København er en af Europas store øldestinationer, især med udvalget af øl fra ind- og udland på de mange ølbarer. Her kommer en guide til de gode ølbarer i hovedstaden.

København har probably Europas mest kræsne publikum, når det gælder øl. Turister fra alverdens lande kommer til København kun for at smage øllet på byens barer og til festivaler for øl. Craft beer barerne er nok den største attraktion. De er mange og ofte af højeste internationale klasse, og der bliver flere og flere af dem. De to festivaler, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen og Ølfestivalen, som Danske Ølentusiaster afholder, skaber også skønne ølbølgeskvulp i hele byen.

Bryggerierne begynder så småt også at komme på banen men er stadig ikke byens største attraktion, når det gælder øl, med al respekt for Carlsberg. Nørrebro Bryghus fra 2003 var først, hvis du fraregner Apollo ved Tivoli. Siden er bl.a. kommet To Øl, Mikkeller, Slowburn, Gamma, Alefarm, Flying Couch, BrygBrygBryg, Amager Bryghus og en håndfuld flere.

Forhandlerne af øl er også en vigtig del af gamet. Stadig flere kommer til. Tilgængeligheden af godt øl er en rask gåtur væk. Kihoskh på Sønder Boulevard er stadig byens bedste ølbutik. Inden for det seneste år er der kommet Holy Fridge, Ølliver, Salud og Dambergs Magasin.

Der er sværme af ølnørder, heriblandt de såkaldte tickers, som på Untappd og Ratebeer, de to foretrukne rating sider for øl, vurderer og giver karakterer til øl med største alvor. Bartendere oplever jævnligt, at en rater belærer bartenderen om, hvad der p.t. er mest cool og kvalitet i craft beer segmentet.

En bartender på Christiania Bryghus har oplevet, at en familiefar, hans kone og to børn kom forbi for at smage på Christiania øl. Eller rettere: Familiefaren smagte de fire varianter på fad – konen fik ingenting, og børnene… ikke engang en sodavand. Den slags alvor og perfektionisme afspejler kulturen i mange af byens mange craft beer barer, som rundt regnet tæller 40 barer and still counting.

Selvom der nok er vægt på IPA, sours, imperial stouts og ‘Dagens Hype Øl’ på menuen på de seriøse ølbarer, er udvalget som regel mere end ok. Det særligt gode ved barerne er, at de ikke er patriotiske. Du kan ikke blot smage de bedste øl fra Danmark men også det bedste øl fra hele verden.

 

Fra u-land til ø-land

For 20 år siden var Danmark et u-land, når det gjaldt øl. Markedet var domineret af monopoler og pilsner,  guldøl (stærk pilsner) og stort set ikke mange andre slags øl. I dag er Danmark et ø-land, ja ølland.

For 20 år siden måtte de københavnske ølentusiaster søge til Cafe Griff i Griffenfeldtsgade eller om hjørnet på Nørrebro til Ølbaren i Elmegade for at finde interessant øl— og her taler vi om øl på begynderniveau sammenlignet med udbuddet i dag: Guinness, Franziskaner, Leffe og den slags.

Den Tatoverede Enke i Boltens Gaard var der også med sin specialitet, belgisk øl, herunder øl for hardcore segmentet, gueuze og lambik, de vildgærede, sure sager, som var en sensation på dansk grund dengang. Ølbaren består, men Cafe Griff og Den Tatoverede Enke er gået til de evige ølenkers jagtmarker.

Danmark var det første land i Europa, som tog ølrevolutionen til sig for omkring 20 år siden. For 40 år siden gik forbrugerne og bryggerne på barrikaderne i USA, og revolutionen tog fart. Dengang var der omkring 100 bryggerier i USA, og de bryggede om muligt endnu mere uinteressant øl end europæerne, herunder danskerne. I dag nærmer antallet af bryggerier i USA sig 9.000.

I Danmark var der 10 bryggerier, f.eks. Carlsberg, Royal Unibrew, Vestfyen og Thisted, da Bryggeriforeningen udgav deres 100 års jubilæumsskrift i 1999. I dag rummer lille Danmark cirka 230 bryggerier. Bryggerierne er spredt rundt om i Danmark, men det er i København, at de fleste og bedste smagsoplevelser er, fordi det er her, de bedste ølbarer findes.

