I går d. 19 marts åbnede destilleriet Port Ellen på øen Islay igen efter at have været lukket for over 40 år siden.

Destillerierne blev lukket tilbage i 1983 grundet global nedgang i salget af whisky. Men siden da er whisky, som har været gemt på fade fra de to destillerierne været efterspurgt blandt samlere og er i dag blandt de dyreste i verden.

Det var i 2017 at Diageo meddelte at der vil blive investeret mere end 1 mia. kr. i at få Port Ellen destilleriet tilbage i produktion som skulle have været klar i 2021 men er blevet forsinket af flere gange.

Et stort vinduesparti giver mulighed for inde fra kedlerne at se Islays kystlinje samt fyrtårnet Carraig Fhada. Inde finder man to destilleringsenheder, så der kan eksperimenteres i højere grad ligesom i det oprindelige destilleri som åbnede i 1824. Det ene rum har kedler præcis magen til de oprindelige, mens man i det andet har et nyt sæt kedler for at kunne producere en anderledes spiritus for at kunne eksperimentere mere med stilen. Man må dog vente med tålmodighed på de nye dråber af whisky, da man kan forvente de første flasker på markedet omkring 2034, måske før ifølge Diageo.