Efter godt og vel halvanden times sejlads i det toskanske øhav ud for Livornos kyst, dukker pludselig en grøn klippeø op, og det er Gorgona.

Ved anløbet til den lille ø Gorgona fornemmer man straks en helt speciel ro. Den smukke natur og de farverige huse, der omgiver det lille havneanlæg, lyser smukt op som en anden indbydende middelhavsø. Her møder man til gengæld en håndfuld bevæbnede vagter ved ankomsten, der i fuld kontrol over ind- og afrejsende, venligt genner besøgende på rette vej. Siden 1869 har denne ø været anvendt som fængsel af kriminalforsorgen til at huse kriminelle i helt andre rammer end på vanlig vis. I dag er Gorgona den eneste tilbageværende fængsels-ø i Italien og i hele Europa.

Det er ganske magisk at spadsere rundt på Gorgona. Den rige fauna og den betagende stilhed, kun afbrudt af den konstante brise og fuglenes kvidren, kan intet andet end at have en smittende effekt på sindet. Man er i ro.

Visionen
Som et socialt entreprise-projekt har Gorgonas kriminalforsorg og det verdenskendte toscanske vinhus Frescobaldi udviklet et rehabiliteringsprogram for Gorgonas indsatte. Her deler Frescobaldis ønologer og vinmagere deres ekspertise og viden med de indsatte, og i fællesskab dyrkes øens 2,5 hektarer store vinmark, og Gorgona vinene bliver skabt. Hele arbejdet med fremstillingen af Gorgona vinen fra plante til flaske giver de indsatte en håndfuld færdigheder, som kan hjælpe dem til en ny og bedre fremtid efter endt afsoning.

Et socialt ansvar
August 2012 var starten på et unikt projekt båret af ønsket om at engagere sig i socialt arbejde og bidrage med erfaring til et bedre liv for især den yngre generation af kriminelle. I dag aftjener mellem 50-70 kriminelle sidste fase (2-3 år) af deres lange fængselsstraffe på Gorgona. Miljøet for de indsatte er langt mere frit end i normale fængsler, her må de færdes frit udenfor, når der skal arbejdes, hvorimod resten af tiden tilbringes bag lås og slå. I høstperioden er der dog åbnede døre nærmest konstant, da man her prioriterer de lange arbejdsdage i marken, hvor druerne håndhøstes kontinuerligt ved rette modenhed. På Gorgona kan de indsatte finde ro og få fornemmelsen af frihed. Men vigtigst af alt har de mulighed for at få arbejde og opbygge et selvværd og en identitet, som skal til for at klare sig udenfor murene.

Gorgona projektet
Præsidenten for det store vindynasti Lamberto Frescobaldi har i partnerskab med kriminalforsorgen på Gorgona tilrettelagt en form for uddannelse med formål at klargøre de indsatte til et liv udenfor, hvor afstanden til ‘det rigtige liv’ bliver mindsket og føles inden for rækkevidde. Ved at arbejde i tæt kontakt med naturen og have daglige arbejdsmæssige forpligtelser får de indsatte muligheden for at re-integreres både professionelt og socialt via projektet.

For langt de fleste indsattes vedkommende er det første gang i deres liv, at de får udbetalt løn. For ja, Frescobaldi betaler skam for deres arbejde på lige fod som de øvrige ansatte i det store firma. Lønnen kan her give grobund for en opsparing til et nyt liv, et sted at bo, skole til børnene og generel forsørgelse af sin familie derhjemme; men vigtigst af alt giver den økonomisk ballast til at komme væk fra kriminalitet— at kunne sige nej, når desperationen efter penge til overlevelse viser sit grimme ansigt. Det giver ro og nye muligheder.

Dette har betydet, at godt og vel 0% af de indsatte fra Gorgona havner i ny kriminalitet igen, hvilket står i skærende kontrast til det gennemsnitlige 85% på landsplan. Igennem de 11 år projekt Gorgona har været til er en del af de færdig-afsonede blevet fastansat ved Frescobaldis vinerier.

Det første møde
Da Lamberto Frescobaldi for første gang besøgte Gorgona, blev han med det samme bjergtaget med af øens unikke potentiale. Vinmarkerne var allerede anlagt adskillige år tidligere i 1996, men det var ikke blot vindyrkning, der fristede. Direktøren for fængslet på Gorgona havde måneder forinden kontaktet Lamberto Frescobaldi for at tilbyde et samarbejde med et socialt aspekt, det, der senere skulle resultere i et fælles projekt med en helt unik vin og historie. Senere har direktøren fortalt, at han havde kontaktet adskillige store vinhuse med henblik på et samarbejde men aldrig hørt fra dem. Kun Lamberto Frescobaldi ville være med.

Vinmarksarealet udvidede man i 2015 og igen med en lille del i 2017, så arealet i dag totalt tæller 2,5 hektarer. Markernes beliggenhed er som et amfiteater med østvendte rækker på den jernholdige klippejordbund, godt beskyttet mod de stærke havvinde. Perfekte forhold til de to druesorter, der dyrkes. Disse marker producerer et yderst begrænset antal flasker (9.000 flasker i 2022) af hvidvinen, som laves på et blend af de to sorter vermentino og ansonica. Vinen lagres delvist på stålfade og barriques i syv måneder.

Gorgona 2022
Netop udgivet er årgang 2022 den 11. årgang af Gorgona. Vinen har en brilliant strågylden farve og oser på bedste vis af sommer, hav og eksotisk frugt. Masser af hvid- og gul blomsterduft med kamille, smørblomst og havtorn i næsen, ligesom liflige frugtnuancer af ananas, mango og passion i frisk forening med citrus og orangeblomst. I munden er vinen cremet med et let olieret præg, og man aner de mange vilde urter i området på tungen. Stor intensitet i smagen balanceres på ganske flot vis med rankhed og spændstighed. Relativt stor kompleksitet og masser af nuancer med et let saltet præg i afslutningen, meget velsmagende. En ganske speciel vin med en ganske unik historie.