Vi kigger nærmere på Frog’s Leap

Langt tilbage i tiden lå der en lille frøfarm i Rutherford i Napa Valley. Tiderne ændrede sig og det at dyrke druer og lave vin blev en indbringende forretning i Californien. Frøfarmen lukkede og blev erstattet med vinmarker. Og i 1981 kom John Williams til og grundlagde Frog’s Leaps. Et vinhus som i dag arbejder på 80 hektar og årligt producerer omkring 700.000 flasker.

John kom fra til Finger Lakes i New York hvor han havde arbejdet med en række af de lokale druer som dominerede på den tid her. Efter at have boet i Californien og blandt andet arbejdet for Stags Leap var det tid til hans eget projekt. Og det skulle til en start være med sauvignon blanc og zinfandel som han satsede på.  Senere kom cabernet sauvignon til som hurtigt blev signaturen på Frog’s Leap som hos så mange andre i Napa Valley.

Allerede i 1988 omlagde han sine vinmarker til økologi og er i dag en af de førende producenter af bæredygtig vin. Han har blandt andet aldrig arbejdet med at vande vinstokkene, hvilket i hans optik giver meget anderledes vine end hvis man benytter vanding. Jeg mødte John Williams i København sidste uge, hvor jeg fik mulighed for at smage på en række af hans vine og ligesom John er en sympatisk og imødekommende person gælder det bestemt også hans vine.

Vi startede med hans Sauvignon Blanc 2022 (90) som er en flot frisk og stringent vin. Fermenteret og modnet på cement æg. I stilen mere som en Sancerre end en Marlborough. Hans Chardonnay Clay & Shales 2020 (92) er en virkelig velbalanceret vin hvor fadet er der men ikke nær så dominerede som man ellers finder det i Napa. Men vinifikationen er også specielt for den er fermenteret 14 dage på nye fade, hvorefter den modner resten af tiden på ståltanke. Det er jeg ikke stødt på før.

Det er cabernet sauvignon, ikke overraskende, som er husets primære drue. Vi smagte 1992, 2001, 2013 og 2020. Runde bløde og klassisk Napa stil med en flot koncentration. 1992 var i min optik en vin der nok har toppet og domineret af tertiære noter. 2013 var smagningens bedste vin og havde en kølighed og elegance som gjorde den til en fornøjelse at nyde. 2020 (94) er meget ung men har bestemt potentiale. Flot sort frugt pakket ind af en fin tannin struktur. Giv dem 5-8 år og den vil være der. Huset laver også i gode år topvinen William Rossi Cabernet Sauvignon som vi smagte i 2018  (95) årgangen. En meget intens, fyldig vin som er flot lavet, men hvor man efter et glas eller to har fået nok. Et problem jeg mener mange af de helt store Napa vine har.

John Williams har altid haft en sweetspot for zinfandel. Vi smagte også her en række forskellige årgange hvor især 2008 og 2018 imponerede. Den store forskel her var at han i 2008 co-fermenterede zinfandel med petit sirah hvilket tydeligt ses på den noget mørkere farve. Men også 2021 (93) som fremstod meget floral og rank var flot. Generelt flotte zinfandel vine men jeg savnede måske her den dybde som de helt gamle vinstokke giver i blandt andet Lodi.

Men alt i alt en god smagning hvor kvaliteten er høj, men hvor pris/kvalitet spiller godt sammen. Vinene fra Napa er ikke billige men Frog’s Leap har lagt sig på et yderst fornuftigt niveau.

Vinene føres i Danmark af American Wine