Powerscourt Estate & Gardens er et af de mest majestætiske slotte i Irland, og det utroligt smukke parkanlæg med det ikoniske Sugarloaf Mountain som baggrund er kåret som et top 3-haveanlæg i verden. Det er bestemt et besøg værd, men hvis man kører lidt videre til den gamle vandmølle lige ved siden af, så er det etableret et nyt irsk whiskey-destilleri, som laver ”klassisk whiskey med en twist”.

Wicklow Mountains ligger lige syd for Dublin med store områder med meget frugtbar jord, men også bjerge med store hedearealer, der når op i en højde på godt 800 m. I de frodige dale er der alle nuancer af grønt, iblandet farverige blomster og små hyggelige landsbyer som Enniskerry, som har givet området navnet ”The Garden of Ireland”. Det var først efter endnu en opstand mod den engelske besættelse af Irland i 1798, at englænderne byggede ”Old Military Road” gennem bjergene, men stadig er Wicklow Mountains meget vildsomt med store flokke af kronhjorte og lilla lyng.

Med udsigt til både de frodige, grønne dale og de vildsomme bjerge med lilla lyng ligger Powerscourt Estate med den mest imponerende udsigt til Sugarloaf Mountain. Det pyramideformede bjerg har fået sit navn, fordi det har en top af hvid kalksten der får det til at ligne en sukkertop. Det kan i øvrigt anbefales at tage en vandretur til toppen af Sugarloaf Mountain, hvor der er enestående udsigt over Dublin, Wicklow Mountains og det Irske Hav.

Vand fra Irlands højeste vandfald
Med denne smukke natur som baggrund møder jeg Alan Malone fra Powerscourt Distillery, som er indrettet i den tidligere vandmølle. En smuk stenbygning fra 1700-tallet, som får sit vand fra det nærliggende Powerscourt Waterfall, der med 121 meter er det højeste vandfald i Irland. Det bringer helt rent og friskt vand fra bjergene til slottet, og nu altså også til det nye whiskey-destilleri.

”Vandet bliver renset gennem granitklipperne gennem årtusinder af år, så en af de vigtigste ingredienser i vores Fercullen Irish Whiskey er vores friske vand fra Wicklow Mountains,” starter Alan med at fortælle.

”Vores byg kommer hovedsagelig fra de meget frugtbare jorde her i Wicklow, og vi anvender flere forskellige typer malt, alt efter hvilken smag vi ønsker. Og den friske bjergluft med en relativ konstant temperatur året rundt giver den bedste lagring, idet vi stort set aldrig er under frysepunktet eller mere end 20-22 grader om sommeren. Det giver en meget homogen lagring, der gør irsk whiskey meget blød og rund. Undersøgelser viser, at en 14 års irsk whiskey svarer til en 16 års skotsk whiskey i lagring. Så vores whiskey bliver rodfæstet i smagen af Wicklow Mountains,” fortsætter han. I efteråret 2022 blev deres egen blended whiskey lanceret, og i sommeren 2023 kommer deres helt egen-destillerede single malt whiskey på markedet.

 Fercullen – fra de gamle keltiske klaner
Powerscourt Distillery blev grundlagt i 2014, men det var først i 2018 at de første egen-producerede dråber kom ud af de tre kobber-potstills. Indtil da har de – i lighed med alle andre nyetablerede whiskey-destillerier – købt fade hos store producenter, som de herefter har lagret yderligere samt blended til deres egen profil.

Whiskeyen fra Powerscourt Distillery hedder Fercullen. De gamle keltiske klaner O´Byrne og O´Toole havde en fæstning på stedet hvor destilleriet ligger i dag, og historikere på destilleriet har fundet skriftlige kilder helt tilbage fra år 808 med navnet ”Fera Cualann” eller ”Fercullen”. Stedet blev senere indtaget af normannerne, og i 1603 gav dronning Elizabeth 1. borgen til en af hendes foretrukne generaler, Sir Richard Wingfield. I 1741 blev den robuste Normannerborg fra det 13. årh. ombygget til et stateligt slot af den 1. Viscount of Powerscourt, indtil slottet og det smukke parkanlæg i 1961 blev købt af den stenrige Slazenger-familie fra Tyskland.

Og det er da også Slazenger-familien der i samarbejde med irske Gerry Ginty, den lokale iværksætter Ashley Gardiner samt familien Mike Peirce fra Isle of Arran Distillery i Skotland, gik sammen om at etablere Powerscourts Distillery i 2014. De fik fat i Master Distiller Noel Sweeney, der er legendarisk i opbygningen af den irske whiskey revival, og som har været med til at opbygge “a unique distillery in an extraordinary location”, som de selv udtrykker det. Noel Sweeneys opskrift på glimrende whiskey er helt enkel og meget irsk: ”It´s all about experience”; – og så behøver man ikke snakke mere om teknik, mashbills, temperatur, m.v. I Irland rutter man ikke med ordene.

