Portugals sydligste vinregion er andet end badestrande. Det er en vinregion på vej frem.

I den glade ungdom rejste jeg som så mange andre på interrail med nogle venner. En af turene bragte os til Algarve i Portugal, hvor vi boede på et feriested med lækker stand, fest og farver. Vi besøgte også den nærliggende by Lagoa, hvor vi forsynede os med en stor dunk billig vin, tappet direkte hos det lokale kooperativ. Indrømmet, det smagte ikke ret godt, men det havde den ønskede virkning.

Algarve er ikke den region, der står først i køen, når portugisisk vin omtales. Der er mere fokus på sol, sardiner og skønne strande. Men de senere år er kvaliteten af vinene blevet langt bedre, så der i dag faktisk er flere interessante vine at finde rundt om – såvel for turisterne som herhjemme.

Kooperativet i Lagoa eksisterer stadig, selv om det siden er fusioneret med de tilsvarende i Lagos, Portimão og Tavira og nu går under navnet Única – Adega Cooperativa do Algarve. Derudover præges vinlandskabet af små familiedrevne vingårde og nye etableret af bl.a. udlændige, som har valgt at slå sig ned i Algarve. Og på det seneste har nogle af de store spillere i portugisisk vin fået øjnene op for regionens potentiale og købt sig ind.

Fra vest til øst
Algarve omtales ofte som havende middelhavsklima, men det er en sandhed med modifikationer. For det første er det ikke Middelhavet, man bader i ved strandene, men Atlanterhavet. For det andet er regionen klimatisk set todelt, idet vestkysten er meget påvirke af Atlanterhavet og dets vinde, hvorimod den østlige ende fra Faro og til den spanske grænse er varmere og med mindre nedbør og derfor ganske rigtigt sammenlignelig med middelhavsklimaet.

Langs sydkysten ligger feriebyerne som perler på snor, mens baglandet, der strækker sig fra nordsiden af motorvejen til bjergene, er mere uberørt. Kører man rundt i landskabet minder såvel de hvide landsbyer med blå vinduer og kunstfærdige skorstene som stednavne, der begynder med ”al”, om tiden, hvor Algarve var under maurisk herredømme. Selve navnet Algarve er da også afledt af det arabiske al-Gharb.

Umiddelbart skulle man tro, at vinproduktionen fandt sted i baglandets bjerge, men de fire DOC-underregioner ligger placeret i et bælte mellem bjergene og kysten med Lagos i vest over Portimão og Lagoa til Tavira, som strækker sig fra Faro og helt til den spanske grænse i øst. Til gengæld beskytter Monchique-bjergene, der når op i 900 meters højde, mod den kolde vinde fra nord.

Algarve blev første gang demarkeret i 1907 med vine fra Fuzeta, mens den nuværende demarkering med de fire DOC-underregioner er fra 1990. De fleste vine lanceres dog som Vinho Regional Algarve. I 1994 fulgte så etableringen af den regionale vinkommission, ”Comissão Vitivinícola do Algarve” (CVA).

Vinbranchen vokser igen
Området med vinmarker blev i årtier truet af den voksende turisme, hvor investorer opkøbte jord til hotelkomplekser eller anlæggelse af golfbaner. Men i dag ses turismen snarere som en fordel for vinbranchen.

“Turismen er mere en styrke end en trussel, da den kan fremme interessen og salget af lokal vin. Men er salget primært baseret på turisterne, er det også sårbart, hvis turistindustrien kommer i krise,” siger Sara Silva, som er direktør i CVA.

Filipe Vasconcellos fra familieejede Morgado do Quintão er enig i, at turismen kan være en styrke i dag:

“Fremtiden for Algarve som vinregion er meget lovende. Det vokser år for år – ikke blot hvad angår vin, men også vinturister, der vil se, hvad der sker i en region, som havde glemt deres vin. Længe var der ingen, der tog vare på traditionen med at dyrke vin, men udelukkende på turismen. Det er anderledes nu.”