Radikaliserede ølentusiaster

Tvillingerne er umulige at komme udenom. Den ene tvilling, Mikkel Borg Bjergsø, var sammen med Kristian Keller, mændene som grundlagde Mikkeller i 2005. I dag har Mikkeller foruden bl.a. Mikkeller Bar, Mikkeller & Friends og Warpigs i København 45 barer fra Island over New York til Bangkok.

Jeppe Jarnit Bjergsø, tvillingen til Mikkel, åbnede samme år ølbutikken med det oplagte navn Ølbutikken i Oehlenschlægersgade på Vesterbro. Ølbutikken præsenterede københavnerne for det bedste af de bedste øl, ikke mindst fra Belgien og USA, og dengang var butikken et særsyn i Europa.

De to brødres velkendte og konkurrenceræs mod toppen, bl.a. dokumenteret i Rasmus Emborgs bog “Ølbrødre” fra 2019, har nærmest trukket en hel branche med sig og kastet barer, restauranter og andre ølrelaterede initiativer af sig. Importfirmaet Drikkeriget er et godt eksempel og betydningen kan ikke overvurderes. Jeppe Jarnit Bjergsø var medstifter, og Drikkerigets speciale var og er øl fra ølrevolutionens moderland, USA. De mange nye og interessante øl blev ikke kun talk of the town på barerne i København, men også i flere andre lande, som Drikkeriget solgte deres øl til.

Ratebeerians er et symptom på udviklingen. Danskerne var de første i Europa til at tage ratingsiden Ratebeer til sig, og der er en københavner, Jens Ungstrup, som har rated +40.000 forskellige øl. I dag er han i øvrigt ølchef på ølbaren Skaal på Kultorvet. Nogle ratebeerians er særlige skabninger. Belærende, dogmatiske, svære at gå i konstruktiv dialog med. Det er som om de ikke nyder øllet, men kun rater det— og samme øl vender de ikke tilbage til. Kun nyheder tæller. Ekstreme øl er de særligt tiltrukket af. Jeg kalder dem nogle gange radikaliserede ølentusiaster, og du vil opleve dem på barerne, hvor de sanseløse rater løs på Ratebeer og Untappd. Deres betydning har dog været stor. De har været med til at bestemme, hvad der kommer på hanerne og hylderne på ølbarerne.

Festivalerne for øl har også sat gang i udviklingen af øllet i København, og de to væsentligste er Ølfestivalen, som Danske Ølentusiaster står for, og MBCC, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, som, ja gæt hvem, der arrangerer den.

 

Ud at mingle med ølfolket

Når dampen har lagt sig fra hype, festivaler, radikaliserede ølentusiaster og markedsføringslingo, er der kun én ting at gøre:  At drikke noget godt øl på en hyggelig bar, og måske gå skridtet videre og tage på seriøs pub crawl. Mulighederne for at drikke godt øl i København har aldrig været bedre, og udvalget er nærmest uoverskueligt. For der er som nævnt omkring 40+ specialiserede ølbarer i København. Her kommer nogle bud på gode ølbarer:

Hvorfor ikke komme i himmelen på Himmeriget, baren på Ågade med alle de gode øl fra Drikkeriget og mingle med byens måske mest radikaliserede ølnørder? I tilgift får man byens bedste musik i en ølbar.

Taphouse i Lavendelstræde, måske ikke superhyggelig men stort og med 61 haner kan den mest veltrænede ølgane tilfredsstilles.

Tæt på Taphouse ligger en ølbar med et godt navn, Godt Øl. Opkaldt efter ejeren, som hedder Godt til efternavn. Ikke dårligt! Fortrinsvist øl fra små danske bryggerier. Superhyggeligt i middelalderbyen.

 

Gennemvædet med humlesaft

Du kunne også tage en tur down memory og beer lane og bestille en øl på gode, gamle og skramlede Ølbaren i Elmegade, som alle årene har holdt et højt niveau og ikke er faldet i et hul med hype. Her kan du ikke kun nyde, smage, opleve, rate ekstremøl, men også en stille, men uhyre velbrygget, pilsner fra Franken, dén region i Tyskland med landets bedste øl, og så bliver det ikke meget bedre.

Hvis du er til IPA er Ørsted Ølbar, Nørre Farimagsgade, og Søernes Ølbar, Sortedam Dossering, stederne. De er gennemvædet med humlesaft og bitterhed. Kim Christiansen, som også har en andel i bryggeriet Flying Couch fra København NV, er manden bag IPA imperiet.

