Efter godt og vel en times kørsel syd for Milano befinder man sig i Lombardiets sydvestlige provins Pavia. Her skærer Po-floden sig igennem det flade slettelandskab med majs- og hvedemarker fra vest til øst, og kører man syd herfor, oplever man et efterhånden mere kuperet landskab af fløjlsbløde bakker og højderygge på op til 350 meter. Små byer ligger næsten gemt i det grønne terræn, og hist og pist titter gamle middelalderborge op og glimter med historiens vingesus i de grønne omgivelser. Det er her DOC Oltrepò Pavese ligger. Et overset vinområde med en lang vinhistorie bag sig, dateret mere end 2.000 år tilbage. Alt dette til trods for, at Oltrepò i dag producerer 62% af alle Lombardiets vine. Oltrepò Pavese fik egen DOC i 1970 og områdets beskyttelse og interesser varetages af Consorzio Tutela Vini Oltrepò Pavese stiftet i 1977.


Historie
Til trods for den lange vinhistorie er vinene fra Oltrepò knapt så kendte i den store vinverden, og når man taler med vinproducenterne, er det for langt de flestes vedkommende da også et nyere tiltag at eksportere til udlandet. Flere nævner, at deres eksporteventyr blot er 10-15 år gammelt— til gengæld er man kommet godt efter det, og lande som Kina, USA, Sydamerika og Rusland dukker nu frem som aftagere af Oltrepò vine.

Tilbage i 1884 fandtes 225 forskellige indfødte druesorter i området. I dag er det tal nede på omkring 10-12 stykker. Dog skal det siges, at der i de senere år er kommet en øget fokus på tradition og indfødte sorter, som f.eks. moradella og pissadella, som flere er i gang med at eksperimentere med i det små.

Tidligere var området domineret af kooperativer eller cantine sociale, som det hedder her, og kun ganske få små kvalitetsproducenter var at finde, hvilket især gav sig udslag i en generelt lav gennemsnitskvalitet. I dag er de fleste cantine sociale fusioneret, og det største, Terre d’Oltrepò, etableret i 2008 og udvidet i 2017 med to giganter La Versa og Cavit, producerer potentielt i alt cirka 40 millioner flasker vin på årsbasis! Langt det meste bulkvin, som sælges til andre firmaer. Samtidigt ser man en mærkbar kvalitetsforbedring hos de såkaldt almindelige vinerier. En overensstemmelse i filosofien omkring nuancering og bevarelse af originalitet viser sig helt klart at være en styrke, som kun forbedrer kvaliteten af vinene i disse år.

 
Området
Med indflydelse fra de omkringliggende vinregioner Piemonte, Ligurien og Emilia-Romagna, findes mange druesorter i Oltrepò, men især pinot nero, croatina, barbera og riesling er grundlag for områdets vinproduktion. Vinmarkerne ligger mellem Po-floden og for foden af Appenninerne, hvilket giver et helt fantastisk mikroklima— veldrænende jorde, rige på ler og kalksten med mergel, og så et klima hvor tågen la nebbia, som vi kender den fra Piemonte, giver anledning til at sammenligne de to terroirs. Der er stor biodiversitet i området med middelhavsklima fra Ligurien og mere kontinentalt klima ved Po-sletten, en god balance mellem de kolde vintre og de varme somre, og med god ventilation af luftstrømme på højere skråninger. Alt sammen garant for at kunne producere en bred vifte af vine.

Metodo Classico
De mest kendte vine i Lombardiet er uden tvivl de mousserende fra Franciacorta DOCG, som laves efter méthode traditionelle, her kaldet metodo classico; men i Oltrepò Pavese har man skam også fået sin egen DOCG i 2007 for disse vine. De fleste bliver lavet 100% på pinot nero, men af og til blandes den med chardonnay, mens kun ganske få laver blanc de blancs på ren chardonnay. Pinot nero egner sig specielt godt til mousserende vin i dette klima, hvor man udfordres med modning af drueskindet, og i stedet kan man plukke i druens tidlige modningsfase og sikre den ønskede høje syre. Da jordbunden er særdeles kalkrig blandet med ler og sandet mergel, er den meget velegnet til de syrerige vine som base for metodo classico fremstillingen.

