Efter en storslået årgang 2018, var spændingen til at mærke til årets modtagelse af den nye årgang 2019. Netop frigivet og naturligt ultra-ung i sit udtryk er 2019 en hård omgang at skulle bedømme. De tætte og powerfulde vine strutter af tannin og en hårdhed, som kun giver sparsomme aromaer fra sig på nuværende tidspunkt. Flere af producenterne lader derfor deres sagrantino vine lagre yderligere, før de frigiver vinene. Ved den årlige anteprima release er derfor altid inkluderet mulighed for at teste de senere udgivne vine fra foregående år.

 

Byens stolthed

Sagrantino di Montefalco DOCG er den store stolthed i den gamle middelalderby Montefalco i Umbriens hjerte. Vinen der i 1992 fik DOCG-status og derved for alvor fik markeret sig som Umbriens “prestige” vin, er uden tvivl dén vin, der stjæler størst opmærksomhed i området. Til trods for at sagrantino til stadighed kan give selv den erfarne vindrikker udfordringer med dens kraftfulde stil, så er der med tiden sket en markant udvikling i tilgangen til druen set fra producenternes side. Vinene bliver stadig mere drikkevenlige, og især elegance er efterhånden et prædikat, man i et ydmygt øjeblik kan tillade sig at sætte på sagrantino vine.

Ændringer i både høsttidspunkter og vinifikations metoder, kan løfte vinene til et “luftigere” lag, hvor friskhed og frugt er mere dominerende end den alkoholtunge, rustikke power, som sagrantino er kendt for.

 

Med nuanceret tilgang

Lagring har altid været nummer ét middel til at bløde druens tannin op og udvikle dens aromaer. Ved frigivelse viser vinen sig enormt lukket, nærmest som en knyttet jernhandske, der intet giver fra sig. Der er delte meninger om hvilke virkemidler, man bør tage i brug for at åbne denne jernhandske, men overordnet set er langt de fleste producenter meget omhyggelige og ivrige for at nuancere vinens udtryk og gøre den mere imødekommende.

Hurtigere udvikling af aromaer kan opnås på flere façoner. Om man anvender kort eller ekstra lang maceration, under hvilke temperaturer og med hvilke omrøring/punch-down-regimer, ja, så er der adskillige filosofier omkring dette. Giampaolo Tabarrini, ejer og vinmager på familiegården Tabarrini, macererer alle sine tre enkeltmarks Sagrantino Montefalco DOCG-vine i 11 måneder, det vil sige mosten får lov at ligge med drueskallerne og udbløde i 11 måneder (længere end flere af de klassisk fremstillede sagrantino vine). Vinene besidder en rankhed og er altid meget rene i smagen, samtidigt med at sagrantinos klassiske dominans af mørk krydret bærfrugt og blommer er intakt. I den endnu mere elegante og nok den mest finesserige ende af spektret, finder man sagrantino fra Tenuta Bellafonte.

 

Tenuta Bellafonte

Her har ejer Peter Heilbronn valgt at fremstille en helt anden stil end den typiske sagrantino. Da den tyske forretningsmand slog sig ned i Montefalco for at lave vin (første årgang 2008), var det med ét mål, han ville lave sagrantino hvor druens friske røde frugt og floralitet skulle dominere. Vinene skulle slankes og forfriskes ved at vinificere anderledes og med langt mindre ekstraktion. Ideologien gik på brug af en delvis semi carbonic maceration af druerne, som man anvender med gamay-druen i Beaujolais. Macerationen slutter efter blot fem dage, og vinene er derved også relativt lyse i farven. Bellafontes sagrantinoer fremstår med flot elegance og saftighed, hvor floralitet og rød bærfrugt er så frisk og finesserig, at enhver tanke på bulderbassevin bliver gjort til skamme. Vinene besidder en spændstig syre og et behageligt blidt tanninbid, som yderligere kun gør dem enormt drikkevenlige.

Nogle vil måske synes, at Bellafontes stil er for langt fra traditionel sagrantino, men vinens kvalitative storhed kan ikke fornægtes. Det er virkeligt godt håndværk.