Mikkeller & Friends og Koelship, Stefansgade, Warpigs (Kødbyen), Baghaven på Refshaleøen, og Mikkeller Bar, Viktoriagade, er sikre valg, hvis du vil helt ind i ølrevolutionen. Først med det sidste— ikke mindst, hvis der står Mikkeller eller Warpigs (delvis ejet af Mikkeller) på etiketten. Koelship er for yndere af lambik og gueuze.

REKOM fænomenet SKÅL på Kultorvet er en hybrid. Et mix af en burger joint og en craft beer bar. Med Jens Ungstrup som ølindkøber kan det ikke gå helt galt. Udvalget på de 48 haner er imponerende. Altid noget for enhver smag.

BRUS i Guldsmedegade er ambitiøse To Øls cash cow. Altid proppet med folk, som drikker en, to eller tre øl. Det er begrænset med gæstebryg på hanerne, men det går nok alt sammen. Med To Øl er du i gode hænder. Og hvis øllet ikke smager, er der suveræne færdiglavede cocktails på fad.

Kølsters 12 Haner i Rantzausgade er super populært, ikke mindst hos de kvindelige ølentusiaster. Berliner stemning. Langborde og frisk øl fra Kølster.

Brewers Inc. i Gormsgade er en Maltbazarens ølbar. Altid godt på hanerne, også bryg fra hjemmebryggere.

1420 i Griffenfeldsgade er i høj grad for folk, som er vilde med lambik og gueuze. Bag baren står Denis Vansant, som tidligere bestyrede Mikkellers Koelship. Længere nede ad Griffenfeldsgade finder du Ølsnedkeren, som udelukkende sælger øl fra bryggeriet af samme navn.

Dispensary på Nørrebrogade, Nørrebro Bryghus, Ryesgade,  og People Like Us Bar, Jagtvej, kan man ligeså godt slå forbi og nyde noget godt øl, når man alligevel er i området med BRUS, Mikkeler & Frinds, Koelship, Brewers Inc., osv.

Forvent flere taprooms

Tap 10, Østerbrogade, holder ud over Søernes Ølbar som den eneste ølbar fanen højt for øllet på Østerbro. Tap 10 specialiserer sig i nordisk øl, især dansk, islandsk og norsk. Er du til BeerHere, er Tap 10 stedet.

Fermentoren på Halmtorvet har måske byens mest trofaste publikum. Sammen med Taphouse er Fermentoren baren med det bredeste udvalg af øltyper i høj kvalitet. Altid gang i stedets biergarten. Fermentoren er associeret med bryggeriet Dry & Bitter.

Rbabarrab på Sønder Boulevard, et flaskekast fra Fermentoren, er Vesterbros seneste ølbar. Det er folkene bag kiosken, ølbutikken og –importøren Kihoskh, som står bag. Så kan det ikke gå galt.

 Taprooms er et forholdsvis nyt fænomen i Danmark. Det er en bar ejet af et bryggeri. Forvent flere taprooms fremover. Alefarm har også netop lanceret et taproom. Amager Bryghus har føjet taprooms til deres forretningsmodel. De to taprooms kan opleves på Nørre Voldgade vis a vis Nørreport Station og på Islands Brygge. Der er gæstehaner begge steder, men udvalget er domineret af amagerdrengenes øl.

 

 

 

Billedtekst 1:

Så er der fest for øllet. Ølelskere fra hele verden valfarter til København for at smage på øl til den årlige festival Mikkeller Beer Celebration Copenhagen.

Foto-id:

MBCC

 

Billedtekst 2:

Fermentoren på Sønder Boulevard har byens mest trofaste publikum. Ikke så mærkeligt midt i epi-centret for ølhungrede Vesterbro og et udvalg af øl, som er second to none. Baren er associeret med bryggeriet Dry & Bitter.

Foto-id:

Fermentoren

 

Billedtekst 3:

Taphouse med 61 haner er byens største ølbar. Udvalget er altid bredt og godt, ikke slavebundet af IPA-nørderi.

Foto-id:

Taphouse

 

Billedtekst 4:

200 meter fra travle Nørreport Station kan du få stillet din trøst efter øl på kvalificeret vis. Skaal har 48 haner og altid noget godt fra ind- og udland.

Foto-id:

Skål