt et eksemplar med et par skiver agurk i. Lige meget om man er til agurk i sin drink eller ej, så viser agurkeeffekten, hvor massiv en indflydelse Hendrick’s Gin har haft på konsumeringen af Gin & Tonic helt frem til i dag.

Hendrick’s Gins eksperimenter med destillationsprocesserne, blending af destillater, essenser og infusioner har dannet skole for en hel ny generation af ginproducenter fra årtusindeskiftet og frem. Det blev ligeledes helt normalt at rette fokus over mod en mere moderne ginstil med nedtonet enebær og brug af mere eksotiske ingredienser, som får ginnen til at skille sig ud fra konkurrenterne på hylderne.

Hendrick’s Gins massive succes blev gradvist cementeret op gennem 2000’erne med først en artikel i Wall Street Journal, som udråbte den til at være den bedste gin i verden i 2003. Senere fulgte en prisregn ved spirituskonkurrencer, blandt andet den anerkendte The San Francisco World Spirits Competition.
I 2017 krydsede Hendrick’s Gin den magiske grænse med over én million solgte kasser gin på verdensplan og har siden ligget i top-10 sammen med tunge drenge som Gordon’s Gin, Tanqueray Gin, Beefeater Gin, Bombay Sapphire og Larios Gin.

Voksende sortiment
Trods den store succes har hverken Hendrick’s Gin eller Lesley Gracie ligget på den lade side. I 2018 indviede destilleriet nye og meget større produktionsfaciliteter – kaldet Hendrick’s Gin Palace – på William Grant & Sons’ fabriksarealer i Girvan med en kapacitet på helt op til 2 millioner kasser Hendrick’s Gin om året.

Det store boom i ginkategorien op gennem 2010’erne med mange nye producenter og produkter på ginhylderne, fik Hendrick’s Gin til at udvide sortimentet. Siden 2017 har Hendrick’s Gin lanceret hele seks nye varianter, som alle er dybt forankret i Charles Grant Gordons oprindelige vision og Lesley Gracies beundring af havens blomster og eksotiske urter: Hendrick’s Orbium Gin (2017), Hendrick’s Midsummer Solstice Gin (2019), Hendrick’s Amazonia Gin (2020), Hendrick’s Lunar Gin (2021) og Hendrick’s Neptunia Gin (2022). Seneste skud på enebærstammen er Hendrick’s Flora Adora Gin, med velkendte karaktertræk som fremtrædende noter af enebær, rosen og agurk, men også hibiscus, lavendel og syrlige noter af hindbær.