Efter at være faldet gennem en årrække, er arealet med vinmarker da også steget de seneste år, ligesom der er kommet flere producenter til (se faktaboks). Der spores en øget interesse og dynamik, ligesom vinene fra Algarve nu også er begyndt at dukke op i konkurrencer. Ved kåringen af Portugals 10 bedste vine ved vinfestivalen Esséncia do Vinho i februar i år, var Algarve således repræsenteret med en vin på druesorten negro mole, som vi vender tilbage til. Og bladet bag festivalen, Revista de Vinho, afholdt sidste år en stor smagning af vin fra Algarve og var positivt overraskede over den stigende kvalitet og det store potentiale for vinregionen.

Sara Silva fra CVA er glad for udviklingen. “Det er interessant og motiverende at se væksten i regionen. Vinturismen er også voksende med store projekter, som allerede er i gang og flere på vej. Samtidigt er det også utroligt med den store interesse for negra mole som en druesort, der eksklusivt er fra Algarve.”

Regionens store potentiale har også trukket større koncerner til. Det gælder f.eks. giganten Casa Santos Lima og Vinho Verde producenten Aveleda, som i 2019 købte Villa Alvor.

“Vi så en mulighed for at udforske en vinregion, som er ved at vågne op igen, og hvor vinturismen har en stor fremtid for sig. Vi vil gerne være med i fronten af denne genfødsel og med til at få regionen på vinkortet,” siger winemaker Diogo Campilho fra Villa Alvor og fortsætter: “Med Villa Alvor har vi fundet et terroir mellem Monchique-bjergene og Atlanterhavet, beskyttet mod vinden fra nord og med ler og kalksten, som er meget plastisk og derfor storartet til at dyrke forskellige druesorter.”

Winemaker Vasco Martins fra Casa Santos Lima, som eller er hjemhørende i regionen Lisboa, er enig:

“Algarve har et enestående terroir, som gør det muligt at producere store vine med minimal indgriben. Dette vil sammen med den gamle vinhistorie gøre regionen til en af de mest attraktive i Portugal, ligesom turismen kan hjælpe med at udbrede regionens potentiale i resten af Portugal og internationalt.”

Bredt druesortiment
Druemæssigt stritter regionen i mange retninger, og kan på nogle måder minde om naboregionen Alentejo, som dog har et varmere klima. Nogle satser på internationale sorter, andre på de mest kendte portugisiske sorter som arinto og touriga nacional, ligesom der laves såvel enkeltdruevine som blends. Men som Sara Silva allerede har påpeget, er der en øget opmærksomhed på de lokale druesorter og især negro mole.

“Negro mole er Portugals pinot noir. En sjælden og gammel druesort, som kun findes her og så lidt i det sydlige Spanien. Den er på én gang kompleks og meget let. I dag laver vi vine på negro mole, som virkelig reflekterer sortens karakter – nemlig mere lette vine eller blanc de noir som mousserende,” forklarer Filipe Vasconcellos fra Morgado do Quintão

Casa Santos Lima laver såvel blends om enkeltdruevine. “Touriga nacional, syrah og alicante bouschet er DNA’et i vores Algarve-vine og sikrer konsistensen i vore blends år efter år. Når vi taler om enkeltdruevine, vil jeg pege på negra mole, som er en unik druesort – frisk, meget aromatisk og gastronomisk og perfekt i forhold til den moderne konsument og den lokale mad,” siger winemaker Vasco Martins.

Heri er Diogo Campilho fra Villa Alvor enig. “Negra mole og moscatel galego roxo er traditionelle og unikke druesorter fra Algarve, så dem bruger vi til enkeltdruevin for at præsentere deres specielle karakteristika. Negra mole er unik, da der både er grønne og røde druer i samme klase, hvilket giver lysere vin med elegante tanniner og frisk aroma og smag. Og så er fordelingen af grønne og røde druer forskellig fra år til år, så en vin fra samme vinmark kan være lysere og lettere det ene år og mere intens i farven det efterfølgende,” forklarer han fortsætter:

“Sauvignon blanc er også en god sort til enkeltdruevine, da den har en stærk personlighed. Men vi er ikke strikse med, hvilke sorter vi kan bruge til blends og hvilke ikke. Vores Domus hvidvin er f.eks. et blend af sauvignon blanc og verdelho med et fantastisk resultat.” Men det er ikke kun druesorternes personlighed, som spiller ind i valget, lyder det fra chefwinemaker Nuno Gonzalez fra Convento do Paraíso. “Vi må ikke glemme, at Algarve er en af de mest besøgte og berømte regioner i Portugal. Det er nemmere at markedsføre vinene, når vi har både portugisiske og internationale sorter. De fleste turister går efter det sikre valg. Ser de en vin med en drue de kender, er der større chance for, at de vil smage den frem for andre.”

Nuno Gonzalez tilføjer, at de netop i år har plantet 12 hektarer med viosinho, sauvignon blanc og negro mole. Derudover har de også alvarinho, som ellers er hjemhørende i Vinho Verde. “Vi vil ikke lave Vinho Verde, men vise, hvordan alvarinho udtrykker sig i vores terroir. Der er stor forskel i udbytte, sukkerindhold, ph-værdi og syreniveau og dermed også i smag,” siger han.

Danskere i Algarve
Ikke overraskende er der også en del udlændige, der gennem årene har valgt at bosætte sig i Algarve og etablere sig som vinproducenter. Det gjaldt bl.a. engelske Nigel Birch, der sammen med den kendte popsanger Cliff Richard etablerede og stod bag Adega do Cantor, som de dog solgte videre for et par år siden.

Men det gælder også danskere. René Connolly Vinding, som i flere år har beskæftiget sig med vinimport og er medejer af en vinbar, har f.eks. sammen med to venner etableret Vida Vinha. For to år siden købte de to hektarer land lige udenfor Tavira, hvor de har plantet 7.000 vinstokke med forskellige druesorter som sémillon, arinto, antão vaz, tinta miuda og negra mole.

“Vi forelskede os hovedkulds i Tavira i det østlige Algarve. På grund af vores interesse for vin besøgte vi en masse vingårde og blev fascineret af Algarves vinhistorie. Vi blev hurtigt enige om, at der er en revolution i gang – og en enighed blandt vinbønderne om at fokusere på kvalitet frem for kvalitet,” forklarer han og tilføjer:

“Det er umuligt at konkurrere på prisen, da naboområdet Alentejo har kæmpeområder, mens Algarves områder er små med havet på den ene side og bjergene på den anden. Til gengæld er alle de potentielle kunder der allerede, og findes der en bedre kombination end at køre 10 minutter fra stranden og være på en vingård?”

Vida Vinha forventer at have de første vine på markedet i 2025, men andre er allerede i fuld gang. Det gælder det dansk-schweiziske par Charlotte Toubro og Beat Buchmann og deres vingård Quinta dos Sentidos.

“Vi tog en ferietur til Portugal, hvor vi faldt for en forladt grund med ni hektarer uopdyrket land i Algarves bagland. Der voksede oliven- og johannesbrødtræer på let faldende skråninger mod vest og syd. Vi slog til og købte grunden i 2005, og kimen blev lagt til, at vi måske kunne slå vores brød lidt større op end de par hundrede vinplanter, vi havde haft i tankerne,” fortæller Charlotte Toubro.

Da de fik assistance af en professionel winemaker i Schweiz, Alain Bramaz, voksede projektet, så de i dag har knapt fire hektarer vinmarker inklusiv en samling af 50 overvejende portugisiske druesorter med 4-5 planter af hver. Men parret har ikke planer om at udvide yderligere.

“Vi har valgt at være et boutique-winery og lever godt med, at størrelsen tillader os en håndværksmæssig tilgang til vinlavningen med et minimum af tilsætningsstoffer, typisk kun sulfitter. Ved siden af vores standardvine laver vi en del microlots – eksperimentelle vine, som lærer os at omgås med spontangæring på hele klaser, hvidvin baseret på røde druer, mousserende vin lavet som klassisk champagne for blot at nævne nogle få,” siger Charlotte Toubro.

