Douro Boys har fejret deres 20 års jubilæum

Selv om man kun lige er fyldt 20 år og derfor stadig er ung, kan ens tidshorisont række langt tilbage. Det gælder for portugisiske The Douro Boys, som i foråret fejrede deres 20 års jubilæum ved at invitere til et par eksklusive smagninger i Porto, hvor DinVinGuides udsendte deltog som eneste repræsentant for Danmark.

For det første har de fem familieejede producenter, som udgør Douro Boys – Quinta do Vallado, Niepoort, Van Zellers & Co, Quinta do Vale Meão og Quinta do Crasto– hver især en lang historie. For det andet bugner deres kældre af gammel portvin. Det sidste vidnede den ene af jubilæets smagninger, “Luxury of Time”, i høj grad om, da der bl.a. blev budt på hele syv portvine med over 100 år på bagen.

Missionen er lykkes
Men tilbage til starten. Douro Boys lancerede sig selv i 2003, hvor de fem vingårde, hvis ejere og winemakere er i familie eller tætte venner, blev enige om at forene kræfterne for at slå et slag for regionens bordvine. Ses bort fra enkelte undtagelser som den legendariske Barca Velha, der i øvrigt blev født på Quinta do Vale Meão, var Douro mest kendt for portvin. Men Douro Boys var overbeviste om, at potentialet for bordvine var stort. Verden skulle blot få øjnene op for regionen.

Det må man sige er lykkedes her 20 år efter. For det første har Douro Boys– sammen med andre producenter fra regionen– formået af få vine fra Douro ind på restauranter verden over og ind på de store vinmagasiners lister over årets bedste vine. For det andet taler udviklingen i deres egen produktion om en markant ekspansion. Hvor de fem producenter sammenlagt havde lige under 120 ansatte i 2002 har de nu 290. Foruden druer fra egne marker køber de i dag druer fra 240 lokale samarbejdspartnere, hvilket er en stigning på 500% i forhold til 2002. Ikke mindst er produktionen af Douro vine øget med knap 750% til 5,5 millioner flasker, som sammen med portvinene eksporteres til hele verden.

Så der var så sandelig noget at fejre.

Luxury of Time
Førstedagen bød på smagningen “Luxury of Time” med i alt 15 portvine, hvor de fleste var gamle colheitas og very old tawny ports– den ældste fra 1863. Der var dog også et par vintage portvine, som dog ikke havde så mange år på bagen, da kun Niepoort har en lang historie som selvstændig producent. Her smagte vi Quinta do Vale Meão Vintage 2000 og Quinta do Crasto Vintage 1999.

Det er lidt af en privilegium på samme dag og på et så spændende sted som i Niepoorts kælder i Vila Nova de Gaia at smage flere af de eksklusive jubilæumsudgivelser af gammel portvin. Smagningen omfattede således Quinta do Crastos Honore Very Old Tawny Port, Quinta do Vallados ABF 1888 og Tributa 1866, ligesom der var portvine fra 1940, 1880 og 1860 fra Van Zellers & Co. samt en gammel tawny fra 1863 fra Niepoort– en portvin, som undervejs havde tilbragt 22 år på demijohn og derfor var en uofficiel Garrafeira.

Ældre vine holder
Andendagen bød på to smagninger. Om formiddagen skulle holdbarheden af vinene fra Douro efterprøves, idet der udelukkende blev smagt tidligere årgange af de fem producenters vine og portvine.

Blandt de knap 40 vine, som blev smagt, bør nævnes hvidvine som Van Zellers & Co.´s CV fra 2016, Quinta do Vallados Reserva Branco 2011 og Niepoorts Redoma Reserva fra 2007. Især sidstnævnte brillerede med stadig at være levende– på en gang frisk og modnet.

Mellem rødvinene vil jeg fremhæve Quinta do Vallados Adelaide 2015, Quinta do Crastos enkeltmarksvin Vinha da Ponte 2012, Van Zellers & Co.´s CV fra 2008 og 2012, Niepoorts Robustos 2008 og Quinta do Vale Meão 2002 og 2008. Alle komplekse vine, der stadig har år foran sig.

