Om et par år bliver det muligt at besøge højlandsdestilleriet Glencadam og nyde deres whisky i et nybygget besøgscenter. Glencadam er kendt for deres lette og frugtige single malts, men langt størstedelen af deres whisky ender dog i blended whisky.

Da Glencadam slog dørene op i 1825 blev de et af Skotlands første lovlige destillerier, da whiskydestillering først blev profitabelt, og dermed de facto legaliseret, i 1823 med the Excise Act. Mange whisky-drikkere har dog et indtryk af, at Glencadam er af nyere dato. Dette skyldes nok især, at Glencadam i størstedelen af sin levetid udelukkende har været en komponent i blended whiskyer. Da de nuværende ejere Angus Dundee tog over i 2003, besluttede de sig for, at Glencadam også skulle udsende single malts. Fans af skotsk whisky kan nu nyde Glencadams single malt whisky i det meste af verden.

Angus Dundee har dog fortsat deres blending-faciliteter på Glencadam, hvorfra de enten køber lagret korn- og maltwhisky og blender dem for deres kunder eller laver blends med udgangspunkt i deres egen maltwhisky. Udover Glencadam ejer de også Speyside-destilleriet Tomintoul. Lastbiler fyldt med op til 24.700 liter whisky forlader destilleriet med jævne mellemrum for at blive fyldt på flasker på deres destination. Blended whisky er således en afgørende del af forretningsmodellen, der generer indtægter, som kan bruges til at udvikle Glencadams single malts.

Traditionelt destilleri med moderne besøgscenter
Glencadam får snart endnu en indtægtskilde, da de i øjeblikket arbejder på et moderne besøgscenter, der skal stå færdigt i 2025. Planerne inkluderer guidede tours på destilleriet, nye whiskysmagningslokaler, en café og en butik. Destillerichefen Douglas Fitchett glæder sig til at besøgscenteret står færdigt: ”Vi ser virkelig frem til at byde turister velkommen. Vi håber at åbne både britiske og internationale turisters øjne for, hvad der gør Glencadam unik. Vi har så meget interessant historie og sjove anekdoter at dele med folk – og noget god whisky selvfølgelig!”

Det er dog samtidig vigtigt, at det nye og moderne ikke tager noget af den traditionelle charme, der præger Glencadam i dag. De vil bevare destilleriets sandstensfacade og har endda planer om at geninstallere en klassisk vandmølle, der tidligere var placeret i hjertet af destilleriet: ”Vi er meget begejstrede for at kunne genindsætte vandmøllen, da det er en essentiel del af Glencadams historie,” siger Douglas, og fortsætter: ”Tidligere genererede møllen al den energi, destilleriet havde behov for. I dag vil den kunne lave nok energi til at drive vores nye ginkedel, der er en del af destilleriets udvidelse.”

På trods af, at der er et moderne besøgscenter på vej, føles det i det hele taget som om, at tiden står en lille smule stille på Glencadam. Det er vigtigt for Douglas og hans kolleger at bevare destilleriets historiske charme og de traditionelle produktionsmetoder: ”Vi er et meget manuelt destilleri uden automatiserede produktionsmetoder. Vi foretrækker at vores whisky er lavet af mennesker fremfor maskiner,” understreger Douglas, og fortsætter om Glencadams destillationsudstyr: ”Vores mæskningskar er af stilen ’rake-and-plough’, hvilket er mere traditionelt end lauter eller semi-lauter mæskningskar, der typisk bruges i dag. I praksis betyder det, at vi bruger tyngdekraft til at dræne vandet og, at vi ikke nedbryder malten lige så hurtigt som andre destillerier. Men det er sådan vi altid har gjort det, og vi foretrækker den traditionelle metode.”

Antallet af whiskykedler har heller ikke ændret sig siden Glencadam først slog dørene op i 1825: ”Vi har altid kun haft to kedler, selvom vi i dag nok producerer omkring 10 gange så meget som vi gjorde dengang.” Kedlernes form er desuden afgørende for at opnå Glencadams lette og frugtede destillat, der gør det til en efterspurgt ingrediens i blends og en prisvindende single malt i egen ret. ”Vi vil gerne have så meget reflux som muligt. Det får vi blandt andet ved at have stigende svanehalse og varmeisolerede kedler. Det gør vores kedler, og dermed også vores whiskyer, helt unikke.”

