Fuerst Wiacek fra Berlin har placeret sig i centrum af den europæiske ølrevolution med deres speciale New England IPA.

Fuerst Wiacek er eksperter i hazy og juici IPA, og hvis et bryggeri har dén ekspertise, kan vejen til succes hos ølentusiasterne være superkort disse dage. I dag er Fuerst Wiacek sammen med Frau Gruber og Sudden Death Tysklands mest kendte bryggerier med speciale i New Englang IPA, også kaldet hazy og juicy IPA. A Quick One While She Is Away fra 2017 fra Fuerst Wiacek går for at være den første tyske New England IPA.

Når verden åbner igen efter Covid-19-krisen, og ølglade danskere valfarter til Berlin og får lyst til øljuice– og andre stilarter– fra Fuerst Wiacek, kommer man ikke til at lede længe på følgende craft beer barer: Biererei, BrewDog, Lager Lager, Hopfenreich, Mikkeller, Muted Horn, Protokoll og Manifest. Bryggeri duoen Georg Fürst (37) og Lukasz Wiacek (36) fra Berlin er et forholdsvis nyt bryggeri fra 2016, men deres øl er efterspurgte blandt mange ølelskere ikke kun i Tyskland, men i resten af craft beer-glade Europa.

Klatring mod højderne

Bjergklatring kan føre til føre én til de høje tinder– også når det gælder øl. For Georg og Lukasz mødte hinanden til bjergklatring. De fandt hurtigt sammen. Dels viste det sig, at de begge også var uddannede grafikere, og dels var de begge håndbryggere.

Uddannelse inden for øllet har ingen af dem. De 190 varianter, som de som gypsy bryggere– bryggere uden eget bryggeri– p.t. har produceret til markedet, er alle resultater af learning by doing og networking. Lukasz og Georg har bl.a. været på studieophold hos Beavertown i London og Pohjala i Tallinn (Estland). Inspirationsrejser til ølrevoutionens moderland USA har også været på programmet. De første bryg blev produceret i Lukasz Wiaceks køkken og solgt til barer i Berlin.

 

Tysk øl er hot

Henrik Broes Brølling, ejer af importfirmaet Drikkeriet, et af Europas mest velansete importfirmaer af øl, forklarer, hvorfor Drikkeriet tog Fuerst Wiacek ind i sortimentet:

“Fuerst Wiacek henvendte sig til os, og vi faldt hurtigt for dem. Fuerst Wiacek er specialister i hazy og juicy IPA, og vi bestiller nærmest alle deres varianter. Inden for hazy og juicy IPA er de særligt gode. Men mon ikke, at de snart bevæger sig nok snart videre til andre øltyper, f.eks. saison, som de begyndte med at brygge. Deres repertoire er langsomt ved at udvide sig, så det endog omfavner lyse lagerøl. På det seneste har Fuerst Wiacek f.eks. lanceret to fremragende pilsnere.”

“Da vi begyndte at importere Fuerst Wiacek som de første i Europa, var det ikke en fordel, at Fuerst Wiacek var et tysk brygeri. Tyske bryggerier blev forbundet med kedelige, konservative øl. Men i dag, hvor omtalen af tyske øl, ikke mindst pilsnere, er højnet, er tysk øl blevet hot blandt ølnørderne,” fortæller Henrik Broes Brølling.

Han forklarer, at Fuerst Wiacek for tiden får sine varianter brygget hos To Øl i Svinninge på Vestsjælland, indtil deres nye bryggeri i bydelen Charlottenburg i Berlin står 100 procent klar. Når det nye bryggeri og den nye dåselinje snart står klart, kan Fuerst Wiacet dagligt producere 6.000 dåser øl om dagen. Den årlige produktion er på omkring en halv million liter.

Fuerst Wiacek brygger andet end New England IPA. På repertoiret er der også gose, berliner weisse, imperial stout og kellerbier.

Berlin skal være et centrum for øl

Georg Fürst, Fuerst Wiacek:

Hvilke øltyper ud over NEIPA er I mest interesseret i for tiden?

“Kort efter, at vores nye bryggeri begyndte at brygge de første øl, bryggede vi Helles – Berliner Landbier. Den indgår nu som en fast del af vores sortiment. Lagerøl bliver vi mere og mere interesserede i, f.eks. har vi lige brygget vores første pilsner, og der vil komme flere af dem. En stout har vi også lige brygget første gang, takket være vores nye anlæg. Med det kommer der til at ske mange nye ting og sager.”

 

Hvilken er jeres mest populære øl?

“Det kan være svært at pege på én bestemt øl. Men hvis jeg skulle udvælge én øl fra vores sortiment, ville det nok blive IPA’en Don’t Get Hit By Lightning.”

 

 Hvad er ambitionen med Fuerst Wiacek?

“At blive ved med at brygge øl af høj kvalitet. Vi kommer også til at udvide vores sortiment og brygge flere collabs.”

 

Hvilke tyske brands kan I godt lide?

“Jeg vil ikke fremhæve særlige brands men en region: Franken. De små og private bryggerier i Franken er perfekte eksempler på craft beer. De stammer fra en gammel, tysk tradition at brygge på, men er immervæk i bedste betydning craft beer. Fra Franken kommer der f.eks. perfekte eksempler på helles, kellerbier og røgøl.”

 

Prøv at bekrive markedet for craft beer i Berlin?

“Selv om markedet for craft beer har udviklet sig vildt bare de fem år, som Fuerst Wiacek har eksisteret, er markedet stadig relativt ungt og nichepræget. Vi har en række fremragende ølbarer, bryggerier og bottle shops i byen, men der er stadig plads til vækst. Vi håber, at Berlin, ligesom København, London og New York, vil blive en destination for craft beer– og at Fuerst Wiacek vil spille en rolle i den udvikling.”

 

Fuerst Wiacek

Wohlrabedamm 3

13629 Berlin