Der er portvin, og der er madeira. Så langt er de fleste med. Men Portugal har flere søde hedvine at byde på, som dog er langt mindre kendte, men absolut også værd at stifte bekendtskab med.

Her skal det dreje sig om Moscatel de Setúbal– en sød dessertvin med god balancerende syre. Og dermed også sagt, hvilken drue og hvilket sted på landkortet, vi taler om. Men så enkelt er det alligevel ikke. For det første findes der mange druesorter, der bærer navnet moscatel, moscato eller muscat. For det andet findes der to varianter, Moscatel de Setúbal og Moscatel Roxo. For det tredje er det ikke kun i regionen Península de Setúbal, Setúbal-halvøen syd for Lissabon, at der produceres hedvin på moscatel-druer. Portvinens hjemregion Douro fremstiller også moscatel, som dog naturligvis er navngivet Moscatel do Douro.

Lad os starte i syden. Setúbal-halvøen er forbundet med Lissabon via to broer over Tejo-floden. For vinturisten er det helt sikkert værd at køre de kun cirka 20 kilometer sydpå og aflægge besøg hos nogle af regionens producenter. Vindyrkningen er især koncentreret i et bælte, der går fra byen Azeitão nord om Arrábida-bjerget over Palmela og ind i lavlandet mellem de to floder Tejo og Sado.

Ses bort fra bjerget, er området generelt fladt og med kalksten eller sandet jord, der også rummer en del kalk aflejret fra bjergene. Mest koncentreret er vinmarkerne mellem de to floder, men de senere år har der været en øget interesse for de mere kystnære områder, hvor Atlanterhavet har størst indflydelse.

Øget produktion
Det menes, at der har været fremstillet søde moscatel-vine på Setúbal-halvøen fra tilbage i romertiden. Siden 1907 har hedvinen haft sin egen DOC, mens regionens bordvine klassificeres som Palmela DOC eller blot Vinho Regional Península de Setúbal.

Skal vinene klassificeres som Moscatel de Setúbal, kræver lovgivningen, at 85% af de anvendte druer skal være enten den grønne moscatel de setúbal drue (alias moscatel graúdo, alias muscat of alexandria) eller den rødlilla moscatel roxo. Er der mindre end 85% i, vil vinen kun blive navngivet som Setúbal. Det anslås, at regionen har godt 8.000 hektarer vinmarker, hvoraf de 701 er plantet med moscatel de setúbal og kun 53 hektarer med moscatel roxo. Det oplyser Comissão Vitivinícola Regional da Península de Setúbal (CVRPS), som har kontrollen og promoverer regionens vine. Blandt øvrige druesorter i regionen skal her kun nævnes den røde castelão og de grønne arinto og fernão pires.

“Moscatel alexandria og moscatel roxo er druesorter med megen personlighed, som giver en særlig aroma og smag. Det særlige terroir tæt på kysten og mellem de to floder betyder meget for karakteristikken,” fortæller Filipe Cardoso, som er winemaker og administrator hos Sociedade Vinícola de Palmela — i daglig tale SIVIPA.

“Den væsentligste forskel er farven. Moscatel roxo er mørkeblå og med florale noter og krydderier. Moscatel de setúbal er grøn og giver en intens muskatduft med citrus, orangeblomster, rosiner og valnød. For moscatel og især for moscatel roxo er kalkfyldt ler eroderet fra Arrábida-bjergene det bedste terroir. Det er præcist, hvad vi har på vores jord,” forklarer winemaker Luís Camacho Simões fra den lille familieejede producent Horácio Simões.

Der er i dag cirka 20 producenter af Moscatel de Setúbal, store som små. I det sidste årti er antallet steget lidt, men der er dog tale om firmaer, som i forvejen producerede bordvin i regionen. Og produktionen er faktisk stigende, oplyser CVRPS.

“I starten af dette århundrede faldt det med cirka 10%, men så steg det igen med cirka 5% om året, så det tabte blev indhentet og mere til. I 2017 var der således 584 hektarer moscatel de setúbal, hvilket nu er steget til 701. Vi forventer, at det vil fortsætte med at stige i samme takt i årene fremover,” fortæller direktør Henrique Soares fra CVRPS; og han fortsætter:

“I 2020 blev der eksporteret cirka 61.000 liter Moscatel, hvilket svarede til 2,3% af årets produktion. Der er dog lidt usikkerhed i tallene, da vinene først eksporteres efter en del års lagring. De største aftagere er Sverige, Brasilien, Italien, Storbritannien og Holland.”


