Ølrevolutionen ruller i Frankrig, som nærmer sig 2.000 bryggerier. Frankrig har en rig ølhistorie, som stærkt er på vej til fordums storhed.

Hvorfor dog drikke fransk øl, når der i dén grad findes verdensklasse vin fra Bordeaux, Bourgogne, Languedoc, Medoc, Jura osv.? Fordi det er nu, først i disse år, at ølrevolutionen ruller indover Frankrig. I skrivende stund er der næsten 2.000 bryggerier, og hver tredje dag kommer et nyt til— sådan var det i hvert fald op til Covid-19 krisen.

Frankrig er et ølland. Men de to verdenskrige og markedskræfterne lukkede eller ødelagde mange håndværksbryggerier. Før 1. Verdenskrig var der således 3.200 bryggerier i Frankrig, efter 2. Verdenskrig kun omkring 20 bryggerier. Vi skal frem til 1985, før fransk bière artisanale så småt blev genoplivet. Det skete med bryggeriet Coreff fra Bretagne.

Fransk øl har en ædel historie. Før 1. Verdenskrig var der flere tusind bryggerier i Frankrig. Også Gallia bryggeriet fra Paris, som blev grundlagt i 1890. Det lukkede i 1968, men i 2009 genoplivede de ambitiøse bryggere Guillaume Roy og Jacques Ferté det gamle bryggeri. Her et foto af de gamle bryggere fra slutningen af 1800-tallet. Foto: Gallia

Numerisk er der p.t. flere bryggerier i Frankrig end f.eks. Tyskland, det land i Europa med den med afstand største produktion af øl.  Den årlige produktion af øl fra de 1.600+ franske bryggerier følger godt med sammenlignet med de andre europæiske lande. Med 2,2 milliarder liter øl om året har Frankrig lige passeret nabolandet Belgien i årlig produktion. Frankrig er i dag Europas femte største producent af øl efter Tyskland, Polen, Storbritannien og Spanien.

Bar Gallia Pantin, 35 Rue Méhul, i den nordøstlige del af Paris tiltrækker mange craft beer elskere med deres befriende brede sortiment af øl. Ud over det gode øl er der musik og diverse events. Paris er blevet et nyt mekka for øl, en udvikling, som først har taget fart inden for de seneste fem år. Foto: Gallia

Franskmændene elsker øl, og forbruget er stigende, selvom der er et stykke op til danskerne. Franskmanden drikker i gennemsnit 33 liter øl om året, danskeren 63 liter. Hidtil har det været indbyggerne i regionerne Nord-Pas de Calais, også kaldet Fransk Flandern, og Alsace-Lorraine, som har skålet mest i øl blandt franskmændene— måske ikke så mærkeligt, fordi regionerne grænser op til de ølglade lande Belgien og Tyskland.

Nu er der bryggerier overalt i Frankrig. Det samme er barerne og ølbutikkerne. I Paris er det ikke svært at finde en god ølbar. Men hvis du har den meget trænede ølnørd med, kan du f.eks. tage hende eller ham med på baren La Fine Mouche. Når I har fået gode oplevelser og inspiration til nye øl, kan I handle ind i butikken La Moustache Blanche.

Paris er et let valg. Paris er altid et let valg. Men som regel er der gode ølbarer i alle de store franske byer. I Lille går du f.eks. ikke galt i byen på La Capsule, i Strassbourg er der gode øl på La Village De La Bière, Jaqen i Bordeaux er også et sikkert valg, osv.

En ølbutik på nettet, som også danske ølentusiaster handler hos, er Saveur Biere. Endnu et godt eksempel på, at ølentusiasmen er anerkendt og rækker ud over landets grænser. Ølfestivaler er der også mange af. Den bedste er i byen, som også er kendt for sin gastronomi, Lyon, nemlig Lyon Bière festival.

Nye franske bryggerier              
På det danske marked har fransk øl altid haft en beskeden plads, når man ser bort fra et megabrand som Kronenbourg, som Carlsberg i øvrigt ejer.

De mest kendte franske brands på det danske marked har indtil nu været:

  • Castelain
  • La Goudale
  • La Choulette
  • Pelforth
  • Pietra
  • Page 24 (St. Germain)
  • 3 Monts/Saint-Sylvestre
  • Brasserie du Mont Blanc
  • Mont Des Cats
  • Jenlain
  • Saint Landelin

Men fremover skal din udtale af franske brands måske gå i retning af disse bryggerier:

  • Le Triangle
  • Cimes
  • Rouget de l’Isle
  • Popihn
  • O’Clock
  • Thiriez
  • La Debauche
  • Des Garrigues
  • Du Montsaleve
  • De La Vallee Du Giffre
  • Perle
  • Hoppy Road
  • The Piggy
  • Iron
  • Crazy Hops
  • La Débauche
  • Brasserie Corrézienne

Måden at tænke øl på er ofte den samme som andre steder, hvor ølrevolutionen har fået fat, f.eks. Danmark, Sverige og, ikke mindst, USA, hvor øllets grænser afsøges, og nye typer per definition nærmest er lig med gode typer. Bryggeriet Cambier fra Nord-Pas Calais regionen brygger f.eks. en New French IPA, ikke en New England IPA. Baggrunden for navnet: Den er med de franske humle typer Mistral, Barbe Rouge og Elixir.

