”Chile er for enden af enhver vej” Isabel Allende

Chilenske vine er populære i Danmark. Så populære, at Chile for fem år siden var det vinland, som solgte mest vin her til lands. I dag har Italien overtaget den position, men Chile er stadig blandt de tre mest solgte vinlande. Måske ikke overraskende, når man ser på udbuddet og ikke mindst på priserne. Grunden til Chiles enorme succes som vinproducerende land skal findes i de optimale dyrkningsbetingelser med et mildt klima, rimelig vandforsyning og gode jordbundsforhold— og så ikke mindst, at man er gode til at levere i forhold til efterspørgslen. Efterspørger en stor udenlandsk kæde et cabernet blend til omkring 20 kroner for en flaske, så leveres dette.

Men der er nye vinde på vej i Chile, primært drevet af geografien og en ny generation af vinmagere. Dels bevæger man sig mere mod syd, hvor klimaet er køligere, og desuden bevæger man sig tættere på Stillehavets kyst, hvor kølige vinde dominerer. Dette giver muligheden for en anden type vin, end den man finder i Central Valley. Men der er flere andre ting på vej i det aflange land i Sydamerika. Efter at have snakket med vinproducenter over hele Chile er her mit bud på forskellige trends, som p.t. dominerer i Chile, og som man bør holde øje med.

Nye DO’er
I juli 2018 Chile fik fire nye DO’er: Lo Abarca i San Antonio Valley, Apalta og Los Lingues i Colchagua Valley, og Licantén i Curicó Valley— alle områder, som kan benyttes på etiketten. Selv om det kan være for tidligt at forvente, at forbrugerne vil forstå betydningen af disse DO’er og det terroir, de repræsenterer, så er det et skub i retning af at gøre Chile som vinland mere komplekst og gøre betydningen af terroir større. Og dermed lægge sig op ad de store, anerkendte vinlande rundt omkring i verden.

 
Chile laver ikke kun billige vine
Siden 2018 har man bevidst fra “Wines from Chile” haft den strategi kun at promovere vine, som koster over 70 kroner (§10) i detailhandelen. Alt for mange har et billede af, at chilensk vin kun er billige vine på internationale druer. Ved at koncentrere fortællingen til de bedre vine i Chile, håber man det smitter af på indkøbssituationen. De første resultater ser lovende ud, og man ser en væsentlig stigning i gennemsnitsprisen for en flaske vin i Kina, USA og Japan, som er store markeder for Chile. Eller som Wines of Chiles kommercielle direktør Angélica Valenzuela fortæller mig: “Vi er nødt til at være konsekvente og fortsætte med at investere i vores image, fordi det er noget, der kræver tid; og vi er nødt til at styrke budskabet yderligere med uddannelse til både professionelle og forbrugerne.”

Men det kræver mod, og Aurelio Montes fortæller: “Chile er gennem mange år set som et land med billige vine, hvor man får meget kvalitet for pengene. Men nogle producenter er bange for at forlade dette og bør i min optik fokusere på at lave vine af højere kvalitet og formidle det budskab.”

Men strategien ser ud til at virke, og senest er chilenske vine som Almaviva, Seña, Clos Apalta og Viñedo Chadwick alle sat til salg via La Place de Bordeaux, hvor en række af verdens bedste vine sælges.

Bæredygtighed
Chile er måske et af de lande, der hurtigst vil kunne promovere sig som havende en bæredygtig vinindustri. Den chilenske regering har forpligtet sig til, at landet skal være CO2-neutralt i 2050, og i dag er 76 vingårde, der repræsenterer 80% af eksporten af vin, certificeret bæredygtige.

VSPT Wine Group, som er den største leverandør af flasker og emballage, sigter mod at reducere mængden og vægten af sine flasker, så 100% kan genbruges eller komposteres inden 2030. I øvrigt sigter man også på, at 60% af emballagen, der produceres, skal laves af genbrugsmaterialer med nul PVC.

Desuden sælger Chile som et af de få lande rigtig store dele af deres vin som bulk, der flaskes i de lande, den konsumeres i. Det betyder store besparelser på CO2-fronten i fragten af vinen.