En anderledes hedvin
Men hvordan adskiller Moscatel de Setúbal sig så fra de mere kendte portugisiske hedvine, portvin og madeira?

“Forskelligheden ligger i druesorter og terroir. Moscatel de Setúbal har en mere intens og aromatisk profil,” lyder det fra Luís Silva, som er winemaker og manager hos kooperativet Adega de Palmela.

En del af forskellen hidrører dog også fra selve vinifikationsprocessen. Til at starte med er det den samme som for portvin og madeira. Efter gæringen tilsættes druesprit (aguardente), som for Moscatel de Setúbals vedkommende skal være på mellem 52% og 86% alkohol. Producenterne indsender prøver, som skal godkendes af CVRPS.

Men derefter skilles vejene, idet skind og andre druerester ikke fjernes lige efter tilsætning af druesprit, men faktisk forbliver sammen med vinen indtil næste forår. Der er altså tale om en meget lang macerationstid. Jamie Quendera fra Casa Ermelinda Freitas forklarer:

“Moscatel de Setúbal er tættere på portvin end madeira, men forskellen er, at vi kun bruger moscatel-druer og så efterfølgende skindmaceration i fire til seks måneder for at opnå større ekstraktion. I forhold til madeira er moscatel sødere og med lavere syre.”

Selv om syren ikke kan overgå hedvinen fra Madeira, er alle enige om, at det høje sukkerindhold– vi taler om helt op til 250 g/l– og den markante syre er et særligt karaktertræk ved Moscatel. Syren opnås i kraft af det kystnære klima og det faktum, at druerne plukkes tidligt. Den høje syre kombineret med stort sukkerindhold giver mulighed for en god balance. Som winemaker Domingos Soares Franco fra den store producent José Maria da Fonseca kategorisk udtrykker det:

“Moscatel de Setúbal er bedre balanceret end portvin og madeira, hvad angår sødme og syre.”

Chefwinemaker Vasco Penha Garcia fra en anden af de helt store producenter Bacalhõa er enig og sætter lidt flere forklarende ord på forskellen:

“Moscatel de Setúbal er en mere sjælden vin end de andre. Der produceres cirka 1.500.000 liter årligt, mens madeira er på 4.000.000 og portvin på over 50.000.000 liter. Samtidigt giver druesorterne og den oxidative lagring et anderledes resultat. Druerne er plukket meget tidligt i modsætning til andre hedvine for at bevare en naturlig høj syre. Profilen er derfor unik med sit høje sukkerindhold balanceret med den høje syre, men også en vist bitterhed.”

Lagring og eksperimenter
Efterfølgende lagres vinene på store fade, såkaldte toneis, af egetræ eller mahogni. Mindstekravet er 18 måneder, men lagrer den i fem år, må den kalde sig Superior. Moscatel på markedet har ofte aldersgengivelsen 5, 10 og 20 år eller endnu ældre, men kan også sendes ud med årgangsangivelse som portvinens colheitas.

Lovgivningen for, hvad der kan lade sig gøre, synes at være mindre restriktiv end for portvinens vedkommende. José Maria da Fonseca har f.eks. eksperimenteret med at tilsætte cognac og armagnac i stedet for ren druesprit og opnået tilladelse til at sende vinene på markedet. Dette giver en ekstra dimension.

“Resultatet var som forventet. Den armagnac, jeg havde valgt, passer bedre til lidt yngre og mere frugtige moscatels, mens cognacen er bedre til ældre moscatels,” fortæller winemaker Domingos Soares Franco.

Den same vej har Casa Ermelinda Freitas trådt, lyder det fra Jamie Quendera: “Vi har også prøvet at tilsætte armagnac, og så har vi prøvet at lagre vinene i en kælder, der er lidt mindre kold for at speede oxidationsprocessen op.”

Her stopper det ikke. Der bliver også lagret vin ombord på skibe, som det skete i gamle dage i stil med madeira. SIVIPAs Filipe Cardoso fortæller: “Vi har prøvet at lave en Moscatel, som er lagret ombord på en båd, samt en på cognacfade. Der skal være plads til eksperimenter. I år vil vi lancere en Moscatel uden lang tids maceration og med langt mindre sukkerindhold for at teste markedet.”