Gemmeøl
Bière de garde (”gemmeøl”) er den eneste almindligt kendte type øl, som oprindeligt er fransk. En biére de garde kan være svær at få fingre i på disse breddegrader— og være svær at forklare. Her kommer et skud:
Tag en klassisk belgisk saison, f.eks. Saison fra Brasserie Dupont, og forestil dig den mørkere og med mere smag af malt. Ligesom en saison er den let og tørstslukkende. Humleprofilen er i baggrunden, måske med et par noter citrus. Nogle typer nærmer sig en belgisk— eller fransk— blonde med flere frugtaromaer. En karakter af farmhouse ale er der ofte også: Noter af stald og læder.
Den mest kendte variant af bière de garde er Ambrée fra bryggeriet Jenlain. Tidligere lå en bière de garde på omkring 4,0 procent alkohol. I dag er den typisk højere. Ambrée fra Jenlain er f.eks. på 7,5 procent.

Ordet “gemmeøl” stammer fra, at en bière de garde typisk blev brygget i februar og marts, men først skulle drikkes i sommermånederne. Øltypen stammer fra Nordfrankring, nærmere betegnet regionen Nord-Pas Calais.

Barley wine brygget med tang og røgede østers
Ølekspert Hervé Loux giver nogle bud på gode oplevelser med øl i Frankrig.

Hervé Loux er ølsommelier fra Doemens, øldommer, øl konsulent og journalist med speciale i øl. Han er desuden teknisk chef for France Biére Challenge. Foto: Privatfoto, Hervé Loux
Hervé Loux er en kapacitet inden for øllet i Frankrig. Han er øl sommelier fra tyske Doemens, det måske mest anerkendte sted i verden, dommer ved verdens bedste ølkonkurrencer, herunder World Beer Cup, og så er han teknisk chef på den stadigt mere interessante ølfestival France Biére Challenge. Hervé har også bidraget til flere bøger om øl, bl.a. ”Pocket Beer Book: The World’s Best Beer” af Stephen Beaumont og Tim Webb. Vi har bedt ham tage temperaturen på den febervilde franske ølrevolution.

Hvordan vil du beskrive craft beer bryggerierne i Frankrig?
“Der er nu mellem 1.800 og 2.000 bryggerier i Frankrig. De fleste brygger kun 50.000-60.000 liter øl om året, men flere og flere vokser i størrelse. I første omgang var bryggerne inspirerede af de belgiske kollegaer, men siden har USA været den største inspirationskilde med IPA, imperial stout og sour beer. Et måske særligt fransk karakteristikum på grund af vores vinproduktion: Forholdsvis mange øl modner i vintønder. Brug af terroir er også udbredt. Ikke sjældent tilsættes smagsgivere som f.eks. frugter, blade, rødder og honning. De meste populære stilarter er ales: blond, amber og wit i den belgiske stil. Ølnørderne er i dén grad også kommet på banen og forlanger især IPA, NEIPA, sour beer og fadlagrede øl.”

Hvilke byer og regioner i Frankrig er særligt gode destinationer for ølelskere?
“Du kan nærmest finde godt øl overalt i Frankrig, men fire områder skiller sig ud: Fra byen Lille og nordpå, faktisk meget tæt på Belgien. Her er der mange af de ældste og mest veldrevne craft beer bryggerier. I Bretagne er er godt med bryggerier, også de bryggerier, som var med til at igangsætte renæssancen for craft beer i Frankrig: Coreff og Lancelot. I og omkring Lyon er der mange små og interessante bryggerier. Og Alsace med hovedbyen Strasbourg er historisk et område med godt øl. Under ølrevolutionen er der bare kommet endnu flere interessante bryggerier.”

Hvilke ølbarer kan du anbefale?
“Frankrig er et stort land med 67 millioner indbyggere, så det kan være svært at udvælge det bedste af det bedste. Men siden, jeg bliver presset til det, kommer her et par bud:

Les Berthom : En franchise med 18 filialer i Frankrig.
La Ruée vers l’Orge, Paris : Omkring 250 forskellige øl.
L’Empire du Malt, Clermont-Ferrand : Imponerende stort og varieret udvalg af øl på fad.
Les Brassés, Nantes : Masser af godt øl og, næsten, ligeså god mad.
Les Fleurs du Malt Le Bar, Lyon : 16 øl på hanerne. Altid noget godt.”

Hvilke bryggerier kan du anbefale og hvorfor?
La Débauche: Meget originale opskrifter, fadlagrede øl og æstetikken på etiketter blæser dig omkuld.
Mont Salève: Topkvalitet all over, ikke mindst de fadlagrede øl.
Brasserie St Germain (Page 24): Meget varieret sortiment, meget høj kvalitet. Et smukt mix af klassiske og innovative øl.
Azimut: Her går innovation og balance hånd i hånd. Alle øl med høj drinkability.
Pophin: Her bliver potentialet i humle for alvor udforsket på bedste vis.
La P’tite Maiz: Masser af kreativitet. Fokus på fadlagrede øl. Gør meget ud af collabs.
Perle: Et gennemført godt bryggeri og det bedste bevis på det: De kan brygge en god pilsner.
Sulauze: Specialist i spontangærede øl.
Cap d’Ona: Specialist i fadlagrede øl og frugt øl.

Hvilke øl kan du anbefale og hvorfor?
Ta Mère Nature (Sulauze): Spontagæret øl, som er en blanding af et til tre år gamle øl.
Barley Wine Mystère (Cap d’Ona): En blanding af tre forskellige barley wines.
Perle des vignes (Perle): En blanding af øl, ølurt og Riesling og Gewürtztraminer vine.
Blanche Lime Basilic (Azimut): Hvedeøl med lime og basilikum.
Slap a banker (La Débauche): En barley wine.
Stout Framboise (Mont Salève): Stout og hindbær i fuldendt harmoni.
Smoke on the Oyster (Brasserie St Germain): Barley wine brygget med tang og røgede østers.
Pomègues Automne (Zoumaï): Pale ale med pomace/marc (de faste rester af druer efter presning)
Golden Bridge (Grizzly microbrasserie): Den perfekte IPA.
L’Ephémère : (Rouget de l’Isle) : Sour beer, let røget smoked.