Det kølige syd
Den globale opvarmning og problemer med vandtilgængeligheden i den nordlige og centrale del af landet driver mange vinproducenter ned sydpå. Og områder som Itata, Bío Bío, Malleco og Osorno ser en stor vækst i nye beplantninger. “Chiles fremtid ligger i syd. Det er en ny verden dernede, og vinproducenterne vil bevæge sig endnu længere sydpå for at lave friskere vine, da det er det, forbrugerne ønsker at drikke,” siger Viviana Navarrete fra Viña Leyda. De fleste af de større producenter som Concha y Toro og Cono Sur har allerede etableret sig i Itata og Bío Bío med vægt på de køligere druer som riesling, gewürztraminer, pinot noir og sauvignon blanc.

Malleco ser en række nye vinmagere med Baettig som det mest spændende projekt. Omkring 15 vinhuse har slået sig ned her, hvor klimaet er køligt og sammenligneligt med Bourgogne. Der falder omkring 1.000 mm regn årligt, nok til ikke at skulle kunstvande. Jordbunden er præget af vulkansk jord med mere stenet dybtliggende ler.

Osorno bliver givet det næste område, omend det ligger så køligt, at det er svært at modne druerne hvert år. Men til mousserende vine kan det blive et meget spændende område.

Aurelio Montes sætter sin lid til Mechuque, en lille ø i den chilenske øgruppe Chiloé, 1.000 km syd for Santiago, som han opdagede på en sejltur. Her har han to hektarer stor vingård på øen beplantet med chardonnay, pinot, sauvignon blanc, albariño og riesling. “Mechuque har sit eget mikroklima, som er beskyttet mod Humboldt strømmen, så frost er ikke et problem,” siger han. At få druerne fuldt modnet er imidlertid svært, og Montes søger at afhjælpe det ved at lægge muslingeskaller mellem vinstokkene for at varme jorden under dem, da muslingeskaller absorberer mere varme.

Gamle sorter vinder frem
De fleste forbinder Chile med de internationale sorter som cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. Men går man tilbage til 1985 var 44% af de vinstokke, der blev plantet i Chile país. Men pais blev nærmest glemt i 1990’erne, da de internationale sorter slog igennem. Nu ser den ud til at have fået en renæssance, da vinene stilmæssigt er lette, frugtige og på mange måder kan minde om vine lavet på cinsault og i lidt mindre grad pinot noir. Især Itata ser en vækst i vine på druen. Men også vine på cinsault og muscat vokser. Miguel Torres laver bl.a. en vin i Itata under La Causa-mærket, blandt andet en cinsault, en país, et carignan-blend og en moscatel.

Grupper vinder frem
Chilenske vinproducenter har indset, at ved at stå sammen står de stærkere, og flere grupper stiftes rundt om i landet. Første kendte gruppe var Movi, hvor små uafhængige producenter gik sammen i 2009 som et modtræk mod de meget store producenter. To år senere kom Vigno, en forening lavet for at fremme carignan fra gamle vinstokke i Maule, og som nu kan prale af 17 medlemmer. Vigno har strenge regler, som alle medlemmer skal overholde. Vin skal indeholde mindst 85% carignan og skal være to år gammel før frigivelse. Vinmarker skal være mindst 30 år gamle og skal være bush-vine fra et afgrænset område i Maule uden brug af kunstvanding.

Movi og Vigno har siden fået følgeskab af Viñas del Valle de San Antonio, en sammenslutning af otte vingårde i Leyda, dannet sidste år for at fremme det kølige klimas kystnære vine og turisme. Chile Desnudo er en gruppe vingårde, der laver vine med lav intervention. Slow Vino Chile er et kollektiv, hvis medlemmer producerer mindre end 150.000 flasker om året. Og Colchagua Singular er en sammenslutning af små producenter i Colchagua-dalen.

