Man er ikke i tvivl om at det er et mjød-bryggeri jeg besøger, da jeg en formiddag i maj kommer forbi Snoremark. Der er denne duft af æbler og honning som emmer i laden, der huser både fermenteringskar i mange typer, tappeudstyr og salg.

Jeg vil tro de fleste forbinder mjød med den drik vikingerne nød for godt 1.000 år siden. Men selvom det ikke er hver dag man støder på mjød, er det alligevel en drik som er på vej frem. Mange tror, at mjød er en art øl, men det er forkert. Mjød er en alkoholisk drik lavet på honning, vand og gær. Honning og vand blandes og fermenteres, hvorefter der dannes en alkoholisk drik. Indimellem tilsættes forskellige krydderier, frugt eller humle for at give mjøden yderligere karakter. Mjød kan være meget sød, halv-sød eller tør; det afhænger af forholdet mellem vand og honning. Almindelig dansk mjød ligger på ca. 14-15% alkohol, mens tysk mjød ofte kun er på 10%. Er der tilsat saft, er alkoholprocenten nede på 6-8%. Det kan desuden være destilleret, tilsat kulsyre eller mousserende. Så der er mange parametre man kan spille på i sin mjødproduktion.

Mjød er kendt fra mange kilder om oldtiden i Europa, Afrika og Asien. De arkæologiske beviser er mere tvivlsomme. Mjødens oprindelse fortaber sig i historien. Mange forbinder mjød med vikinger og de nordiske lande, men mjød blev lavet mange steder. Grunden til at man snakker mere om det i Norden, er vores adgang til honning. Vikingerne drak øl og mjød, men mjøden var til særlige begivenheder og fortrinsvis forbeholdt de velstående vikinger. Ofte beskrives mjød som en gudedrik, og den er da også nævnt i den nordiske mytologi.

karin sloth

Vi har en række mjødbryggerier i Danmark. Et af dem er Snoremark tæt på Roskilde fjord ved Gundsølille. Snoremark startede som “garagebryggeri” i 2010. Siden er det flyttet fra garagen til en tidligere grisestald og har udviklet sig til et professionelt mjødbryggeri. Det er Karin Sloth som brygger og hendes mand Thomas Bredholt der tager sig af det praktiske og administrativ. Selv omtaler han sig som overtrællen på gården. Udover mjød har parret også gennem mange år lavet cider på æbler fra den gamle plantage på gården.

I 2011 sendte Thomas noget af det første bryg til Danmarksmesterskabet i mjødbrygning ved biavlerforeningens årlige honningfestival og vandt. Det gav blod på tanden og blev startskuddet til at opskalere produktionen. I stedet for at benytte vand benytter Snoremark æblesaft, hvilket giver en mere frugtig smag og mindre honningfornemmelse. Desuden indsamler Krain frugter og urter i naturen, for at give mjøden større variation og fylde. Hun fortæller at ”opskrifterne er udviklet ud fra smag, duft og en fornemmelse for hvilke frugter og urter, der vil skabe en samlet god smag sammen med honning og æbler – og ikke mindst hvad balancen skal være mellem de enkelte elementer.” Selve inspirationen kommer fra gamle opskrifter, samt smagning af mjødvarianter fra andre mjødbryggerier.

Honningen kommer fra hele Sjælland og man forsøger gennem sæsonen at få forskellige typer, som afstemmes med den mjød man gerne vil producere.

I dag brygger Snoremark omkring 6.000 liter mjød om året. Og i 2015 blev Snoremark Æblemjød hædret med en guldmedalje ved den store fødevaremesse Nordic Food Contest og kåret som Årets Frugtvin i kategorien “Øvrige Frugtvine” i Dansk Forum for Frugtvin.

Snoremark Bronzemjød 86
Brygget på dansk lindehonning og planten mjødurt. Lys i farven. Tørre, krydrede honningnoter i duften. Frisk, men også meget bitter i smagen. Citrus, æble og urter i smagen. Let i udtrykket, men i min optik for bitter med en tørhed i eftersmagen. Alk.: 12%

Snoremark Æblemjød med Havtorn. 90
Brygget på dansk honning, æblemost, havtorn og valnødder. Uklar og let rødbrun i farven. Frisk, let gæret i duften. Havtornnoter er dominerende og giver en friskhed til smagen. Fungerer flot med æblemosten, som giver en mere frugtig og spændende profil til mjøden. Imødekommende med en let sødmefuld afslutning. Spændende mjød. Alk.: 12%

Snoremark Æblemjød med Mjødurt 88
Brygget på dansk honning, æblemost og urten mjødurt. Efterfølgende fadlagret. Uklar og lysbrun i farven. Nedfaldsfrugt, urter og krydderier i duft og smag. Flot intensitet. Let bitter i smagen. Savner lidt i eftersmagen, men spændende mjød. Alk.: 14,5%

 

Snoremark Æblemjød med Hyben 88
Brygget på dansk honning, æblemost og friske hyben. Klar og mahogni i farven. Honning, nedfaldsfrugt og krydderier i duft og smag. Hybener fornemmes, men er ikke dominerende. Let bitter i smagen. Dejlig frisk, men savner længde. Alk.: 14,5%

 
Snoremark Kirsebørmjød 90
Brygget på dansk honning og kirsebærsaft. Gæret ud og tilsat destilleret æblemjød. Masser af kirsebær i smagen med honning og varme krydrede noter bagved. Den høje alkohol fungerer flot og den fremstår som en let og frugtig bitter. Masser af intensitet og lang eftersmag. Alk.: 18%

Forhandlere findes på snoremark.dk