Den gamle middelalderby i Umbrien lægger navn til en af de allermest potente rødvine i Italien: Sagrantino di Montefalco. Stoltheden her på egnen, der kendetegnes ved sin tanninrige og kraftfulde struktur. En vin, som for mange kan være svær at forstå og helt enkelt svær at drikke.

Til trods for den uomtvistelige status for sagrantinodruen i området, dyrkes der med stor succes sorter som på egen facon bidrager til et mere nuanceret og bredtfavnende vinudvalg i området.

Umbrien kaldes Italiens grønne hjørne med sit bakkede landskab, præget på smukkeste vis af gamle oliventræer og andre afgrøder. Mellem de grønne dale ses små landbrug, hvor der dyrkes et væld af kornsorter og bælgplanter, der sammen er grobund for den lokale rustikke gastronomi.

Vinmarkerne er domineret af de lokale sorter sagrantino, grechetto og trebbiano, men den toneangivende sangiovese sætter også her et stort aftryk på vinscenen. Internationale sorter som blandt andre cabernet sauvignon, petit verdot og merlot har også manifesteret sig som kvalitative bidragsydere i dette terroir. Det er dog sagrantino, der har sat området på verdenskortet, da Montefalco Sagrantino i 1992 blev ophøjet til DOCG. Druen, der ud over sin powerfulde struktur byder på intens mørk frugt og urtede noter, udvikler med alderen en mere tørret karakter med bagt frugt, tørrede urter, krydderier, tjære og tobak i de underliggende lag. Dyb og koncentreret vin med potentiale til mange års lagring i kælderen.

Produktionszonen ligger i 220-472 meters højde og består hovedsageligt af kalkrig lerjord med forskellig dybde af alluviale lag, som samtidigt tegner en mosaik af mikroklimaer og dyrkningsforhold i området. Montefalco appellationen dækker bredere end blot byen selv og tæller også kommunerne Bevagna, Gualdo Cattaneo, Castel Ritaldi og Giano dell’Umbria, som omkranser området på hver sin bakketop.

Sagrantino er Italiens mest tanninrige druesort, hvilket siger ikke så lidt, når man tænker på sorter som aglianico eller den mere kendte nebbiolo, som ellers begge får gummerne til at snerpe godt sammen i deres unge år. Sagrantino er en lille, kompakt sag med tykt skind, deraf den dybe farve og høje tannin. Den har også højt syreindhold, hvilket fordelagtigt kan balancere det hurtigt akkumulerende sukkerindhold under modningen. Alt dette resulterer i en vin, hvor stor power og koncentration er en selvfølge.

Moderne tider i Montefalco
Med udnævnelsen af Giampaolo Tabbarini som ny direktør for Consorzio Tutela Vini Montefalco har man med mandens lettere excentriske personlighed fået fornyet “skævheden” i måden at tænke sagrantino på. Manden, der selv står bag nogle af områdets mest bemærkelsesværdige vine, ønsker fokus på diversitet med klassiske dyder og moderne tilsnit i måden at tænke sagrantino på. Tabarrinis eget vineri er noget for sig, en ultramoderne bygning med klinisk renhed, hvor alt kontrolleres og styres via en tablet, alt imens manden selv vimser rundt i flip flops, og talen kun afbrydes ved et sug i cigaretten. Udendørs naturligvis. En personlighed som få og en oplevelse i sig selv at møde. Og vinene, dem kan man ikke sætte en finger på.

Tilgangen til sagrantino er blandet, og man finder da også stilarter hos producenterne, der varierer fra den klassiske næsten “brændte” stil, hvor tørret frugt er markant i smagen, til fokus vendt mod frisk frugtighed som hos f.eks. Bocale og Tabarrini. Arnaldo Caprai går i endnu en retning med sit udtalte fadpræg, der giver en mere cremet struktur og blødhed i stilen— ja, man kan nærmest kalde det international stil.

Oprindeligt var Sagrantino en sød vin, som vi i dag kender den som Sagrantino Montefalco Passito DOCG. En vin, hvor druerne tørres i minimum to måneder og fermenteres med drueskindet som en rødvin. Den endelige vin er derfor sødmefuld, men indeholder samtidigt tannin og tørstof, som vi kender det fra rødvin, hvilket giver vinene et mere friskt udtryk end de søde vine, vi ellers kender. I min optik er det en vin, der er langt mere anvendelig til mad end øvrige passito vine. Lokalt ynder de selv blandt andet at drikke vinen til stegt kyllingelever og lagrede oste.