Vine til hele måltidet
Oltrepò Pavese er kendt for sine mange forskellige vintyper, og man bryster sig af et terroir med mulighed for at frembringe lokale vine til hele måltidet— mousserende, hvide, røde og søde. Det er dog primært de mousserende vine, der dominerer mængdemæssigt, sammen med de stille pinot nero vine. De fleste stille vine laves som varietal vin med henblik på at vise den enkelte drues egen karakter med et friskt udtryk; med undtagelse af de traditionelle blend-vine som Bonarda og Buttafuoca.


Vinene
Stoltheden og kvaliteten af de mousserende vine ligger hos Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG, men her laves flere varianter af mousserende vine. Især de sødmefulde udgaver som bonarda, moscato og riesling i frizzante udgaver produceres i enorme mængder, hvoraf en stor andel af disse ender hos de store kooperativer som f.eks. Cavit i Trentino. Man anvender Charmat metoden med en dosage fra 7-12 gr pr. liter for at opnå en let perlende vin med sødme og primær frugtkarakter, som er let drikkelig.

DOC Bonarda Oftest halvtør frizzante rødvin men fremstilles også tør; lavet på croatina (85%-100%) og barbera, ughetta/vespolina og/eller uva rara (maksimalt 15%). Bonarda navnet har intet at gøre med druen af samme navn fra Argentina. Disse vine drikkes nærmest til ethvert måltid, og produktionen er da også til at få øje på: Omkring 20 millioner flasker blev produceret i 2020!

DOC Sangue di Guida Judas blod, vinen de alle nævner med stolthed, og vel nok også den historisk set mest typiske vin for området. En hellig vin med lang historie, sød, fyldig rødvin med en dyb og mørk lilla farve— og så er den frizzante! Vinen laves som et blend af barbera (25%-65%) + croatina (25%-65%) og/eller uva rara og/eller ughetta/vespolina og/eller pinot nero (maksimalt 45%).

Pinot nero-land
Man har gennem en årrække valgt at satse stort på pinot nero i hele provinsen. Man kunne let tro, at Oltrepò Pavese blot er endnu en nybegynder med pinot nero og international succes for øje, men sådan er det ikke. Druen har været dyrket i området i adskillige århundreder, og med de senere års ændringer i klimaet, er det nu også blevet mere interessant, og muligt rent kvalitativt, at lave rødvine på druen.

Ud af de 13.500 hektarer vinmarker, er lidt mere 3.000 beplantet med pinot nero, hvilket er mere end noget andet sted i Italien og det tredjestørste areal i en vinregion efter Champagne og Bourgogne. Stilarterne er mange, fra den generiske, frugtstyrede vin, til vine lagret på traditionelle store brugte fade, til vine som synes svært udfordrede af lagring på helt nye barriques som hos f.eks. Monsupello, hvor man lagrer sin top pinot nero i mere end 36 måneder!

Stort set alle laver en ung udgave, nærmest som Joven i Spanien, og dernæst enten enkeltmarks vin, riserva eller i det mindste en vin med en form for fadindflydelse. Der findes flotte eksempler, som alle må betegnes som imødekommende og drikkevenlige, præget af moden, genkendelig pinot-frugt og for de flestes vedkommende en pænt integreret fadbrug. Den kendte høje pinot-syre er knapt så iøjenfaldende her og gør naturligvis også vinene mindre lagringsegnede på sigt. De fleste bør nok drikkes inden for 3-5 år.

 
Riesling er ikke bare riesling her. Man dyrker både riesling renano (Rhin-riesling, som vi kender den fra bl.a. Tyskland) og riesling italico (welschriesling), som er to vidt forskellige sorter. De stille tørre riesling renano vine giver de bedste kvaliteter, og marker med italico udskiftes løbende med disse, som kan opnå frisk syre med en blomstret og frugtig duft og en pæn holdbarhed.