Parret har valgt ikke at satse på negro mole men en blanding af portugisiske og internationale sorter valgt ud fra deres egne smagspræferencer og med et ønske om at lave gastronomiske vine.

“Portugal har et overvældende udbud af druesorter, så valget var ikke nemt. Touriga nacional, som vi har i to klonings-varianter, er essentiel. Den giver tanniner, struktur og lang levetid og er basis i vores blends. Dertil har vi valgt aragonez, måske bedre kendt som tempranillo i Spanien, tinta caiada, en sjælden men meget spændende portugisisk drue og endelig syrah baseret på vores egen smag. Til hvidvinen har vi et godt makkerpar i de portugisiske arinto og antão vaz, og som en cadeau til vores hjemland har vi en yderst sjældent dyrket drue, den schweiziske petite arvine,” forklarer hun.

Fremtiden er lys
Det generelle indtryk af Algarve er, at det er en region med stor diversitet, som endnu ikke helt har fundet sin identitet og typicitet. En del vine minder om vine fra Alentejo med forholdsvist høj alkohol og fyldig, solmoden frugt samt en del fadlagring. Andre er lette, sprøde og friske, hvilket især gælder hvidvine og rosé. Og endelig er der et voksende antal vine baseret på de lokale druesorter, hvor især negro mole synes at være interessant.

For mig at se er der ingen tvivl om, at vi kommer til at høre meget mere til vinene fra Algarve i årene fremover. Eller om ikke andet, så kan vi i al fald få dem på bordet under næste ferietur derned. For som Nuno Gonzalez fra Convento do Paraíso opsummerer:

“Algarve har en lang historik med vinproduktion. Efter årtiers fald i volumen og kvalitet har de sidste 10-15 ført til en stigning i antallet af producenter, ligesom de store firmaer fra andre regioner investerer i Algarve på grund af regionens potentiale. Jeg er sikker på, at fremtiden er lys – også i kraft af CVA´s engagement.”

Fem gode producenter:

Convento do Paraíso,
Vingården bag Convento do Paraíso hedder Quinta de Mata Mouros og ligger i højdedragene ved Silves. De første 12 hektarer vinmarker blev plantet i 2000, og de første vine kom på markedet fem år senere. I 2012 indledtes et samarbejde om vinificering med Alentejo-baserede Herdade de Malhadinha Nova. I dag dyrkes der såvel portugisiske som internationale druer på de 24 hektarer vinmarker: alicante bouschet, aragonês, cabernet sauvignon, touriga nacional, sousão og senest negro mole samt alvarinho og arinto. Foruden topvinene under selve Convento do Paraíso navnet omfatter porteføljen Imprevisto (entry level) og Euphoria midt imellem.

Villa Alvor
Den store Vinho Verde producent Aveleda ejer i dag også Quinta Vale D. Maria i Douro og siden 2019 Villa Alvor i Algarve. Villa Alvor ligger 4,5 km fra kysten i nærheden af Portimão og med Monchique-bjergene i baggrunden. De 30 hektarer vinmarker er plantet med alicante bouschet, moscatel galego roxo, negra mole, cinsault, grenache, petit verdot, touriga nacional og syrah samt de grønne sorter verdelho, sauvignon blanc, arinto, antão vaz og moscatel. Der laves såvel blends (Colheitas og Domus) som enkeltdruevine (Singular).

Casa Santos Lima
Koncernen Casa Santos Lima er hjemhørende i regionen Lisboa, men producerer også vin i Alentejo, Douro, Vinho Verde og siden 2013 i Algarve  – nærmere bestemt i underregionen Tavira, hvor de har cirka 56 hektarer vinmarker. Det vigtigste brand i Algarve er Al-Ria, men den store portefølje omfatter også vin under navne som Despedida og Fora de Pé med et lidt anderledes blend. Målet er at lave gastronomiske vine, som passer til regionens mad.