Men det er jo Rosso, man drikker
Blandt vinentusiaster finder man hurtigt dem, der foretrækker sangiovese druen fremfor den kraftige sagrantino. Det er da heller ikke helt tilfældigt, at områdets mest udbredte vin hedder Montefalco Rosso og er baseret på netop sangiovese. Vinene skal laves på minimum 60-80% sangiovese og må herefter blandes med 10-25% sagrantino og 0-30% øvrige tilladte sorter. Rosso vinen får derved en langt større imødekommenhed og for mange også en elegance, som kan være svær at finde i 100% sagrantino vine. Druesammensætningen giver selvsagt et utal af stilarter og smagsoplevelser, men uanset kan der trylles nogle fantastisk elegante vine frem, hvor autenticiteten stadig er at finde.

En ny stjerne på vej
Ikke langt fra Montefalco by finder man Spoleto. Byen lægger navn til den lokale trebbiano-klon, der med fornyet fokus fra vinhusene, vækster kraftigt i kvalitet i disse år. Trebbiano spoletino dyrkes på de fladere arealer, hvor de øvrige sorter har svært ved at trives i det fugtige sub-kontinentale klima. Druens lange modningstid giver rig frugtkoncentrationen, der sammen med dens høje syre gør vinene enormt lagringsegnede.

SONY DSC

Igennem en årrække har flere af de ældste og mest velrenommerede vinhuse dyrket druen, og man kan i dag finde vine med mere end 10+ år bag sig, som stadig er spillevende med frisk syre og rig koncentration. Som for eksempel Tabarrinis gyldent farvede Adarmando (Spoletino) 2008, der med rig smag af confiteret citron og honning med ristede hasselnøddenoter viser sig flot frem. Vinens høje syre balancerer på fornemmeste vis den modne frugt og efterlader en lang, velsmagende vin, forøvrigt perfekt matchet til den klassiske risotto med ærter fra området.

Det var da også Giampaolo Tabarrini, der var frontløber for druens kvaliteter, der resulterede i anerkendelse af Spoleto DOC i 2011. Andre spændende spoletino vine kan blandt andre findes hos Romanelli, Antonelli, Pardi og Bocale.

Alsidige Montefalco
Fremtiden i Montefalco ser spændende ud, man er i gang med en nuanceret udvikling og nysgerrigheden blandt vinmagerne er stor. Lysten til at udforske er vakt, og man finder nye stilarter og vine hos selv de mest etablerede vinhuse. Som for eksempel hos Antonelli San Marco, der med den nye vin Trebbiano Spoletino Méthodo Traditionelle Pas Dosé med 24 måneders lagring, er kommet ud af et spor, som ejeren Filippo selv mente var et no go. Trods en stærk overbevisning om aldrig at forsøge sig med mousserende vine, erkender Filippo dog, at bedre viden om spoletinos kvaliteter ændrede hans holdning.

Hos Fratelli Pardi er missionen at vise sagrantinos mere elegante sider frem, trods dens høje tannin og alkohol. Albertino Pardi eksperimenterer med kortere maceration og højere gæringstemperatur, med fokus på at bibeholde en luftig frugtighed. Forskellige fadstørrelser og trætyper er i brug ligesom amfora i nær fremtid også vil anvendes.

Også biodynamiske principper findes i Montefalco og et af de toneangivende huse, Raína, laver høje kvaliteter. Raína er grundlagt i 2002 af kok og vinmager Francesco Mariani, der med sin gode ven Andrea Mattioli dyrker deres ti hektarer vine i den vestlige del af Montefalco kommunen.

Markerne dyrkes på biodynamisk vis med så lidt intervention som muligt, ligesom vinene altid laves med spontangæring og uden nogen form for filtrering. “Målet er så rene og autentiske vine som muligt, der viser deres personlighed frem, ligesom oprindelsen er vigtig, siger Francesco.

Der laves to trebbiano vine hos Raína, den ene på trebbiano toscano og den anden på trebbiano spoletino, begge som orangevin. Førstnævnte macererer med knust skind i syv dage, hvorimod spoletino druerne er hele under den syv dage lange maceration, grundet druens højere tanninindhold. La Peschiera di Pacino Umbria Bianco (Trebbiano Toscana) lagrer herefter sur lie på fade indtil foråret. Den endelige vin har en intens gylden farve med rig duft og smag af især abrikos, æbler og kvæde, og med lav alkohol på kun 12%. Knastør med let tannin og velsmagende finish. Campo di Colonnello Umbria Bianco (Trebbiano Spoletino) lagres på ståltanke. Den er mere syrerig og karakterfuld med stor personlighed og holder 13% alkohol. Den uklare vin giver ekspressiv kompleksitet fra sig, et væld af orangeblomst, althea bolcher og abrikos med relativt højt tørstof og stor længde i smagen.