Endelig blandt portvinene Quinta do Vallados dejlige 50 års Tawny, Niepoorts Garrafeira 1987, Quinta do Crasto Vintage 2000, Quinta do Vale Meão Vintage 2001 og Van Zellers & Co.´s Colheita 1950.

Smagningen viste på bedste vis lagringspotentialet for vinene fra Douro, hvilket gjaldt såvel rødvine som hvidvine samt naturligvis portvinene.

Fælles rødvin og very old tawny
Om eftermiddagen fulgte lanceringen af to specielle jubilæumsudgivelser, en rødvin og en very old tawny port, som begge var baseret på druemateriale og vin fra alle fem producenter. Til rødvinen har alle fem således indleveret hver to fade med rødvin fra 2021 høsten, mens den gamle tawny var blandet af portvin fra syv forskellige fade, hvor det ældste var fra 1860´erne. Og det er ikke ligegyldige vine, der blev brugt: Crasto leverede f.eks. to fade fra den eksklusive enkeltmarksvin Vinha da Ponte og Niepoort to fade Batuta, ligesom de øvrige producenter også var gavmilde og bidrog med deres bedste materiale. Selve vinificeringen foregik på Quinta do Vale Meão.

Jubilæumscuvéen er fremstillet i 1.350 magnumflasker, mens den gamle tawny blev udsendt i 950 flasker. Hovedparten af begge vine blev solgt en primeur umiddelbart efter præsentationen i Porto. Resten gemmer de fem hos sig selv til særlige lejligheder.

Udvalgte noter fra smagningerne. Priserne er ikke angivet, da kun få vine er i almindelig handel.

Quinta do Vale Meão Vintage 2000
Jysk Vin
Mørk rubin, lidt lys kant. Stadig med ung frugt, mørke kirsebær, jordbær, lidt kakao og florale noter. Fyldig i munden med god frugt, delikat og elegant, men også med kraftig struktur, jordbær og kirsebær samt pænt med bløde tanniner. Dejligt åben men stadig med flot potentiale.  94

Quinta do Crasto Honore Very Old Tawny Port
Portugisisk Vinkælder
Mere end 100 år og flasket i 2015. Mørk og koncentreret, lidt lysere kant med grønligt skær. Figner, valnød, diskret balsamico. Meget koncentreret, syrebid i anden omgang, dadler, valnød, balsamico, god kompleksitet, lang hale med syrebid.  96

Van Zellers & Co. Very Old Tawny 1860
Atom Wine
Flasket i 2023. Mørkt brun med grøn kant, koncentreret. Balsamico, teblade, svesker og lidt farin. Meget elegant og velbalanceret med høj syre, stor koncentration, valnød, nødder, figner og lidt balsamico.  95

Quinta do Vallado ABF 1888
Philipson Wine
Flasket i 2016. Mørk tawnybrun med grøn kant. Ekspressiv med svensker, valnød, balsamico og lidt vanilje. Fed og fyldig og meget koncentrerer med appelsinskal, svesker, valnød, muskatnød og balsamico, stor kompleksitet.  96

Niepoort 170 Anniversary Port VV Tawny Port
Theis Vine
Flasket i 2012. Mørk tawnyfarvet, lys grønlig kant. Forholdsvist frisk næse med valnød, sorte kirsebær og nødder. Dejlig syrebalance, delikat og elegant, venlig og indbydende men også med syrekant, appelsinskal, nødder. En dejlig vin.  97

 

 

 

Anniversary Cuvée 2021
Ikke i almindelig handel
Mørk rubin. Mørke kirsebær og florale noter, tydeligt præg af touriga nacional i næsen. God frugt og friskhed i munden med mørke kirsebær, krydret og floral, god struktur og dejlig kompleksitet, pænt med bløde tanniner. En dejligt og mere drikkeklar vin end forventeligt for så ung en vin, men også med stort potentiale for lagring.  94

Anniversary Very Old Tawny Port (fadprøve)
Ikke i almindelig handel
Fint tawnyrød med orange kant. Tørrede frugter, appelsinskal, nødder. Rimeligt frisk og elegant men også med fed struktur, nødder, citrus, tørrede frugter og appelsinskal, god balancerende syre og dejlig kompleksitet samt en lang hale. Absolut velsmagende og vellavet.  95