Clonakilty Distillery i West Cork lagrer deres whiskey helt ude ved det frådende Atlanterhav i det sydvestligste hjørne af Irland. Samtidig anvender de byg fra deres egne marker, der også ligger ud til Atlanterhavet. Det salte og vindomsuste Atlanterhavsklima giver både en helt special smag til byggen samt en helt speciel whiskeymodning, der afspejler området. Samt fortæller om familiens og Irlands historie…

 

Besøget starter med en køretur ad små markveje gennem det bølgende, grønne landskab i det smukke West Cork i det sydvestligste hjørne af Irland. Michael Scully, grundlæggeren af Clonakilty Distillery i 2016, kører den store 4-hjulstrækker sikkert gennem de smalle, snoede veje, mens han fortæller om området.

Efterhånden kommer vi ud til det, der synes som verdens ende. Her er et smukt fyrtårn Galley Head, og rundt om fyrtårnet ligger bølgende bygmarker. “These barley fields are used to exclusively grow barley for our premium Single Pot Still Irish Whiskey,” står der på et skilt med en enestående udsigt over det oprørte Atlanterhav, der changerer i blå, grønne og turkis farver. Teksten fortsætter: “Centuries of sea mist, soft rain and ocean spray provides a complexity to the soil that permeates right through to each individual grain.”  Markerne slutter med en lodret klippevæg helt ned til havet. Det er de marker, der giver byg til whiskey fra Clonakilty Distillery, der ligger i den lille kystby med samme navn.

På en bakketop på en halvø lidt fra Galley Head ligger deres store lagerhal. Udsigten herfra er stort set 360 graders Atlanterhav, så man næsten føler, at lagerhallen er bygget midt ude i de hidsige bølger. Vinden står ind i en stiv kuling.

“Vi er overbevist om, at både vores byg fra området og denne lagring i dette vindomsuste og salte miljø giver en helt unik smag til vores whiskey,” fortæller Michael Scully. “Samtidigt er klimaet meget jævnt med lune vintre og kølige somre ideelt til at sikre en langsom og kontrolleret modning, ligesom den stærke vind er med til at give ekstra udveksling mellem fad og whiskey.”

Vi smager på deres new make på 65%, og jeg er overrasket over den meget bløde, runde og sødlige smag. Den har overhovedet ikke den skarpe kant og chili-styrke, som new make ofte har. Det lover godt for at smage deres modnede whiskey på destilleriet efterfølgende.

 

Clonakilty whiskey med egen byg og “Atlantic touch”

Mens vi kører gennem familiens marker fortsætter Michael Scully fortællingen om hans familie, der igennem ni generationer har dyrket disse jorder ved Clonakilty. Man mærker tydeligt, hvor meget det betyder for ham, at det er hans families byg– dyrket gennem generationer på præcis disse stykker jord– der anvendes til hans unikke whiskey. For irere er jord noget, der går i arv fra generation til generation, og de er overbevist om, at de tidligere generationers blod og sved i arbejdet med jorden stadig ligger indlejret. Irerne føler deres tætte kontakt med de tidligere generationer gennem jorden, så jord betyder alt for dem.

“Jeg fik idéen til at bruge vores egen byg til whiskey for mange år siden, men det var først i 2018, at destilleriet stod klar til at fremstille det første new make med vores helt egen byg,” fortæller Michael Scully.

Tendensen med “terroir”, hvor byggen får specielle smagsnuancer af det lokale klima og jordbundsforhold, har bredt sig i den irske whiskeyverden, og der er nu flere destillerier, som går den vej. Om det så reelt har nogen signifikant betydning for smagen efter lagring kan være utrolig svært at sige på nuværende tidspunkt, men historien om den lokale whiskey bliver da bestemt mere spændende.

På typisk irsk maner er hele familien Scully involveret i Clonakilty Distillery– både hustru, døtre og søn, som hver især tager sig af marketing, økonomi, udvikling af gin og vodka m.v., så familiehistorien videreføres også i de kommende generationer.

“Og vores egen byg og lagring i den salte Atlanterhavsluft giver en whiskey, der er indbegrebet af jorden, havet, lokalområdet, historien og ikke mindst familien– helt unik og med passion og hjerte,” fortsætter han.

 

Irsk frihedskamp i unik whiskey

På vej tilbage mod destilleriet drejer Michael pludselig fra vejen og kører ind på en grøn mark– så neongrøn som kun marker i Irland kan være. Og historien bliver endnu engang fremtrædende.

“Som den første får du nyheden om, at vi netop har fremstillet en new make med byg fra disse marker, som har været dyrket af Michael Collins og hans familie. Det bliver en helt enestående speciel Michael Collins Whiskey,” fortæller en synligt stolt Michael Scully.

Alle, der kender blot den mindste smule til irsk historie og selvstændighedskamp, kender Michael Collins, og på vejen tager Michael os forbi et lille, tomt stenhus. Her blev Michael Collins født i 1890, og han er kendt som manden, der ledte den snedige uafhængighedskrig mod englænderne i 1919-1921, og som gjorde Irland selvstændig. Hans fødehjem og det nyopførte hus til hans forældre blev i 1921 brændt ned af engelske soldater, som brutal repressalie mod hans kamp.