Quinta dos Sentidos
Ejet af dansk-schweiziske Charlotte Toubro og Beat Buchmann, som i 2005 valgte at slå sig ned i Algarve i højdedragene ved Silves. Skridt for skridt realiserede de drømmen om at etablere en vingård, og i 2016 blev de første vine flasket. Porteføljen omfatter en hvidvin og en lille håndfuld rødvine. Der benyttes selektion i marken, lang ekstraktion og fadlagring på såvel nye som gamle fade. Godt halvdelen af produktionen sælges i Schweitz, den anden halvdel direkte fra vingården, hvor de også tilbyder forskellige former for vinturisme. Søger dansk distributør.

Morgado do Quintão
Spændende familieejet vingård gennem fire generationer, beliggende mellem Monchique-bjergene og havet. Oprindeligt grundlagt af greven af Silves, som plantede de første vinstokke i begyndelsen af 1800-tallet. Første høst under den nye generation var i 2016. Winemaker er Joana Maçanita, der sammen med sin bror António også laver vin i Douro. Der benyttes især gamle regionale druesorter som negro mole og crato branco, og i sortimentet er bl.a. en palhete, som er et blend af grønne og røde druer.

En række gode vine fra Algarve

Villa Alvor Domus 2019
Salling, som dog ikke fører Villa Alvor. Kan købes lokalt til ca. 120 kr.
Blend af verdelho og sauvignon blanc, fire måneder på fad sur lie og tre måneder på flaske. Grøngul med grønt skær. Diskret næse med citrus, grøn pære og lidt fersken, på andendagen mere ekspressiv. God frugt og mundfylde med grønne pærer, citrus, passionsfrugt og lidt blomster samt mineralitet, frisk men også rimeligt kompleks, fint balanceret. Fin gastronomisk vin med potentiale for lagring. Alk.: 12,5%  91


Villa Alvor Negra-Mole 2021
Salling, som dog ikke fører Villa Alvor. Kan købes lokalt til ca. 90 kr.
Otte måneder på fransk eg og fire måneder på flaske. Lys teglrød. Jordbær, blomster og krydret bund. Dejlig i munden med røde bær og florale noter, let krydret bund, sprød og elegant, fint balanceret, let drikkelig, men også med lidt kompleksitet. Et dejligt glas. Alk.: 13,5%  90

Casa Santos Lima Despedida Negra Mole 2021
Portugisisk Vinkælder | Kan købes lokalt til ca. 70 kr.
Lyst teglrød. Røde bær, umodne kirsebær, ribs, blomster og godt med krydderurt som timian og rosmarin, lidt tendens til at være parfumeret. Floral med medium frugt, jordbær og kirsebær, god syre og bløde tanniner, elegant og frisk, men også krydret og pebret samt med lidt røgede undertoner. Anderledes og spændende. Alk.: 13,5%  89

Casa Santos Lima Al-Ria Reserva 2019
Portugisisk Vinkælder | Anslået pris ca. 120 kr.
Blend af touriga nacional og syrah, lagret 12 måneder delvist på egetræ. Mørk rubin, uigennemsigtig, lilla kant. Moden frugt, brombær og andre mørke bær, lidt laktose. Rund, tæt og kompleks med let cremet struktur, mørke bær, chokolade og godt krydret, diskret fadlagring, kraftige tanniner, lang hale med tørre tanniner. Potent med stort potentiale. Alk.: 14,5%  92

Quinta dos Sentidos Tato Branco 2021
Ikke i dansk distribution. Kan købes lokalt til 180 kr.
50% arinto og 50% antão vaz, lagret 12 måneder sur lie på amerikansk og fransk eg. Gulgrøn til strågul med flot skær. Dejligt ekspressiv næse med gule stenfrugter, citrus, lidt banan og eksotisk frugt samt smørnoter. God fylde og struktur med medium syre, men balanceret, tydeligt men ikke overdrevet fadpræg, dejligt lang hale. En udmærket gastronomisk vin. Alk.: 13,5%  91