Vild fermentering og magi under lagringen
Når turister en skønne dag får adgang til Glencadams faciliteter vil de kunne opleve seks traditionelt udseende fermenteringskar, der er overdækket med træplader. Træpladerne er dog mest for syns skyld, da selve karret er lavet af rustfrit stål. ”Vores fermentering er lidt speciel, da den er meget hurtig og ret voldsom. Vi fermenterer kun i 48 timer og danner en masse skum under fermenteringen. Vi er derfor nødt til hele tiden at have vores ’switchere’ i gang, ellers vil det boble over,” fortæller Douglas. Switchere er roterende blade i toppen af fermenteringskar, der holder skummet nede under fermenteringen.

Glencadam har to ’dunnage’ lagringshaller, hvor fremtidige besøgende både kan finde tønder med Glencadam og forskellige tønder fra andre destillerier, der er indkøbt til brug i blends. Her kan Douglas give et interessant indblik i, hvordan whisky kan udvikle sig under lagringen: ”Som udgangspunkt vil jeg definere Glencadam som meget let og frugtig whisky med blomsternoter. Det afhænger dog af alderen. Vores 10-, 13-, 18-, og 25-årige er primært gul frugt, for eksempel grape, bananer og pærer. Det er anderledes i vores 15- og 21-årige. De har mere noter af rød frugt, er lidt mere komplekse og følelsen i munden ændrer sig. Noterne af nødder ændrer sig også. De 15- og 21-årige er præget af mandler, mens det i de andre i højere grad er valnødder.”

Årsagen til denne udvikling frem og tilbage mellem smagsnoter er svær at forklare: ”Jeg ved ikke hvorfor det er sådan, det er bare den udvikling vi finder under lagringen. Det er meget besynderligt. Jeg kan smage på en 14-årig og finde en masse gule frugter. Hvis jeg vender tilbage til tønden et år senere, er den fuldstændig anderledes. Yderligere tre år senere vil den så igen minde om den 14-årige. Det er vel bare en del af magien ved whisky, som vi stadig ikke helt kan forklare,” siger Douglas.

Blended whisky er stadig industriens levebrød
Selvom Glencadams single malts ofte stjæler fokus, når talen falder på højlandsdestilleriet, er det langt fra unormalt, at velkendte destillerier fortsat primært ender i blended whisky. Det er stadig i meget høj grad tendensen i whiskyindustrien i Skotland. Alle snakker om single malts, men det er de blended whiskyer, der skaber det økonomiske råderum til at udvikle single malts. Det afspejles blandt andet tydeligt i eksporttallene for de to kategorier. I 2018 blev der eksporteret for 4,7 milliarder pund skotsk whisky. Heraf stod blended whiskyer for 3,04 milliarder, svarende til ca. 65%.

Der er derfor absolut ingen grund til at rynke på næsen af blended whiskyer – uden dem ville vi ikke have den variation eller mængde af single malt whisky, som vi ser i dag. For slet ikke at tale om alle de blends, der er fremragende whiskyer i egen ret. Hvis du finder en sådan, hvor nøddearomaen skifter mellem den 14- og 15-årige er du måske stødt på en af Glencadams kreationer.

Smagsnoter

Glencadam Origin 1825

  • Med reference til året hvor Glencadam åbnede, er denne whisky traditionel Glencadam. Primært bourbonfade, med finish i sherry. Vanilje, pærer og tropiske frugter i næsen. Vaniljen fortsætter i munden og suppleres af æblenoter. Relativt kort afslutning.

Glencadam Reserva Andalucia

  • Navnet refererer til Andalusien, hvor Glencadam henter deres sherryfade. Sherryindflydelsen er tydelig i den ravfarvede whisky, hvor næsen byder på rosiner, appelsinskal og krydrede noter. I munden fortsætter de krydrede noter og balanceres med mørk chokolade og tropisk frugt.

Glencadam 15

  • Udelukkende lagret på bourbonfade, hvilket resulterer i en lys farve. Aroma af citrus, vanilje og tropiske frugter. Ren cremet vanilje i munden. Vaniljen fortsætter i afslutningen, hvor der også findes mandelnoter.

Glencadam 17 Triple Cask Portwood Finish

  • Først lagring på bourbonfade, inden den blev flyttet til tre forskellige portvinsfade i en række år. Kompleks aroma, med noter af nødder, røde bær og krydderier. Mørke bær, kaffe og nelliker i smagen. Lang og krydret afslutning med noter af eg.