Det bør ikke kun handle om pinot nero
Selvom Consorzio Tutela Vini Oltrepò Pavese har sat mange sejl ind på at promovere områdets pinot nero vine, skal man på ingen måde glemme de mange andre vine der laves. Croatina med sin mørke tanninrige struktur, kan gøre sig enormt godt til kraftigt smagende retter med en vis fedme, eller uva rara som ganske vist kun et par producenter laver som 100% vin. Ikke desto mindre viser druen, at den kan laves med flot rankhed og elegance, med aromatiske mørke frugt nuancer og balanceret tanninstruktur. Kan bl.a. anbefale Frecciarossa uva rara. Buttafuoca vinene kan også noget helt specielt med sine varme, krydrede noter og indbydende bærfrugt. Der er en spændende bredde af vine at udforske fra Oltrepó Pavese.

Gastronomi i Oltrepó
Som bonus under et ophold i Oltrepó har man rig mulighed for at nyde områdets lokale specialiteter. Salami di Varzi DOP er Pavia-provinsens kendte pølse og nydes før ethvert anstændigt måltid. Dens DOP dækker 15 små byer i Lombardiet, og opskriften samt produktionsprocessen dateres tilbage til det 13. århundrede, hvor Marquis Malaspina serverede den til sine højt ærede gæster. Ligeledes produceres et rigt udvalg af både ko- og gedeoste, der inddrages i egnsretterne.

Sorte trøfler findes der mange af i skovene, hvorfor også ethvert vinhus med respekt for sig selv har egne hunde til trøffeljagt. Og det siges, at de piemontesiske restauranter er store aftagere af trøfler netop herfra. Skovene er fulde af porcini-svampe om efteråret, store og lækre, som spises friske eller tørres til brug resten af året. Og sådan kan man blive ved. En ren fornøjelse til ledsagelse af områdets vine.

3 spændende vinhuse i Oltrepò Pavese

Travaglino
Gammelt kloster fra år 1111 og den næststørste producent i Oltrepò Pavese med en årlig produktion på 180.000 flasker fra omkring 200 hektarer vinmarker, primært beliggende i 250-350 meters højde. Vingården ligger i et stort grønt område med skov og bakkede arealer. Cirka 35% pinot nero og 25% riesling; men laver 14 forskellige vine, heraf syv vine på pinot nero (inklusivt de mousserende). Imødekommende pinot nero-vine, hvor man eksperimenterer med diverse kloner fra både Frankrig og Italien samt især et flot eksempel på riesling. 30% af den totale produktion er mousserende vine, både metodo classico og frizzante-typer.

Ca’di Frara
Lidt over 40 hektarer beplantet med mange forskellige sorter— for sjov, som vinmager Luca Bellani siger. Til kommercielt brug dyrker han pinot nero, croatina, pinot grigio og riesling, som han til gengæld også laver som enkeltmarksvine. Han går nemlig enormt op i terroir og hver enkelt plots egenskaber. Her kan blandt andet anbefales Ca’ di Frara’s udgave af pinot grigio, som er en yderst lagringsegnet vin med struktur og dybde, som meget sjældent opleves for denne drue. Også riesling-vine med 5-6 år på bagen er spændende. De er rene og kalkprægede med flintet elegance og intens karakter. Utroligt flotte Metodo classico-vine på pinot nero (og altid uden dosage), som i dén grad kan konkurrere med de berømte Franciacorta vine. Et besøg hos Ca’ di Frara er virkeligt inspirerende med Luca som vært, en entusiasme og naturlig nysgerrighed lyser ud af ham.

Castello di Stefanago
Middelalderborgen af samme navn er stedet, hvor nutiden for alvor møder historien. Antonio og Giacomo Baruffaldi producerer deres vine med ultra lav intervention, så naturligt som muligt. Total produktion på 60.000 flasker årligt fra 20 hektarer vinmarker fordelt som små plots på 135 hektarer med skov, enge og frugtplantager. Her er stor biodiversitet i de enkelte marker, som er yderligere opdelt i små plots, afhængigt af jordbund og soleksponering. Man går i det hele taget enormt seriøst til værks med hver enkelt druesorts kvaliteter og voksesteder på ejendommen. Alle vine er certificeret økologiske, og porteføljen tæller omkring 15 vine.

