I Bamberg er du inde i den inderste kerne af øllets kultur. Stemning er weltklasse hygge, øllet på højeste niveau og byen er fremhævet for sin skønhed og betydning af UNESCO. Øllet i regionen omkring Bamberg er ligeså fremragende.

I Bamberg er øllet beundret af ølentusiaster verden over. Bryggerier som f.eks. Mahrs Bräu, Zum Spezial og Schlenkerla er obligatoriske stop på pilsgrimsfærden for enhver ølelsker, også for dem, som ikke er vilde med undergæret øl, specialet i Bamberg.

Når de tre bryggerier er vinget af, står følgende bryggerier parat til at overtage ølstafetten: Brauerei Fässla, Klosterbräu, Greifenklau og Brauerei Keesmann; og på ølbarerne Zapfthahn (Untere Sandstrasse 14), og Cafe Abseits (Pödeldorfer Strasse 39) kan du finde det bedste af det bedste øl fra Bamberg og omegn.

Men gå dog direkte til kilden og smag øl. Der er bryggerier overalt i og omkring Bamberg.

I byen er der 12 bryggerier, senest ankomne er Ahörnla (Obere Sandstrasse 22) og craft beer rebellerne Hopfengarten Bamberg, som i modsætning til resten af Bamberg bryggerierne absolut ikke sværger til Reinheitsgebot. Også lige uden for bygrænsen er der bryggerier. I en radius på 30 kilometer omkring Bamberg er der cirka 60 bryggerier. Bamberg er på størrelse med Esbjerg med cirka 75.000 indbyggere.

Hvis vi modvilligt ser bort fra Bamberg bryggerierne, for det er mildt sagt fristende ‘bare’ at læne sig og nakken tilbage og stornyde dem og byen med sin Altstadt, som UNESCO har udnævnt til verdens kulturarv med sine 2.400 bevaringsværdige bygninger, kan du opsøge disse bryggerier, som er en flig af skatten af øl i området omkring Bamberg:

 • Privatbrauerei Spalt
 • Gänstaller Bräu
 • Privatbrauerei Günther
 • Brauerei Zehender
 • Brauerei Rittmayer
 • Thuisbrunner Elch-Bräu
 • Brauerei Hummel
 • Traditionsbrauerei Schleicher
 • Brauerei Kundmüller
 • Schlossbrauerei Reckendorf
 • Brauerei Hummel
 • Brauerei Hölzlein
 • Brauerei Grasser
 • Brauerei Wagner – bryggerierne af samme navn i både Kemmern og Merkendorf.

Bamberg er en uomgængelig ølby på flere områder: Et af verdens mest anerkendte malterier, Weyermann, ligger midt i Bamberg— med eget bryggeri i øvrigt, Weyermann Braumanufaktur. Her huserer den tidligere brygmester på Krenkerup Bryggeri, Constantin Förtner.

Også centralt i byen ligger Kaspar Schultz, som producerer det mest efterspurgte bryggeriudstyr i verden. Tæt på Bamberg ligger de verdensberømte og verdens største humlemarker i Hallertau. Det ældste bevis på ølbrygning i Tyskland er fundet i Kulmbach, 25 km nord for Bamberg, et kar til øl, som er 4.000 år gammelt.

Tyskerne er traditionelt meget begejstrede for øl. Tyskland er med afstand den største producent af øl i Europa, og i gennemsnit drikker en tysker godt 100 liter øl om året, mens en dansker er nede på 60 liter. Det tyske mundhæld “Durst wird durch Bier erst schön” (“Kun med en øl er tørst en god ting”) gælder i dén grad for øl fra Bamberg og omegn. Fra den lokale ølguru Markus Raupack forlyder det, at forbruget af øl per capita per år er hele 200 liter.

I verdensklasse er i dén grad også byens altid befolkede biergartener, f.eks. Wilde Rose (Oberer Stephansberg 49) og, ikke mindst, Spezial Keller (Sternwartsstrasse 8). Griess Keller (Kellerweg 9), fem km øst for Bamberg i udkanten af landsbyen Geisfeld med udsigt over mark og skov og øllet skænket fra de århundredgamle og originale lagerkældre, er et paradis af en biergarten.

Byens Altstadt er én stor attraktion med omkring 2.400 bygninger, som UNESCO har certificeret som en del af verdens kulturarv. Hele byen er en attraktion. Tyskerne kalder f.eks. byen for Frankens Rom, fordi den som Rom er anlagt på syv høje og er ualmindeligt smuk.

Andet end røgøl

Byens specialitet inden for øllet er røgøl, og den mest berømte røgøl kommer fra Schlenkerla (Heller Bräu Trum KG). Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er bryggeriets mest populære, men Ur-Bock, en bock øl, og Eiche, en dobbeltbock, er måske endnu mere interessante. Schlenkerla har sit eget malteri, hvor bygmalten til de berømte lagerøl bliver røget over bøgebrænde. Glem ikke røgøllen fra Zum Spezial, som er i stil med Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, men finere i sit udtryk og mindst lige så god.

Andre øl, som kan anbefales i Frankens Rom:

Bamberger Schwärzla
Klosterbräu
5,0%
En schwarzbier med bock-ambitioner. De ristede schwarzbier aromaer bliver næsten overtaget af aromaer af mørke blommer, bitter chokolade, kaffe og en note karamel. Sød og meget fyldig.