Sentidos Tato Tinto Tinto 2019
Ikke i dansk distribution. Kan købes lokalt til 240  kr.
Blend af 42% touriga nacional, 29% syrah og 29% tinta caiada. Mørkt rubinrød, lidt lysere kant. Florale noter og røde bær., modne sorte kirsebær. Fin frugt og fylde, let cremet struktur, mørke, let syrnede kirsebær og mørke bær, violer, god kompleksitet, lidt vaniljesødme fra fadet, pænt med tanniner, lang hale. Alk.: 14,5%  92

Convento do Paraíso Euphoria Tinto 2018
Vinho | 130 kr.
70% cabernet sauvignon, 15% touriga nacional og 15% aragonez. Mørk rubin med lys kant, lidt lilla skær. Ekspressiv med masser af frugt, solbær og andre mørke bær lidt laktose på den gode måde, florale noter og lidt vaniljesødme. Godt med frugt i munden, brombær, solbær, godt krydret og pebret, markante men bløde tanniner, ok kompleksitet og potentiale. Kraftig og fin vin til prisen. Alk.: 14,5%  90

Convento do Paraíso Tinto 2016
Vinho 245 kr.
90% touriga nacional, 5% cabernet sauvignon og 5% sousão, lagret 12 måneder på ny fransk eg. Mørk rubin med lidt brunlige nuancer. Mørke bær, solbær, lidt mokka, violer og lidt skovbund. Fyldig og kraftig i munden med mørke bær og lidt tobak, fin krydret og god kompleksitet, meget diskret fadpræg, pænt med integrerede tanniner. En fyldig og dejlig gastronomisk vin, brug for lidt luft. Alk.: 14%  92

Morgado do Quintão Palhete 2020
Ikke i dansk distribution. Kan købes lokalt til ca. 130 kr.
Blend af 70% crato branco og 30% negro mole. Laksefarvet. Ikke så ekspressiv, hindbær og andre røde bær, blomster. Frisk og sprød i munden med jordbær og florale noter, dejlig balanceret med god syre og fin tekstur, men også ukompliceret Alk. 13%  89

Morgado do Quintão Clarete/Negra Mole 2021
Ikke i dansk distribution. Kan købes lokalt til ca. 130 kr.
Lys rubin med lilla skær og lys kant. Kirsebær, røde bær, jordbærgrød og krydret bund. Frisk med røde bær, syrnede kirsebær, florale noter, peber og krydderier, medium intens med ok kompleksitet, fløjlsbløde og diskrete tanniner. Dejligt læskende og indbydende. Alk.: 13,5%  91

Quinta dos Sentidos Tinto 2018
Ikke i dansk distribution. Kan købes lokalt til kr.
100% touriga nacional, lagret 24 måneder på fransk eg. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig, lys lilla kant. Solbær, sød lakrids, tobak, krydderurt, lavendel og lidt fernis i næsen. Godt med frugt og fylde, solbær og andre mørke bær samt lidt florale noter, blød struktur, lidt frugtsødme, høj alkohol og markante tanniner, fin balancerende syre, intens og kompleks med lang hale med tørre tannier til en langt liv. Lidt af en Blockbuster. Alk.: 16,5%  92

Casa Santos Lima Fora de Pé 2021
Portugisisk Vinkælder. Anslået pris ca. 90 kr.
Blend af touriga nacional, tinta roriz og syrah. Mørk rubin med lidt lysere kant. Modne mørke bær, røget bacon og lidt lakrids, men også florale noter og godt med krydderurter. Fyldig i munden med mørke bær, lidt lakrids, mørk chokolade og lidt florale noter samt sød vanilje og tobak fra fadet, lidt marmeladepræg. Alk.: 14%  89

Convento do Paraíso Imprevisto Branco 2018
Vinho 100 kr.
Blend af alvarinho og arinto. Gulgrøn med grøn kant. Citrus, melon og lidt tropisk frugt i næsen. Frisk med fin frugt og mundfylde, lidt lav på syre, men dog balanceret, citrus, melon, mellemlang hale med citrus og syrebid. Enkel og ukompliceret. Alk.: 13%  86