Ilaria Cocco
En af de nyere stjerner på vinscenen er Ilaria Cocco. Hun startede sit vineri 2008 med første årgang på markedet i 2013. Hun står selv for alt, hvad der skal laves på vingården, bortset fra en smule hjælp i marken. Til at starte med købte hun druerne til sine vine, med sidenhen har hun dyrket sagrantino, merlot og sangiovese selv og har i 2021 købt trebbiano spoletino til sin første hvidvin, der frigives i 2023. Ilarias filosofi har skiftet fra at lave fadlagrede, bastante vine, til en mere druefokuseret stil. Hun plukker sin sagrantino lige før fuld modenhed for at bevare rigeligt syre og mindske sødmen og dermed opnå et alkoholniveau, der ligger 1-1,5 % lavere end typisk. “Vinene viser sig langt mere livlige og drikbare på denne måde, ligesom de får en finesse, som sjældent ses i disse vine,” siger Ilaria, og det smages tydeligt i Cocco vinene. Det er bestemt et vinhus, der skal holdes øje med, selvom produktionen på nuværende tidspunkt ligger på bare 10.000 flasker om året.

10 gode vine fra Montefalco

Bocale Spoletino 2021
RUSTICONE ǀ 160 KR.
Intens gul farve med lige så intens og rig smag. Masser af gule mirabeller, mango, moden citron, melon, lakrids, vådt grus og menthol. Laktisk yoghurt syrlighed afslutter i finishen. Alk.: 13%  91

Bocale Montefalco Sagrantino Passito
RUSTICONE ǀ 350 KR.
Juicy blåbærsaft i cremet struktur som en likør men med bid og friskhed. Høj viskositet og super balance med moden tannin, der strammer flot op i den søde vin. Lang afslutning. Alk.: 15%  92

Tabarrini Montefalco Sagrantino Campo alle Cerqua 2010
COPENHAGEN WINE ǀ CA. 310 KR.
Sikke en elegance, kompleksitet i top og yderst balanceret. Der er så mange lag i denne vin, hvor både modne multebær, skovbær, læder, lakrids og skovbund spiller harmonisk sammen. Den mest luftige og samtidigt komplekse sagrantino smagt. Alk.: 15%  93

Tabarrini Adarmando 2020
COPENHAGEN WINE ǀ CA. 145 KR.
Høj aromaintensitet med masser af eksotisk frugt. Saftig abrikos og fersken med ananas og flot, frisk syre. Folder sig ikke helt ud endnu, men potentiale til yderligere rigdom fornemmes. Alk.: 13,5%  91

Romanelli Le Tese Trebbiano Spoletino 2020
RUSTICONE ǀ 140 KR.
Intens gylden farve. Floral og krydret urtenæse med lemon curd, abrikos og gult æble. Lang maceration med skindet, deraf højt tørstof i finish. Fra 100 år gamle præ-phylloxera planter. Meget spændende vin, med insisterende intensitet og længde. Alk.: 12,5%  92

Le Thadee Trebbiano Spoletino +128+ 2020
UKENDT ǀ CA. 950 KR.
Præ-phylloxera planter. Meget indbydende næse af blomster, æble og urter. Rig og kompleks, komponeret med en utroligt fin balance, så vinen samtidigt virker luftig og yderst finesserig. Imponerende vin. Alk.: 12,5%  94

Ilaria Cocco Montefalco Sagrantino Phonsano 2016
UKENDT ǀ UKENDT
Koncentreret bærfrugt, masser af brombær og multebær med lakridset note og florale nuancer. Fin  og finesserig vin, hvor frugtigheden vinder over tannin og alkohol. Flot lavet vin fra en af områdets upcoming stars. Alk.: 14,5%  92

Montioni Montefalco Sagrantino Ma.Gia 2016
UKENDT ǀ CA. 345 KR.
Topvinen kun lavet i udvalgte år og i ultrasmå mængder. Intens og indbydende duft af lakrids, kirsch, sort peber og chokolade. Fine, modne tanniner og cremet mundfylde. En bastant sag med fin balance. Alk.: 15%  92

Pardi Sacrantino Montefalco Sagrantino 2018
CARLO MEROLLI ǀ UKENDT
Pardis helt eget udtryk med navnet Sacrantino. En vin, hvor frisk luftighed er keyword. Elegant og frugtdreven vin med tyngde primært med rød bærfrugt og floralitet dyrket i sandet jord, der giver dens lettere udtryk og fine tanniner. Alk.: 15%  92

Antonelli Montefalco Sagrantino Passito 2016
PRAN VINIMPORT ǀ UKENDT
Virkeligt flot balanceret vin med tilpas sødme og frugtrigdom med friskhed og blåbær-brombær kompot. Slutter tørt og præcist. Alk.: 14,5%  91