Premium whiskey for affordable luxury
Udstyret til whiskey-destilleriet er leveret af skotske Forsyth, så man genkender opstillingen og de smukke kobber-potstills. Endnu er produktionen baseret på et dagligt skifte på 300.000 LPA (litre pure alcohol), men de har planer om at opskalere til 3-holdsskifte 24 timer i døgnet, og dermed seksdoble produktionen til 2 mio. LPA. På Powerscourt producerer man malt whiskey og den irske specialitet pot still-whiskey med en stor andel umaltet byg.

I den store lagerbygning ved siden af står tusindvis af fade. Flere af dem er påtegnet ”2000”, dvs. fadlagret siden år 2000, og dermed allerede 23 år gammel whiskey. Herudover har Powerscourt Distillery to andre lagerbygninger udenfor destilleriet, så man kan være sikker på at der kommer mange spændende whiskeys på 21, 25 eller 30 år i fremtiden.

”Vi laver premium whiskey, men til rimelige priser: affordable luxury,” forklarer Alan. ”Og vi lagrer altid på bourbonfade og giver så en finish med en anden type fad som rødvin, stout eller hedvin. Vores idé er at fremstille ”bourbon-led whiskey with an accent”. Vi er tillige begyndt at fremstille whiskey som afspejler de forskellige haveanlæg i parken, og det var jo nærliggende at anvende et Amarone-fad til at afspejle ”The Italian Garden” i Powerscourt-parken,” fortsætter Alan. Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af de andre haveanlæg som ”The Japanese Garden” og ”The Walled Garden”.

Food pairing med whiskey
Efter rundvisningen i destilleriet sætter vi os i besøgsbaren med udsigt til de tre potstills. Her får vi en ”food pairing” sammen med deres whiskey; noget som jeg aldrig har prøvet før, men som egentlig giver god mening, da man får så mange forskellige smagsindtryk.

Fercullen Falls Whiskey blev serveret sammen med ørredmousse, og selvom det kan lyde som en mærkelig blanding, så giver det faktisk god mening, da den udprægede egetræ/vanilje-smag spiller godt op mod den fyldige ørredmousse. Deres Fercullen Amarone Cask ”Italian Garden” blev serveret med lokale oste, hvor de fyldige rødvinstoner og sødme naturligt fremhæver de glimrende oste. En specialitet som Fercullen Distillery Select Stout Cask blev forenet med honning fra egne bistader på estaten, hvor den lidt bitre stout blev blødt op af den søde honning.

Vi afsluttede smagningen med en absolut fremragende Fercullen 21 års Single Malt, og så fik jeg – som én af de allerførste udenfor destilleriet – lov til at smage deres egen produktion af Single Malt 5y, som var med i det første batch i 2018. Her kan man virkelig fornemme deres idé med bourbonfade og et andet fad til finish.

Fercullen – også tilgængelig i Danmark
I 2022 trak Noel Sweeney sig tilbage til deres advisory board, og to andre kendte, irske whiskeypersonligheder kom til Powercourt Distillery: John Cashman som Head of Whiskey og Paul Corbett som Distillery Manager. John har en fortid hos Cooley Distillery, som var destilleriet hvor Teeling-familien kickstartede den irske whiskey revival i midten af 1990’erne. Paul har arbejdet for Teeling Distillery og Clonakilty Distillery, hvilket giver en god indikation af, at de efterhånden 40 destillerier i Irland ikke ser hinanden som konkurrenter, men som kolleger der har en fælles mission om at udbrede kendskabet og markederne for irsk whiskey.

På Powerscourt Distillery står man i hvert fald godt rustet til at få sin Fercullen Whiskey ud i verden. I øjeblikket eksporterer de til 27 lande, heriblandt Danmark, hvor Lago er importør af Fercullen, som dermed kan købes hos de bedste vin- & spiritusforretninger i Danmark.

Man kan ikke finde et smukkere sted at lægge et whiskeydestillery end Powerscourt, og beliggenheden medvirker til, at man tydeligt smager det krystalklare kildevand fra bjergene og den friske luft i ”The Garden of Ireland”.

Facts Powerscourt Distillery:

  • Destilleri grundlagt i 2014 og startede egen produktion i 2018. Turnkey-projekt fra Forsyths i Skotland
  • Kornsilo: 3 x 30 ton
  • Mæskningskar: 2,5 ton
  • Gæringstanke: 4 stk. (2 x 12.500 l og 2 x 26.000 l)
  • Pot Stills: 3 (12.500 l, 8.250 l og 5.500 l)
  • Kapacitet: ca. 1 mio. LPA (skalerbar til 1,5 – 2 mio.) med tre-holds skifte 24/7 (i 2022 ca. 300.000 LPA med et-holds skifte fem dage om ugen).
  • Produkter: Single Malt & Pot Still Irish Whiskey
  • Lagring: Op til 3.000 fade på destilleri, og i tilknytning hertil to lagerbygninger med hver 5.000 fade.

Irland-ekspert Claus Hebor, der tillige er rejsearrangør og Irlandguide, har besøgt den grønne ø mere end 400 gange. Han er uddannet historiker og har et dybtgående kendskab til irsk historie, kultur og levevis. Han har skrevet talrige artikler til aviser og magasiner og holder løbende foredrag om Irland. Herudover arrangerer han kulturevents som “An Irish Evening”, whiskeysmagning, koncerter med irske bands og andre aktiviteter omkring Irland.