Lidt om historien
Historien om Four Roses er fascinerende og afspejler i den grad de op- og nedture, som den amerikanske whiskeyindustri har været igennem. Fra de kronede dage i 60’erne over total nedtur i 70’erne og 80’erne til den genvundne storhedstid i disse dage.

Det hele startede i 1860’erne, eller måske 1870’erne eller måske i starten af 1880’erne– helt typisk for samtiden er der ikke rigtig nogen der 100% ved det. Ifølge Four Roses selv er 1988 det år, hvor mærket blev introduceret. Også oprindelsen af navnet “Four Roses” er usikkert, da der er to historier fremme. Den ene går på, at Rufus Mathewson Rose startede virksomheden, og at han opkaldte den efter ham selv, broderen Origen Rose og deres to sønner, som naturligvis også hed Rose til efternavn– altså 4x Rose. Den anden historie går på, at Poul Jones Jr. startede virksomheden, og at han på et tidspunkt blev forelsket i en pige, der bar en kjole med fire røde roser påsat. Den sidste historie er den, der fremgår officielt på deres hjemmeside. Uanset hvad, så er det altså lidt sjovt, at de amerikanere havde så lidt styr på dokumentationen dengang.

De første mange år købte Four Roses deres whiskey fra underleverandører, og det var først i 1922, da de købte Frankfort Distillery (Frankfort er hovedstaden i Kentucky), at de begyndte at lave egen whiskey. Frankfort Distillery var i øvrigt en af kun seks destillerier, der fik lov til at producere whiskey under forbudstiden fra 1920 til 1933.

Efter forbudstiden blev Four Roses et af de bedst sælgende bourbon produkter på markedet, og denne storhedstid fortsatte i cirka 25 år indtil slutningen af 50’erne. I 1943 bliver Four Roses opkøbt af Seagram, og af uransagelige årsager beslutter de omkring 1960 at ændre produktet fra at være en bourbon til en blended whiskey med op til 66% “Natural Grain Spirit” (finsprit blandet med vand) og samtidigt tage den håbløse beslutning at lade etiketten være næsten uændret. Over natten gik Four Roses fra at være et højt elsket produkt til at (med rette) blive opfattet som næsten udrikkelig whiskey. Internationalt solgte man dog stadig bourbon-udgaven, og her vedblev Four Roses med at være et high-end produkt, og specielt i Japan var det meget populært. Den kendte øl-producent Kirin var endda så begejstret, at de lavede et joint venture med Seagram om distribution af Four Roses i Asien.

I de følgende år lever Four Roses en omtumlet tilværelse, hvor de først bliver solgt til den store medievirksomhed Vivendi i 1999, dernæst til Pernod Richard og Diageo i 2001– for til sidst at lande hos de nuværende og før nævnte ejere – Kirin Brewing Company. I 1994 blev Four Roses genintroduceret på det amerikanske marked som bourbon.

De 10 opskrifter
En af de ting, der gør Four Roses helt speciel, er de ti forskellige opskrifter de bruger, når de skal lave whiskey– og de bruges kontinuerligt alle ti. De mange opskrifter opstår ved at kombinere to forskellige mashbills (altså kornblandinger) med fem forskellige typer gær. Her får du en samlet oversigt:

Mashbill B: 60% majs, 35% rug og 5% maltet byg. Dette er deres såkaldte “rye forward” mashbill, da indholdet af rug er meget højt. Det er også samtidigt et af de laveste indhold af majs i en bourbon, som jeg kender til.

Mashbill E: 75% majs, 20% rug og 5% maltet byg. Det er den mere normale kornblanding, som man ser i mange Bourbonprodukter.

Gærcelle V: “Delicate Fruit”, som giver noter af frugt og karamel.

Gærcelle K: “Slight Spice”, som typisk giver noter af kanel, allehånde, ingefær, muskat og nelliker.