På Castello di Stefanago laves vinene på bred vifte af lokale sorter, både som varietal vine og blends som f.eks. riesling-chardonnay, men man eksperimenterer også med vin på PIWI-hybrider.

10 gode vine fra Oltrepó Pavese

Castello di Stefanago Riesling San Rocco Stefanago 2015
Giano ǀ 215 kr.
Gylden farve. Ekstremt ekspressiv næse fuld af petroleum og syltede citroner. Vinen har ligget på akaciefade i to år for at opnå dens helt personlige karakter, derefter lagring på flaske. Kompleks og rig vin med langt smagende finish. Meget spændende vin. 92

 
Castello di Stefanago Pinot Nero Campo Castagna 2015
Giano ǀ 215 kr.
Flot, ren og stram bærfrugt. Modenhed og syrerig saftighed med den røde frugt i fokus, pakket godt ind i et fast greb. Et års lagring på 1.000 liters egefade. Lang og seriøs finish. 92

Castello di Stefanago Mischiabacche Rosso 2019
Giano ǀ 175 kr.
Merlot, croatino og uva rara blend. Kompleks næse og rig smag af mørke kirsebær, jordbund, træ med varme, krydrede noter af salvie og kanel. Tanninrig struktur med syre, flot balance. 91

Travaglino Pinot Noir Riserva Buttinera 2017
Ukendt ǀ ca. 145 kr.
Indbydende næse med masser af moden bærfrugt, vanille og let toast, også i smagen. Høj drinkability med en fin, let syre og behagelig finish. 90

Ca’ di Frara Oltre il Classico T4 Pinot Nero Nature
Ukendt ǀ ca. 155 kr.
Klassisk stil med flot renhed og stramt udtryk. Citrus, gær og en kalket note gør vinen enorm elegant med en stil, der minder om champagne. Flot balance og længde. 93

Ca’ di Frara Pinot Grigio Selezione dei vent’anni 2018
ViaVino ǀ 155 kr.
Ganske lille produktion i denne årgang, der helt atypisk byder på en dybde og koncentration sjældent set i pinot grigio fra Italien. Med alder viser denne vin bl.a. petroleum, citrus og modne gule blommer i en rimeligr kompleks stil, holdt flot sammen af en frisk og let tanninrig mundfylde. 92

Ca’ di Frara Pinot Nero Mornico Parcella 4 2018
Ukendt ǀ ca. 135 kr.
Indbydende duft af modne mørke kirsebær og ribssaft. En svag fadnote runder flot den syrerige og samtidigt kirsch-agtige smag af i munden. Vedholdende, velsmagende finish. 91

Conte Vistarino Pinot Nero Tavernetto 2017
Ukendt ǀ ca. 180 kr.
Intens og koncentreret pinot nero. Dyb og intens farve, et eksempel på høj oktan pinot holdt godt sammen af moden, fin tannin og vedholdende syre. Flot balance mellem dyb og moden mørk frugt og luftige florale violnoter, der efterlader vinen i behagelig harmoni med fin tanninstramhed i dens afslutning. 92

Giorgi Wines 1870 Gran Cuvée Storico
Ukendt ǀ ca. 175 kr.
Baseret på 2016 høst med cirka 40 måneder på gærrester og degorgement efter ni år. Special edition, 3.800 flasker produceret. Byder både på parfumerede hvide blomster, citrus, brød og gærnoter samt et frisk pust af krydrede grønne peberkorn. Spændende vin og meget drikkevenlig. 90

Giorgi Wines Buttafuoco 2017
Ukendt ǀ ca. 145 kr.
Klassisk blend af croatina, barbera, uva rara og vespolina. Imødekommende duft af moden banan og lakrids med kirsebærlikør og vanilje fra fadpræg. Varme krydderier som kanel, peber og nellike med bitter orangeskal i smagen. Spændende og kompleks vin med tørstof i munden og moden, stram tannin. 90