Tragisk nok blev Michael Collins selv dræbt i et baghold i 1922 i den efterfølgende ulykkelige borgerkrig. I princippet dræbt af egne våbenfæller fra uafhængighedskrigen. Han er nationalhelt i Irland, og da han er født i Clonakilty og dræbt i Beal Na Blath lidt nord for Clonakilty, betyder han utroligt meget for byen og især for familien Scully, hvis familie kendte og kender Collins-familien.

Den irske historie dukker altid op, når man snakker med irere, og historien er altid vævet uløseligt ind i nutiden… og en whiskey fremstillet af byg fra Michael Collins’ marker er for irerne næsten som den hellige gral. Jeg glæder mig til at smage den– og smage den irske historie– når den bliver frigivet.

 

Clonakilty Distillery fra 2018

Tilbage i byen parkerer vi ved det nye, flotte destilleri, der stod færdigt i 2018, men det var først i 2019, at de første batches af new make kom på deres egne fade. Indtil da havde de solgt sourced whiskey under eget navn.
Den høje bygning er domineret af glasfacaden med den tre høje kobber pot stills, der glimter i solskinnet. Indenfor i besøgscentret er der indrettet biograf og udstilling, der fortæller familiens historie som bønder og, som ægte irere, oprørere mod den engelske besættelsesmagt. De har bl.a. fundet en flintepistol fra oprørsåret 1798, hvor familien gemte våben i hulrum i væggene.

Selve destilleriet er helt traditionelt opbygget, men det er udelukkende den irske specialitet “single pot still whiskey”, som fremstilles her. Pot Still Whiskey indeholder en stor andel rå byg, som giver en mere krydret smag, og som har været den oprindelige og mest udbredte “mashbill” opskrift i Irland fra 1700- til 1900-tallet.

Clonakilty Whiskey har dog tillige sourced whiskey fra andre destillerier og har i dag en række whiskeys som single malt samt en samling med cask finish fra fade med portvin, cognac, armagnac, bordeaux og rivesaltes. Desuden har de grain whiskey, en 15 års whiskey samt deres flagskib: En “double oak whiskey”, som i 2020 blev kåret til verdens bedste blendede irske whiskey ved World Whiskey Awards samt fik Double Gold ved San Francisco World Spirit Awards 2019. Bortset fra deres Galley Head Malt Whiskey på 40% og derfor koldfiltreret, så ligger alle whiskeys hos Clonakilty Distillery på en alkoholstyrke på mellem 43 og 48,5% og er naturligvis ikke koldfiltreret eller tilsat farve.

 

Nye samarbejder med ølbryggerier

Derudover har Clonakilty Distillery stor succes med at fremstille whiskey med øl cask finish fra især lokale ølbryggerier i USA og Irland. Matt Healy, der er eksport manager hos Clonakilty Distillery, fortæller om idéen bag disse mange øl cask finish: “Vi har set, at det er en god vej ind til de amerikanske kunder at samarbejde med det lokale bryggeri, således at vi får omtale og promotion i lokalområdet. Og det giver os et lokalt touch, som mange amerikanere– og sikkert også forbrugere i andre lande– godt kan lide. På den måde kan vi tage USA i små bidder.”

Vi smager på de forskellige glimrende whiskeys, og for mig skiller især Port Cask Finish sig ud med en fyldig, rund smag. Men deres Double Oak og 15 års whiskey er bestemt også spændende.

 

Unik Minke Gin fremstillet af valle

Clonakilty Distillery fremstiller også gin og vodka, og her er det især deres helt unikke Minke Gin, der skiller sig ud. Den er simpelthen et “must” at smage, hvis man er til gin, der smager af lokale urter og lokalområdet. Minke Gin har en helt forrygende og meget speciel, men utrolig indtagende, smag af Rock Samphire (dansk: strandfennikel). Rock Samphire samles med pincet på sværttilgængelige og farlige klipper helt ude i brændingen til Atlanterhavet, så det er et tidskrævende og risikabelt arbejde, men som giver denne gin en helt unik, spændende og anderledes smag. En anden overraskende ingrediens er, at Minke Gin er lavet på valle fra deres familielandbrug. Ja, du læste rigtigt! Valle, som skilles ud ved osteproduktion, men som åbenbart kan destilleres til fremragende gin.

 

Besøget hos Clonakilty Distillery afsluttes med sædvanlig West Cork-gæstfrihed med en god middag og en Murphy’s Stout i deres hyggelige og moderne restaurant, som er bygget sammen med destilleriet.

Og igen flyver de gribende fortællinger om familiens historie gennem de sidste 3-400 år med undertrykkelse, kartoffelhunger, frihedskamp samt det jævne liv som irske landbrugere, der er stolte af at dyrke deres families marker i området omkring Clonakilty. Og hvor kornet og deres anstrengelser gennem generationer nu får lov til at sprede sig ud over hele verden i form af deres glimrende Clonakilty Whiskeys. Mere irsk kan det næsten ikke blive…