Nicheproduktion i Douro
Vender vi blikket nordpå, benyttes der i Douro i stedet moscatel galego, som også er kendt som petit grain. Moscatel er klart en nicheproduktion i regionen, som er kendt for sine portvine og sine rødvine og i de senere år også fremragende hvidvine. Blandt de kendte vinmagere fra Douro, som også laver Moscatel, er Dirk Niepoort.

“Det er en af de bedste og mest interessante druesorter. Moscatel-vine er sammen med madeira nogle af de mest lagringsegnede vine i verden. En del af hemmeligheden ved vores moscatels er den tidligere plukning af druerne. Den høje syre er vigtig til at balancere sødmen. Det giver friskhed, lethed og elegance,” fortæller Dirk Niepoort, som endvidere oplyser, at produktionen af moscatel går helt tilbage til 1920´erne.

Et andet portvinsbrand, som også laver moscatel, er Martha´s, som dog ikke selv har moscatel galego på egne marker, men køber fra leverandører. “Det er en typisk druesort fra Douro, og vinifikationsprocessen er lig den for portvin. Så da vi havde efterspørgsel på det, så vi det som en mulighed,” forklarer Rita Marta, som dog ikke tror, at markedet for Moscatel do Douro vil vokse. “Da de første store producenter startede med at lave Moscatel, gjorde de ikke meget for at markedsføre produktet, selv om der er tale om høj kvalitet på et prisfølsomt marked,” siger hun.

En del af regionens moscatel-druer bliver da også benyttet til at lave en tør hvidvin med alle sortens karakteristika. Det gælder f.eks. Quinta do Portal, som både laver hvidvin og hedvin.

Aperitif eller dessertvin
Gastronomisk set er moscatel-vinene først og fremmest dessertvine. Men mere end det. Nogle af dem er også brugbare som afkølet aperitif eller til tapas, mens andre udgør en dessert i sig selv med deres kompleksitet og intense tertiære noter.

“Det afhænger af alderen,” fastslår Jamie Quendera fra Casa Ermelinda Freitas og uddyber: “De unge kan bruges som aperitif med tonicvand og som “moscatonic” med lemon og is eller til lettere desserter. De ældre til mere komplekse desserter og mørk chokolade. De yngre bør serveres køligt ved omkring 12 grader, de ældre omkring 16 grader.”

SIVIPAs Filipe Cardoso tilføjer stærke oste, foie gras og patéer til listen, mens Domingos Soares Franco fra José Maria da Fonseca ligeledes påpeger, at alderen er en vigtig faktor: “De yngre som vores Moscatel Alambre er fine som aperitif eller som dessertvin, men de ældre er de fødte dessertvine. I Portugal passer de perfekt til vores mange desserter med æg.”

Gode producenter


Casa Ermelinda Freitas
Etableret i 1920 som et lille familiebrug og siden gået i arv. Drives i dag af Leonor de Freitas, som er datter af Ermelinda Freitas, der har lagt navn til det nuværende selskab. Leonor satsede stort og har forvandlet familiefirmaet til en af landets største vinproducenter med sine årlige otte millioner flasker. De råder selv over 20 hektarer med moscatel men køber også ind. 35% af produktionen er hedvin, resten bordvin. Omkring 20% eksporteres. Ønolog Jamie Quendera er også winemaker hos kooperativet Adega de Pegões.


José Maria da Fonseca
En af de største producenter på Setúbal-halvøen og til stede andre steder i Portugal. Foruden hedvin laves bordvin, heriblandt det kendte brand Periquita. Huset blev grundlagt i 1834 af manden af samme navn og drives i dag af de to brødre António Soares Franco og Domingos Soares Franco, der er husets chief winemaker og bl.a. laver vin i sin egen serie DSF, der bærer hans initialer og tæller såvel enkeltdruevine som spændende Moscatel de Setúbal vine. Huset er beliggende i den lille by Azeitão i en flot, gammel bygning, som er et besøg værd.

Bacalhõa
Hed tidligere JP opkaldt efter grundlæggeren João Pires, der startede vinfirmaet i 1922. Det nye navn kom til i 1998, hvor rigmanden og kunstsamleren José Berardo overtog ejerskabet. Selve Quinta da Bacalhõa er et gammelt palads, som blev tilkøbt i år 2000. Bacalhõa Vinhos har i dag 1.200 hektarer vinmarker, fordelt på 40 quintaer i syv regioner. På Setúbal-halvøen produceres både bordvin af såvel portugisiske som franske druesorter samt altså moscatels, der udgør 5% af produktionen. De råder over 70 hektarer med moscatel de setúbal og syv hektarer med moscatel roxo.