Herren Pils
Keesmann Bräu
4,8%
Den perfekte bayerske pilsner. Sprød, rank mundfylde. Aromaer af mariekiks og frisk bygmalt. Klassisk, men pænt ambitiøs, humlet med de ædle humlesorter fra markerne i nærliggende Hallertau.

Ungespundetes
Mahrs Bräu
5,2%

En smooth operator af en kellerbier, en ufiltreret, ravfarvet lagerøl. Cremet mundfylde. Dovent men udholdende skum. Meget af den naturlige kulsyre i øllen er langsomt fjernet. Ud over at øllen hermed bliver let at drikke, fremstår humle og malt klarest muligt.

 

Sure lunger

Hvor der er godt øl, er der i Bamberg lige så god mad, og hvorfor ikke spise på bryghusene, som alle er bundcharmerende og inden for gåafstand.

En gammel, lokal favorit er bamberger zwiebln. Retten består typisk af ovnbagte fyldte løg med en blanding af hakket svinekød, persille, sennep, æg, merian, muskatnød, hakkede løg og daggammelt brød opløst i mælk.

Bryggeriet og restauranten Schlenkerla (Dominikanerstrasse 6) er kendt for deres version af bamberger zwiebel. Her serverer de retten med sovs på basis af deres verdensberømte røgøl samt kartoffelmos.

Hvis du er til Saure Lunge, ja, sure lunger, som er en anden meget populær ret i Bamberg og Franken, er restauranten til bryggeriet Greifenklau stedet (Laurenziplatz 20). Retten består af lunge af svin eller kalv kogt i tør hvidvin, hvidvinseddike, bouillon af kalv, knoldselleri, gulerod, hvidløg og laurbærblad. Gør alt for at få plads udenfor med udsigt over Bamberg gennem blommetræerne i haven til Greifenklau.

Schäuferla er også folkets favorit i Bamberg. Schäuferla er ovnstegt skulder af svin med sprød svær. Regn med, at retten kommer med sauerkraut og knödel. Mahrs Bräu (Wunderburg 10) er kendt for sin schäuferla.

Den årlige byfest, Sandkerwa, som falder i slutningen af august, er måske den bedste chance for at opleve ølkulturen i Frankens Rom— som alle veje også fører til.

 Frankens Rom

Bamberg hører til regionen Franken, den nordøstlige region i Bayern. Særligt trekanten mellem Bamberg, Bayreuth og Nürnberg, Fränkische Schweiz, er proppet med bryggerier. I Franken er der omkring 300 bryggerier.

Franken er de familieejede bryggeries land, men ingen er så familieejet som hos Brauerei Rittmayer i den kleine men driftige by Hallerndorf, 25 minutter i bil syd for Bamberg. Siden 1422 har der i ubrudt linje været en Rittmayer til at brygge øl til de tørstige bayere!

Hos Traditionsbrauerei Schleicher i byen Itzgrund, 30 minutter nord for Bamberg, er Oskar Döllinger ‘kun’ syvende generation af bryggere i familien fra det traditionsbundne bryggeri fra 1880. Næste led i bryggerslægten står parat til at tage over. Oskars søn Lorenz, bryggeruddannet på verdensberømte Doemens i München, knokler løs i bryggeriet.

Selvom Oskar Döllinger har stor succes med sin nye glutenfri helles Natural, og selvom Rittmayer har et subbrand med ‘Kraftbiere’ — som han kalder sine craft beers — med craft-agtige navne som Smoky George, en røgbock på 7% alkohol, er både Traditionsbrauerei Schleicher, Brauerei Rittmayer og de mange Bamberg bryggerier i bund og grund forankret i tradition.

Derfor er det også i Bamberg og Franken i modsætning til resten af Tyskland, at de gamle bryggemetoder med dekoktion, åbne gæringskar og, meget få steder dog, coolship langt hen ad vejen stadig er i brug. Et coolship, som er et åbent kar, anvendes i Franken til at lufte urten, ikke til gæring af urten, som de belgiske lambic bryggere foretrækker.

 

 Særlige øltyper

I Bamberg og resten af Franken tilbyder bryggerne flere typer af øl, som samtidig er karakteristiske for regionen:

 • Frankisk lager, Landbier
 • Kellerbier
 • Zwickelbier
 • Ungespundetes

 

Frankisk lager, Landbier:

Ligger almindeligvis imellem en helles og en pilsner med en mørkere tone i farve og smag. ‘Landbier’ er et andet navn på en frankisk lager. Ufiltreret eller filtreret. Lidt svær at blive klog på, men i hovedsagen mere rund, maltfokuseret og mindre bitter end pilsneren. Mange lokale fortolkninger.

 

Kellerbier:

Ufiltreret og upasteuriseret frankisk lager er den type øl, de er mest berømte for i Franken ved siden af røgøl og ungespundetes. Der findes varianter af kellerbier, som er overgærede. Lys eller mørk lagerøl. Ufiltreret eller filtreret. Lidt svær at blive klog på, men i hovedsagen mere rund, maltfokuseret og mindre bitter end pilsneren. Mange lokale fortolkninger.

 

Zwickelbier:

Ufiltreret og upasteuriseret frankisk lager, ligesom kellerbier men en lettere version.

 

Ungespundetes:

Trykket fra kulsyren fjernes under lagringen. Af den grund en meget rund og blød lagerøl. Som regel ufiltreret og upasteuriseret. Der findes andre versioner end Ungespundet fra Mahrs i Bamberg, men den er reference øllen.