I det sydvestlige hjørne af lavlandet finder man Bladnoch. Udefra ligner det et typisk landsted, men bagved murene finder man kobberkedler og den klassiske duft af malt. På den anden side af vejen finder man den lokale kro og flod. Ganske idyllisk og denne del af Skotland er et yndet feriemål for mange skotter.

Men vi skal tilbage til 1817, hvor John og Thomas McClelland fik licens til at producere whisky på familiegården, som ligger nær Wigtown. Indtil 1905 forblev destilleriet i familien, indtil man lige som mange andre i den periode måtte lukke ned. Økonomien var anstrengt og det var svært at sælge sin whisky.

Destilleriet ligger i fugleflugtslinje ikke langt fra Nordirland og det var da også Dunville & Co fra Belfast, som opkøbte destilleriet i 1911 og startede produktionen op igen indtil 1937. Økonomien var god, men tiltroen til irsk whisky, som Dunville & Co primært lavede, var så lille at man lukkede virksomheden og endnu engang måtte Bladnoch lukke ned. Den nye ejer Ross & Coulter valgte at sælge alle fadene, og kedlerne blev solgt til Sverige. Så vi skal helt frem til 1956, hvor destilleriet åbnede igen og udvidede produktionen yderligere i 1966. Tiderne var bedre og i 1983 overtog Arthur Bell & Son, som senere blev overtaget af Guinness (i dag Diageo). Men i 1993 valgte man at lukke destilleriet helt, da det ikke passede ind i Diageos planer, som primært var at destillere til deres store blends som Johnnie Walker. Og i årene efter blev destilleriet mest udlejet som ferieboliger, til arrangementer og de store lagerhaller blev lejet af andre destillerier. Men presset især fra de lokale betød, at man også begyndte en mindre whiskyproduktion. De tidligere ejer tillod at der max. blev produceret 100.000 liter årligt. Men det var svært at få økonomien til at hænge sammen med så lille en produktion, og i 2015 overtog den australske forretningsmand David Prior sammen med skotske Gavin Hewitt destilleriet med planer om at lave whisky igen. Han brugte 40 mio. kr. på at renovere destilleriet, og præcis 200 år efter åbningen startede man så op igen i juni 2017.

Der arbejdes udelukkende med malt og der destilleres i to sæt kedler. I opstarten arbejdede man med en lang fermentering på op til 100 timer, men det ændrede sig hurtigt da produktionen skulle sættes i vejret, og i dag bruger man 60 timer. Der benyttes primært ex-bourbon fade, men der ses også sherry og vinfade rundt om på lageret. En gang årligt destilleres der desuden en ret heftig røget udgave (60-80 ppm). Siden 2019 er det Nick Savage, som kommer fra The Macallan, som er master destiller på Bladnoch. Og samme år åbnede man endvidere et besøgscenter for især at tiltrække ferieturisterne, som alligevel kommer til området.

I forbindelse med købet i 2015 købte David Prior det lager af whisky som fandtes på destilleriet. Så de første år sendte man en række udgaver ud på markedet baseret på dette lager. Blandt andet en 15 og en 25 års. I dag består sortimentet af en 11 og en 19 års. Og ind imellem en 10 års. Derudover har de to NAS; Samsara, som er modnet i ex-bourbon- og rødvinsfade og Vinaya, der er modnet i en kombination af ex-bourbon- og sherryfade.

Stilen er klassisk lavland; let med noter af malt, græs, citrus og florale noter.


Bladnoch Vinaya
46,7% | Collection Spirits | 399 kr.
Modnet på sherry- og bourbonfade. Sødmefuld i duften med brunkage og honning. Fyldig og intens i smagen med maltnoter, citrus, ingefær, kanel og vanilje. Sherryfadene slår ikke så tydeligt igennem. Man fornemmer den er forholdsvis ung men fadet er velintegreret. Flot lang eftersmag. 89

Bladnoch 11 års
46,7% | Collection Spirits | 579 kr.
Modnet på bourbonfade. Tydelige maltnoter i næsen. Sødmefuld med lyse krydrede noter, honning og masser af vanilje. Rund og blød i smagen med en lang smag og flot krydret afslutning. 91

Bladnoch Samsara
46,7% | Collection Spirits | 579 kr.
Modnet på bourbon og rødvinsfade fra Californien. Citrus og malt i næsen. Let bittert udtryk i smagen med småkager, vanilje, citrus, orange og ingefærnoter. Bid i eftersmagen og en whisky der vil meget og det meste lykkes. Savner lidt længden. 89