Sociedade Vinícola de Palmela (SIVIPA)
Et af de nyere navne, etableret i 1964 af en kreds af vinavlere og, som navnet siger, hjemhørende i Palmela. Blev moderniseret og opgraderet i 1999 med økonomisk hjælp af Cordoso-familien, som dermed trådte ind i ejerkredsen. Producerer både bordvin (80%) og moscatel (20%) under navne som Fortaleza, Veritas, Terras do Sado og SIVIPA. Har selv omkring 20 hektarer med moscatel tilhørende Cardoso-familien. Entry level moscatels har navnet Terras do Sado.

Casa Agrícola Horácio Simões
Familieejet producent grundlagt i 1910 og opkaldt efter grundlæggerens søn. Men der har været lavet vin før det. I dag drives firmaet af Horácio Simões (samme navn men tredje generation) og dennes sønner Pedro og Luís med sidstnævnte som ønolog og winemaker. Produktionen er baseret på 18 hektarer med moscatel de setúbal og to hektarer med moscatel roxo; men kun to hektarer af hver er ejet af selve familien, resten hidrører fra samarbejder med andre jordejere i landsbyen. Produktionen er fordelt på 60% bordvin, 30% Moscatel de Setúbal og 10% Moscatel Roxo.

Adega de Palmela
Grundlagt i 1955 som Adega Cooperativa da Região do Moscatel de Setúbal og begyndte produktionen i 1958. I begyndelsen var der 50 medlemmer af kooperativet. Det steg til omkring 600 medlemmer, som rådede over i alt 1.500 hektarer og producerede otte millioner liter om året. I dag er der 300 medlemmer med i alt 1.000 hektar. 70% af produktionen er rødvin, 25% hvidvin og 5% moscatel. I begyndelsen blev der satset på kvantitet, og vinen blev solgt som bulkvin. I dag drives kooperativet, som var det en privatejet vingård, og der er kommet øget fokus på kvalitet.

Smagenoter

Årstal i parentes er høstår.

José Maria da Fonseca Alambre 20 års
Nordjysk Vinimport | 369 kr. (50 cl)
Mørkt ravfarvet med flot skær og lys kant. Ekspressiv og intens næse med figner, abrikos og andre tørrede frugter samt nødder. I første omgang blød i munden med honning, blomster og appelsinskal, dejligt fyldig og kompleks med flot syre, der overtager og balancerer, lang hale med fint syrebid. Et dejligt glas. Alk.: 19%   94

José Maria da Fonseca Moscatel de Setúbal Superior Armagnac (2003)
Nordjysk Vinimport | 269 kr.
Ravfarvet med lidt rødligt skær. Tørrede frugter, figner og nødder samt let røget og krydret karakter med diskret kokospræg. Blød og rund i munden med fin frugt, i anden omgang mere kant og mere markant syre, vinøs ved flot kompleksitet, har så at sige en ekstra dimension, og lang, krydret hale. Et flot og spændende glas. Alk.: 19%   94

Casa Ermelinda Freitas Moscatel de Setúbal
Adelino | 99 kr.
Ravfarvet med orangerøde toner og lys kant. Tørrede frugter, blomster, honning og lidt mandarin og appelsinskal i næsen. Behagelig i munden med abrikos, lidt mandel og en smule orangepræg, let og ligetil, men vellavet og velbalanceret. Fin til prisen. Alk.: 17,5%   88

Casa Ermelinda Freitas Moscatel Roxo Superior 2010
Adelino 279 | kr. (50 cl)
Mørk ravfarve, orange skær. Intens næse med figner og hasselnødder, let krydret. Cremet og fed struktur, men også med høj syre og en vis bitterhed. Nødder, appelsinskal og diskret kokospræg, harmonisk med lidt bid. Et dejligt glas. Alk.: 18,5%   93

Bacalhõa Moscatel de Setúbal 10 års (2004)
Portugisisk Vinkælder | 179 kr.
Ravfarvet med lys kant. Dejligt ekspressiv med tørrede frugter, abrikos, figner og nødder. Blød og let cremet struktur med abrikos, nødder, toffee, appelsinskal, høj syre, fin kompleksitet og en lang, dejlig hale. Alk.: 18,5%   91