 

Opfinderen Giampaolo Tabarrini

For at vende tilbage til Tabarrini, så har vi at gøre med en mand i sin helt egen liga— han skal opleves. Magen til energi og idérigdom skal man lede længe efter. Snart kommer hans fjerde Sagrantino Montefalco DOCG på markedet, fremstillet i en helt ny specialudviklet ståltank, opfundet af Giampaolo selv, med inspiration fra the-brygning. Han er endnu ikke helt klar til at afsløre hans hemmelighed med tanken, men han kan sige så meget, at vinen har ligget i tanken uden at blive rørt siden høst! Jeg har smagt den, og den har en ganske anden karakter end nogle af hans øvrige vine, ikke bare aromamæssigt, men hele strukturen er opløftet til en rank, ren og mere frugtig stil. Det bliver spændende at høre nærmere om hans revolutionerende opfindelse, som ifølge ham selv, vil kunne “skubbe” til vinfremstilling overalt i verden fremadrettet.

 

Stilarterne er mange

Èn af de største pionerer for høj-kvalitets sagrantino er Arnaldo Caprai, manden der tilbage i 1970’erne førte an i “genfødslen” af sagrantino som tør vin. Caprai laver sagrantino i en fedmefuld og fadpræget stil, hvor kun franske barriques anvendes. En stilart langt fra ovennævnte producenter, men bestemt af yderst høj kvalitet med stort lagringspotentiale. Arnaldo Caprai har også udviklet sin egen måde at blødgøre sagrantinos hårde tanniner på. Her udblødes druerne over en lang periode i kølige forhold på barriques, hvor selve fadene vendes undervejs og vinen ”masseres”, i stedet for den normale omrøring eller pumpover. Derved bliver det, ifølge Caprai, så blid en ekstraktion af farve og tannin som muligt, og en udvinding af aromaer og kompleksitet i langt bedre balance end ellers. Vinene fra Caprai er alle intense med høj tannin og tørstof og en stor koncentration af aromaer.

 

Højt niveau og undervurderet potentiale

2019 årgangen er som sagt ung at smage, det siger sig selv med så høj tannin, høj alkohol (ofte 15-16%) og enorm power-koncentration i smagen. Det er dog en virkeligt god årgang, hvor man havde en fornuftigt lang modning, så druerne ikke akkumulerede sukker alt for hurtigt, men i stedet fik lov at modne aromakarakteristik i takt med den fenoliske modenhed. Dermed er de bedste vine flot balanceret med en friskhed i den mørke frugt og en behagelig syre, samt modne tanniner, der ligger godt i tråd med resten af strukturen. Det er absolut vine, som skal have tid. Gerne 5-10 år før de drikkes, men potentialet er endnu længere.

Hvert år gør Consorzio Tutela Vini Montefalco en dyd ud af at præsentere den nyeste årgang af de tidligere så berømmede sagrantino vine. Når jeg siger tidligere så berømmede, er det i min klare optik, at vinene på det store verdensmarked på ingen måde får samme opmærksomhed og anseelse som tidligere. Både grundet den nuværende trend med forbrugernes ønske om lettere vine med lavere alkohol, men også fordi de powerfulde vine let kan misforstås i deres reserverede og lukkede façon. Som en brysk stor karl, som skræmmer med sit hårde ydre; men inde bagved gemmer der sig et langt mere venligt væsen, det tager bare tid at åbne det op. Men med de rette til at gøre det, kan det endda lykkes at frembringe vine, der allerede ved første møde smiler imødekommende.

 

 

Montefalco Sagrantino DOCG 2019

2019 Bocale 89

2019 Antonelli 90

2019 Montioni Ma.gia 91

2019 Romanelli 89

2019 Tabarrini Il Bisbetico Domato 91

2019 Agricola Mevante 87

2019 Tabarrini Campo alla Cerqua 93

2019 Arnaldo Caprai Collepiano 92

2019 Tabarrini Colle Grimaldesco 91

2019 Arnaldo Caprai Valdimaggio 93

2019 Montioni 90

2019 Tabarrini Colle alle Macchie 92

2019 Arnaldo Caprai 25 Anni 94

2019 Pardi 91

 

Montefalco Sagrantino DOCG

2016 Cocco Ilaria Phonsano 92

2016 Perticaia 91

2016 Tenuta Bellafonte Collenottolo 93

2016 Romanelli Medeo 91

2016 Terre de la Custodia Exubera 92

2017 Luca di Tomaso 91

2017 Benedetti & Grigi Dioniso 90

2017 Romanelli Terre Cupa 90

2018 La Fonte Collepoppo 89

2018 Le Thadee Carlo Re 90

2018 Tabarrini Campo alla Cerqua 93

2018 Tabarrini Colle Grimaldesco 91

2018 Tabarrini Colle alle Macchie 92