Langt de fleste kender til cognac, som ofte nydes til kaffen efter en god middag. Men de færreste kender til armagnac, som har en hel del til fælles med cognac men også har sit helt eget særpræg. Armagnac kaldes da også af mange for den landlige fætter til cognac; og kvaliteten er ofte særdeles høj, især når prisen tages i betragtning.

Armagnac er den ældste type druebrændevin i Frankrig, og historien går helt tilbage til 1400-tallet, omkring 200 år længere tilbage end i Cognac-regionen. Armagnac produceres i Armagnac-regionen, der ligger mellem floderne Adour og Garonne i Gascogne syd for Bordeaux og for foden af Pyrenæerne.


Spiritussen er baseret på hvidvin af de samme druetyper som cognac: colombard, folle blanche og ugni blanc kombineret med druetypen baco. Men sidstnævnte er den vigtigste og også armagnacs redning. For da vinlusen ramte i slutningen af det 1800-tallet, fik universitetsprofessor François Baco udviklet en ny drue som et kryds af folle blanche og noah, og sidstnævnte er resistent over for vinlusen. I alt er 10 druer i dag godkendt til brug her. Man opererer med tre distrikter i Armagnac: Bas-Armagnac, Haut-Armagnac og Tenarèze. Bas er kendt for de mest elegante og aromatiske, hvilket skyldes en lerholdig og syrerig jord med en del jern. Tenarèze er de mest holdbare, og jordbunden her har en del limsten. Endeligt er der Haut, som er de letteste i stilen.

Destilleringen skal ske mellem høsten af druerne og senest 31. marts året efter. Hvidvinen destilleres traditionelt kun én gang mod to gange ved produktion af cognac, og destilleringen foregår ved at anvende en specielt konstrueret kolonnekedel. Den bliver dermed mere aromatisk, og der destilleres til mellem 52% og 72%. Derefter lagres den på egefade af den lokale sorte eg, monlezun, efter stort set samme regler, som gælder for cognac. VS eller *** (minimum ét års modning (to for cognac)), V.S.O.P. (fire års modning), Napoleon (seks års modning) samt XO, Millésime og Hors d’Age (mindst ti års modning). Blanche d’Armagnac er betegnelsen for armagnac uden fadlagring. I modsætning til cognac ser man ofte armagnac solgt med årgangsbetegnelse. Årstallet svarer til høsten af druerne og ikke destilleringen. Da årgangene kan variere en del, som man kender det fra vin, betyder det, at der kan være store forskelle på årgange af armagnac.

Produktionen i Armagnac er lille, omkring 15 gange mindre end i Cognac. Mens cognac fortrinsvis produceres af store produktionsenheder, der eksporterer hovedparten, produceres armagnac af små enheder med druer fra små vingårde. Kun lidt under halvdelen eksporteres.

6 fremragende Armagnac

Darroze Bas-Armagnac 40 Ans d’Age
43 % | CRT Spirits | 1499 kr.
Orangenoter i duften. En yderst flot balanceret og dyb armagnac med sveskede noter, mokka, toast og krydderier. Noget fadtørhed i afslutningen men ganske imponerende ellers. 95

Gelas 25 år
40% | Juuls | 650 kr.
Mørke, krydrede noter i duften. Intens i smagen med svesker, julekrydderier og vanilje. Lang og krydret afslutning. 93

De Castelfort 2004
40% | Erik Sørensen Vin | 400 kr.
Intense krydrede noter. Frugtig i smagen med svesker og masser af vanilje. Velbalanceret med en flot dybde. 92

Darroze Collection Unique Vintage 1993 Domaine Au Durre
48% | CRT Spirits | 919 kr.
Tør og svesket duft. Flot, ren og stringent i udtrykket. Citrus, orange og fadnoter i smagen. Velbalanceret med en krydret, lang afslutning. 92

Janneau XO 18 års
40% | Interbrands | 849 kr.
Krydret i næsen med frugtige noter, vanilje og varme krydderier i smagen. Vellavet med en lang, krydret afslutning. 91

Chabot XO
40% | Skjold Burne | 490 kr.
Masser af orangetoner i duften. Velbalanceret og ganske flot med masser af krydderier, vanilje og frugtige noter. Lang afslutning. 90