Den ”originale” cabernet sauvignon
Chiles mest succesfulde druesort er uden tvivl cabernet sauvignon, som tegner sig for omkring 30% af alle vinstokke plantet i Chile, og den udgør lige under 42.000 hektarer. De seneste mange år har producenter arbejdet med at kortlægge det bedste terroir for druen, især i Alto Maipo. En vigtig faktor for vinene netop i denne del af Maipo er jordbunden, som består af ler, grus og store sten. Omkring Pirque og Puente Alto består jordbunden af i alt fire lag de første to meter nede, og man har ved hjælp af jordbundsprøver fundet ud af, at netop disse lag kun findes få steder, hvor der plantes vin— helt bestemt i dele af Médoc-halvøen i Bordeaux, hvor de fleste Grand Cru Classé vine laves, samt i Coonawarra i Australien og i Bolgheri i Italien. Alle steder, der er kendte for at frembringe nogle af verdens bedste cabernet sauvignon-vine. Dette er især drevet af Stefano Gandolini, hvis cabernet sauvignon-vine er blandt de ypperste fra Chile. Men også Concha y Toro, Carmen og Santa Rita er meget involveret.

Derudover arbejdes der på at bevare de oprindelige cabernet sauvignon-kloner baseret på de originale plantet tilbage i 1800-tallet. Projektet indebærer at udvælge de sundeste vinstokke, analysere dem i et laboratorium og derefter gennemføre forsøgsbeplantninger. “Vi har en stor udfordring med at holde disse vinstokke i live. Det er et langsigtet projekt, der redder vores arv,” siger Carmens vinmager Emily Faulconer.

Prøv disse spændende “nye” vine fra Chile

Bouchon Pais Salvaje 2016, Maule
Theis Vine | 120 kr. tilbudspris
Fra vildtvoksende vinstokke i Maule på den gamle klassiske Chile-drue pais. Meget lys, nærmest som en rosé. Ribs og hindbær i smagen. Ikke voldsomt intens men ganske læskende i udtrykket. Ikke voldsom lang i smagen. Alk.: 12%  88

Torres La Causa Moscatel Bouchon Pais Salvaje 2016, Itata
Vinoble | 120 kr. tilbudspris
Mørk og aromatisk i duften med abrikosnoter. I smagen blomster, moden fersken og tropisk frugt. Tør og pænt koncentreret. Let krydret afslutning. En fin madvin. Alk.: 12,5%  89

Baettig Chardonnay Los Primos 2018, Traiguen
Bichel | 450 kr.
Fermenteret i franske fade med naturlig gæring. Herefter 12 måneder i 400-liter fade (26% nye). Flot koncentration. Intens med fersken, orange, kamille, citrus og vaniljenoter. Yderst vellavet og meget burgundisk med mineralske noter. Flot fadintegration. Sprød afslutning. Alk.: 12,5%  94

Baettig Pinot Noir Los Parientes 2019, Traiguen 
Bichel | 170 kr.
Fermenteret i franske fade med naturlig gæring, med en mindre del hele klaser. Herefter 11 måneder i 18% nye 300-liter fade). Masser af hindbær og roser i duften. Meget blød og venlig. Pæn friskhed og perfekt modenhed. Intenst frugtig med en fin, lang afslutning. Alk.: 13,5%  92

Baettig Pinot Noir Los Primos 2018, Traiguen
Bichel | 450 kr.
Fermenteret i franske fade med naturlig gæring, delvist hele klaser. Herefter 15 måneder (42% nye på 300-liters fade). Intense skovbærnoter og violer i duften. Blød og venlig på den gode måde med masser af røde bær, tobak, tebreve, roser og et hint vanilje. Yderst flot balanceret med en lang, let krydret afslutning. Meget indbydende. Alk.: 13,1%  95

Pedro Parra y Familiaj Imaginador Cinsault 2016, Itata
Bichel | 125 kr.
100% cinsault fra gamle vinstokke i det sydlige Chile. Let og meget frugtig vin. Røde kirsebær, modne jordbær, tobak og vilde krydderier. Vellavet og kan i stilen godt minde om pinot noir. Pæn og krydret afslutning. Alk.: 14,5% 89

Santa Rita Casa Real Cabernet Sauvignon 2017, Maipo
AMKA | 599 kr.
Fra Carnero Viejo vinmarken, plantet for 50 år siden i Alto Jahuel i Maipo-dalen.  Intense mørke bær og typisk solbærpræg i næsen. Flot koncentration men pakket ind af en fin syre og friskhed. Solbær, tobak, vilde krydderier og vanilje. Meget klassisk oversøisk cabernet men flot balanceret og en vin, der har masser at byde på. Alk.: 14%  93