Det skotske højland er smukt og storslået. Det rummer alt fra bjerge, klipper, destillerier og selv ifølge sagnet et søuhyre i Loch Ness-søen. Omgivelserne er nærmest magiske, og de har da også draget filmfolk til området, som er kulisse i film som Harry Potter, James Bond og Braveheart.

Det første, der møder en, er de endeløse vidder med kilometervis af hedelandskab med lyng og flotte rødgule farver. Indimellem dukker små byer op og dermed også en række af verdens bedste destillerier. At forestille sig, at en række af verdens bedste og største whiskyer laves her, virker nærmest urealistisk. Inverness bliver regnet som ‘hovedstaden’ for højlandet, men det er nu ikke her, man finder så mange destillerier. De findes ligger spredt rundt i højlandet og på de nærliggende øer.


I den østligste del nord for Aberdeen finder man blandt andet GlenDronach. Destilleriet er et af Skotlands ældste og en af de første til at få licens til at lave whisky. Stifteren af GlenDronach var nemlig James Allardice, der var protegé af den herremand, der var direkte ansvarlig for lovgivningen i 1823. I 1825 byggede man så GlenDronach, men der er givet blevet destilleriet på stedet også før, da de første bygninger er dateret tilbage til 1771.

I 1826 stod destilleriet klar, og det blev hurtigt et stort destilleri, hvor mere end 50 familier arbejdede. Og omkring destilleriet opstod nærmest en lille landsby. Men som med så mange andre destillerier i Skotland har historien budt på brande, nedlukninger og adskillige overtagelser. I 1996 indstillede man som en af de sidste gulvmaltning, og i 2005 var man det sidste destilleri, som stoppede med direkte opvarmning med kul.

Som med så mange andre destillerier har man af flere omgange stoppet produktionen, senest fra 1996 til 2002. Kapaciteten er rimeligt stor med omkring to millioner liter årligt; men indtil for nylig udnyttede man kun lidt over halvdelen af den kapacitet.

Vandet får man fra det nærliggende Balnoon Springs. Der arbejdes med én stor stål mashtun, ni washbacks på hver 18.000 liter, hvor der fermenteres mellem 50-65 timer. Der er to sæt kedler med størrelser på 6.000 og 9.000 liter. Ved siden af destilleriet finde man seks varehuse med fade. Igennem mange år blev omkring 20% brugt til single malts og resten solgt til brug for blended. Men de senere år er denne procent steget væsentligt.

I 2008 overtog Billy Walker og hans “The BenRiach Distillery Company” GlenDronach fra Pernod Ricard. Og det var ikke kun destilleriet, men også en interessant lager af især ældre, fyldte sherryfade. I 2015 overtog den amerikanske spirituskoncern Brown-Forman Corporation så gruppen bestående af de tre destillerier GlenDronach, BenRiach og Glenglassaugh.

Stilen er især præget af kærligheden til sherryfade, hvilket giver en mørkere og kraftigere krydret whisky. Det specielle er, at der udelukkende benyttes spanske originale sherryfade, og GlenDronach er i dag den største aftager af PX-fade fra Jerez blandt alle destillerier.

Man kan undre sig over, at GlenDronach ikke er blevet mere kendt, end det er. I dag er det primært whiskyentusiaster, som kender til destilleriet og ikke mange i den brede befolkning. Og netop fokus på sherry, som giver en mere sødmefuld og krydret whisky, vil virke mere imødekommende for mange. Men huset har gennem mange årtier haft den filosofi, at den, som lever stille, lever godt. Man har haft en stabil produktion og solgt fint. Men egentlig ekspansion, marketingkampagner osv. har man ikke gjort sig så meget i.

Destilleriet har netop frigivet en 50 års udgave, men ellers består standardudvalget af en The Hieland 8 års, Original 12 års, Revival 15 års, Allardice 18 års, Parliament 21 års og Traditional Peated. Original 12 års er klart den største, og der laves omkring seks aftapninger årligt, primært med PX-fade samt lidt oloroso-fade. I min optik er Original 12 års den mest interessante og virkeligt et scoop til prisen. Her får man en yderst velbalanceret whisky med masser af intensitet og dybde.

De forskellige udgaver

GlenDronach 12 år Original
43 % | 450 kr.
Lagret på sherryfade og det fornægter sig ikke. En mørk whisky med krydrede, søde noter i duften. Meget fyldig i stilen, nærmest frugtig med lyng, ingefær, nødder, honning og varme krydderier. Kompleks og med en lang eftersmag. 93

GlenDronach 15 år Revivel
46 % | 649 kr.
Mørke og krydrede noter. Man har valgt en lidt højere alkohol, og det fungerer godt. Masser af sødmefulde krydderier, rosiner, orange- og vaniljenoter. Flot balance omend noget tørhed fornemmes. Varm og lang afslutning. 91

GlenDronach 18 år Allardice
46 % | 999 kr.
Mørk, nærmest tawny i farven. Karamel og orangenoter i duften. Masser af sherrypræg med rosiner, kanel, vanilje og orangekrokant i smagen. Flot balance og længde men også lidt bittert krydret afslutning. 92

GlenDronach 21 år Parliament
48 % | 1299 kr.
Modnet på PX- og oloroso-fade. Sherrybombe med en fed tekstur og masser af sveske, rosin, muskatnød og vanilje i smagen. Alkoholen lidt højere og i min optik en tak for høj i forhold til balancen. Men hjælper at give den et par dråber vand. Intens i smagen med en pæn, lang og krydret afslutning. 92

GlenDronach Traditional Peated
48 % | 499 kr.
Modnet på Pedro Ximénez, oloroso og port casks. Let røget i næsen med vaniljenoter. Den let røgede stil og sherryfadene står flot op mod hinanden og giver et samspil af jul og bål. Flot balance og de 48% fungerer rigtigt flot. Lang afslutning. 92


GlenDronach 50 års
43,8 % | omkring 180.000 kr.
Destilleret 25 februer 1971. Fra lokal byg, maltet på stedet. Spansk 500 liters PX-sherryfad samt oloroso. 198 flasker blev det til. Mørk og nærmest som tjære. Blød og rund, føles gammel på den gode måde. Intens i smagen og meget lang med svesker, mahogni, mørk chokolade, tobak, julekrydderier og vanilje. Meget atypisk og svært at sammenligne med noget andet. En klar meditationsdram. 95

Forhandles af Lago