Gærcelle O: “Rich Fruit” er en mere kraftig udgave af gærcelle Y, hvor der også er ekstra vaniljenoter.

Gærcelle Q: “Floral Essence”, som giver gode (men ikke for kraftige) blomsternoter.

Gærcelle F: “Herbal Notes”, som giver noter af krydderurter og specielt kraftig mynte.

Four Roses har nu lavet et meget specielt system, hvor hver af de ti opskrifter består af fire bogstaver: Det første er altid “O”, det andet indikerer mashbill (altså “B” eller “E”), det tredje er altid “S”, og det fjerde indikerer gærcelle (altså “V”, “K”, “O”, “Q” eller “F”). Eksempelvis er opskriften OBSV altså baseret på mashbill B og gærcelle V.

Rigtige Four Roses fans kan naturligvis huske alle kombinationer i hovedet, og for mange gælder det om at samle alle ti forskellige opskrifter, da de en gang i mellem bliver udgivet som separate Single Barrel udgaver. Jeg kan da heller ikke afvise, at undertegnede har samlet alle ti…

Produktoversigt
Four Roses har fire standard produkter, hvoraf tre af dem er tilgængelige i Danmark. Den sidste– Small Batch Select– var jeg så heldig at købe på udgivelsesdagen, da jeg vil et svineheld tilfældigvis besøgte destilleriet i april 2019. Jeg ved ikke, hvorfor man ikke kan købe det i Danmark, men formoder det er grundet den nuværende straftold på amerikansk whiskey. Her får du så en oversigt over alle fire for fuldstændighedens skyld:

Produkt: Yellow Label
Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
Alder: Minimum 5 år
ABV: 40%
Opskrift: Alle 10

Produkt: Small Batch
Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
Alder: Minimum 6-7 år
ABV: 45%
Opskrift: OBSK, OBSO, OESK og OESO

Produkt: Single Barrel
Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
Alder: Minimum 7-9 år
ABV: 50%
Opskrift: OBSV

Produkt: Small Batch Select (Non-chill filtered)
Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
Alder: Minimum 6-7 år
ABV: 52%
Opskrift: OBSV, OBSK, OBSF, OESV, OESK og OESF.

Ud over disse udgives der en gang om året en Limited Edition af deres Small Batch produkt. Det er for mig en af de helt store udgivelser i løbet af året– og jeg gør normalt alt, hvad jeg kan for at købe en flaske. Kvaliteten er altid tårnhøj, men det er prisen desværre også, og det kan være en udfordring at finde disse flasker til under 1500-2000 kroner (hvilket sammenlignet med specielle skotske flasker måske ikke virker af meget). Disse Limited Editions er blandinger af forskellige opskrifter og forskellige aldre. Det er også et fantastisk eksempel på, hvad man kan opnå, hvis man er dygtig til at blende, da disse udgaver er skarpt bedre end de individuelle komponenter. 2021 udgaven består i øvrigt af følgende blend:

  • 16 år gammel OBSV
  • 14 år gammen OBSQ
  • 12 år gammel OESK
  • 16 år gammel OESV

Og for at have det hele med, så findes deres Single Barrel produkt, som herhjemme kun kan købes i en OBSV udgave, som specielle “Private Select” i USA, hvor den enkelte liquor store har udvalgt et helt fad. Disse udgaver er vanvittigt populære, da de som tidligere nævnt findes i alle ti udgaver, og så er de tilmed hældt på flaske ved fadstyrke. Hvis du nogensinde kommer til USA og ser en Four Roses Single Barrel Private Select på hylderne, så tøv ikke et sekund med at lægge den i kurven.

Fakta om Four Roses
Lokation: Lawrenceburg, Kentucky
Ejet af: Kirin Brewery Company
Direktør: Satoko Yoshida
Master Distiller: Brent Elliot
Grundlagt: 1888 (vistnok …)
Dansk importør: Pernod Richard Danmark
Mere info: www.fourrosesbourbon.com