Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede i antikken kendte grækerne til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen. Der dukker da også flere og flere færdige gløggprodukter op på markedet. Desværre er der en tendens til at den færdigblandede gløgg bliver sødere og sødere, hvilket er i stor kontrast til den gløgg man får sydligere i Europa. Endvidere benyttes flere producenter mindre vin og mere vand, hvilket bestemt heller ikke gør en gløgg bedre. Lad os håbe der kommer en reaktion så vi kan få en bedre kvalitets gløgg tilbage uden nær så meget sukker.

Hvis man vil forsøge sig med sin egen gløgg er her inspiration i form af min egen opskrift.
Rydbergs hjemmelavede opskrift på gløggessens:
3 dl. rødvin
2 dl. portvin
250 g brun farin
3 kanelstænger
Revet skal af en appelsin
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. revet ingefær
8 hel nelliker
4 kardemommekapsler
1,5 dl. mørk rom
0,5 dl. Vodka eller snaps

Rødvin, brun farin og krydderier opvarmes til ca. 70 grader men må endelig ikke koge. Sukkeret skal smelte og det skal stå over varmen ca. 10 min. Herefter afkøles det en smule, hvorefter portvin og rom tilsættes. Essensen hældes nu på et opbevaringsglas og stilles i køleskabet ca. 1 uge og trækker.
Efter en uge sies krydderierne fra og vodka eller snaps tilsættes. Nu er essensen klar. Rosiner kan evt. tilsættes så de står og trækker i essensen.
Når man skal have gløgg tager men så 1 del essens, 5-6 dele rødvin og opvarmer det, men må endelig ikke koge. Rosiner og mandler kan tilsættes.

Alkoholfri gløgg

Der er kommet mange nye gløgg på markedet og også flere uden alkohol. Bl.a. Chateau Ish som er et dansk mærke. Deres Gløgg Alkoholfri fungerer ganske pænt med masser af julekrydderier i duft og smag. Måske ikke så fyldig og man mærker tydeligt i strukturen at alkoholen mangler. Den fremstår derfor lidt som vand med krydderier, men med det sagt fungerer den egentlig ganske pænt. Den kan købes i udvalgte Meny Føtex og Bilka til 49 kr..