Nu er det muligt at smage verdens ældste spiritus. VASA 1628 er en ny svensk brandy, som er genskabt fra en dråbe fundet på det verdensberømte krigsskib VASA fra det 17. århundrede.

Kongens mægtige krigsskib VASA lå på havets bund ved Stockholm i 333 år, indtil det blev bjærget i 1961. Man fandt kanoner, reb, skeletter og mønter på skibet. Men der var også et mere festligt fund – en helt intakt spiritusflaske af tin. Den blev arkiveret som fund #02559 og viste sig at være den ældst bevarede spiritus i verden.

Nu har eksperter genskabt den næsten 400-år-gamle spiritus ud fra en enkelt dråbe. Nyheden hedder VASA 1628 og er en svensk brandy med 33% alkohol, anissmag, undertoner af vanilje og et strejf af egetræ – perfekt som aperitif, til smagfulde madretter, som avec og i cocktails.

Vasa

Svenske Daniel Borg er Chef Blender og har været ansvarlig for at genskabe spiritussen. Han er en af de kun fire personer i verden, som har smagt på den originale spiritus fundet på havets bund. Daniel Borg har gennem 5 år forsket i hvordan man destillerede spiritus i 1600-tallet samt gennemført en lang række kemiske analyser, lugttests og smagstests. Det er lykkedes ham at udvikle en særlig produktionsmetode og en opskrift, der får VASA 1628 til at smage, som den faktisk gjorde i 1628.

”Ved hjælp af en dråbe af verdens ældste konserverede spiritus har vi undersøgt alkoholindhold, krydderier, sødme og smag. Det er lykkedes os at afspejle den originale spiritus, og resultatet er en blød brandy med anissmag, undertoner af vanilje og strejf af egetræ, præcis som originalen.

VASA 1628, forhandles på vasa1628.com og koster 399 kr.