Bacalhõa Moscatel Roxo 20 års (2000)
Portugisisk Vinkælder | Ikke i sortiment (50 cl)
Ravfarvet, lys orange kant med lidt grønlige toner, flot skær. Tørrede abrikoser, figen, hasselnødder og appelsinskal. Dyb og intens med tørrede frugter, nødder, appelsinskal. Let cremet struktur, høj syre, dejlig kompleksitet og god balance, lang og blivende hale. Et flot glas. Alk.: 20%   94

Adega de Palmela Moscatel de Setúbal (2019)
Ikke i dansk distribution
Lyst ravfarvet, flot skær. Ekspressiv med tørrede abrikoser, gule blommer, appelsinskal og lidt stikkelsbær men også en smule tutti-frutti præg. Frisk med sødme, abrikoser, mandarin og akaciehonning, syren kommer i anden omgang og balancerer fint, ikke så kraftig og kompleks, let og elegant, lav alkohol. Alk.: 17%   87

Adega de Palmela Moscatel de Setúbal 10 års
Ikke i dansk distribution
Mørkt ravfarvet, lysere orange kant. Mandler, tørrede frugter. Nødder og lidt brændte figner, røgede noter og en smule laktisk præg men ikke på den ubehagelig måde. God fylde og fedme i munden med dejligt balancerende, frisk syre. Abrikoser, figner, nødder, honning, fin kompleksitet, lang hale. Et fint glas. Alk.: 19%   92

Terras do Sado (SIVIPA) Moscatel de Setúbal
Grapes & Flavours | 125 kr.
Lys ravfarvet med flot orange skær. Citrus, søde mandariner, abrikos og marcipan. Tørrede frugter, marcipan, lidt orangeskal, honning, til den søde side men med fin syre og derfor balanceret, rund og blød. Ikke så kompleks men velsmagende. Alk.: 17%   88

SIVIPA Moscatel Roxo 10 års
Grapes & Flavours | 300 kr. (50 cl)
Mørkt ravfarvet til tawnybrun, lys kant. Let krydret næse med tørrede figner, hasselnødder, muskat, tobak og appelsinskal. Blød og cremet i munden med nødder, honning, figner og citrus, fyldig med flot balance og god kompleksitet, dejlig krydret. Et fint glas. Alk.: 17%   92

Horácio Simões Moscatel Roxo (2014)
Vinho | 239 kr. (50 cl)
Ravfarvet, lys kant, orange skær. Intens næse med tørrede figner, nødder og appelsinskal. Frisk men også blød i munden med nødder, tørrede figner, honning og lidt appelsinskal. Flot balance, fin elegance, ganske delikat og ok kompleksitet, lang hale. Alk.: 17,5%   92

Horácio Simões Excellent Moscatel Roxo Superior
Vinho | 809 kr. (50 cl)
Blend af de bedste vine fra tiåret 2000 til 2009. Mørk mahognibrun. Dyb, kompleks og intens næse med nødder, figner og andre tørrede frugter. Blød, fed og cremet i munden med tørrede frugter, figner, nødder, dejlig intens og flot balanceret med fin syre, fantastisk kompleksitet, lang og lækker hale. Et fremragende glas, som kan nydes til desserter, men i høj grad også for sig selv. Alk.: 19%   95

Niepoort Moscatel do Douro 20 års
Theis Vine | Pris ukendt
Gylden ravfarvet, lys. Ekspressiv, frisk og kompleks næse med tørrede frugter, abrikos, appelsinskal, honning, mandel, muskat og marcipan samt krydret undertone. Elegant stil med god balance mellem sødme og syre; og mandel, appelsin, honning og tørrede frugter, lang og dejlig hale. Et lækkert og komplekst glas. Alk.: 20%.   94

Martha´s Moscatel do Douro
MacY og Nordjysk Vinimport |115 kr.
Ravfarvet med flot og gyldent orange skær. Abrikos, appelsin og honning i næsen. Dejlig, fint og harmonisk i munden med honning, tørrede frugter og florale noter, frisk syre, fin balance og ok kompleksitet, lang og delikat eftersmag med appelsinskal. En dejlig vin og et godt køb. Alk.: 17%.   89