Italiens ældste klassificerede vin Vernaccia di San Gimignano

Ja, du læste rigtigt. De fleste ville nok nævne Barolo eller Brunello di Montalcino som de første, der blev anerkendt i Italien med eget område. Men det var Vernaccia di San Gimignano, der som den første i 1966 blev DOC i Italien. Og så endda en hvidvin!

Når man nærmer sig San Gimignano, er det et af de flotteste syn med bølgende bakker, cypresser og smukke gårde ind imellem de mange vinmarker. Byen ligger på en højderyg og knejser med sine mange tårne omkranset af en gammel middelaldermur. Ikke helt uden grund kaldes byen, der ligger sydvest for Siena, for ”Tårnenes by”.

De mange tårne skyldes, at de rige familier i middelalderen kappedes om at bygge flest og højest, hvilket betød, at der på et tidspunkt var 62 tårne i byen. Mange er dog forsvundet, men en række af de største tårne er stadig tilbage. Efter tildelingen af DOC i 1966 oversteg mængderne af vin desværre kvaliteten, og områdets ry faldt lige så hurtigt. Men op igennem 1980’erne vendte det, og flere producenter gjorde et stort arbejde for at højne niveauet. Især efter DOCG-klassifikationen i 1993, hvor det var Italiens blot anden hvidvin med DOCG-status, begyndte der at ske noget, og én af metoderne har ganske enkelt været at sænke høstudbytterne markant.

Druen hedder, som vinen, vernaccia di San Gimignano (90-100%) med eventuel tilsætning af andre grønne druer (0-10%). Oftest er det neutrale druer, som tilsættes, men det er tilladt at benytte chardonnay og viognier. Men flere er nervøse for, at disse druer overtager for meget i vinene, så de holder sig til mere neutrale lokale druer. Vernaccia di San Gimignano dyrkes udelukkende omkring byen San Gimignano og har intet at gøre med andre druer, der hedder noget tilsvarende. Navnet kommer af ”vernaculus”, som betyder lokal. En del fadlagrer vinene, hvilket giver dem mere kompleksitet og struktur, hvilket var med til at åbne eksportmarkederne.

Jordbunden er især domineret af sand; som primært er forklaringen på, at det er hvidvine, der produceres.

Der produceres i tre kategorier, annata, selezione og riserva. Annata er den mest gængse og ser sjældent fadlagring. Ofte lette og frugtige vine med en god syre, og de frigives i foråret efter høsten. Vinene har ofte et let nøddepræg i næsen. En del citrus og hvide stenfrugter i smagen pakket ind af en sprød syre. Ofte for kraftige til aperitif men gode til fisk eller en fennikelsalat.

Selezione er enten fra en enkeltmark eller en bedre cuvée lavet i kælderen. Men der er ingen regler, hvilket er en smule forvirrende, og det kræver, at man kender sin producent. Men vinene er generelt mere komplekse og dybere end annata. Der produceres også en Vernaccia di San Gimignano Riserva, hvor kravet er minimum 11,5% alkoholstyrke og mindst 12 måneders lagring (heraf minimum fire måneder på flaske). Oftest er disse fermenteret og lagret på nye franske egetræsfade, hvilket giver dem et tydeligt fadpræg. De bedste er ganske flotte.

Det er generelt spændende vin; men vin, som også stikker i mange retninger, lige fra de spinkle, meget sprøde vine til de fadtunge, ekspressive vine. Så man skal kende lidt til producenterne for at forstå deres stil. Vinene er holdbare og udvikler sig flot og spændende. Typisk tre-otte år efter høst får de et olieret udtryk med oxidererede og masser af tertitære noter.

I år var det 2022 årgangen for de ordinære, 2021 for selezione samt 2021/2020 for riserva. 2022 var et udfordrende år i Toscana og dermed også i San Gimignano. Det var en mild men også lidt tør vinter, hvor der kun faldt en smule regn i marts og april. Blomstringen fandt sted omkring 10-12 dage tidligere end normalt. Fra maj indtil juli faldt der ikke en dråbe, og det betød en del tørke i vinmarkerne. Men regn i august reddede året, og vinstokkene kom tilbage på den vækstkurve, som var nødvendig. Sensommeren var varm og tør, så duerne modnede flot med en især flot syre, som er vital for disse vine. Høsten fandt sted primo september, stort set som i 2020. I løbet af sommeren var man meget bekymret for, om det var rosiner, som skulle høstes, men i den sidste ende endte man med en yderst flot årgang. Og det viste smagningen også, for 2022 er et af de bedste år, jeg har smagt fra området. Generelt virkeligt flotte og friske vine.

Personligt synes jeg, at vinene bliver klart mest spændende som selezione eller riserva, især hvis man holder af fadlagrede hvidvine— og det er et spændende alternativ til f.eks. hvid Bourgogne.

Desværre er det ikke så mange af vinene, vi ser herhjemme, hvilket egentligt er lidt pudsigt, når nu Toscana er så populært. Og på en varm juli-dag er der adskillige danskere, der sidder på restauranterne i San Gimignano og nyder de lokale vine. Men vinene fortjener også at komme på vinhylderne hjemme i Danmark. Så lad det også være et opråb til importørerne.

De bedste vine fra smagningen af omkring 80 vine

Fattoria la Torre Acquaiole Vernaccia di San Gimignano 2022. 93

Fattoria la Torre Caromatto Vernaccia di San Gimignano 2021. 93

Il Colombaio di Santa Chiara Selvabianca Vernaccia di San Gimignano 2022. 93

Vagnoni I Mocali Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 93

Abbazia Monteoliveto Gentilesca Vernaccia di San Gimignano 2022. 92

Capellasantandrea Rialto Vernaccia di San Gimignano 2021. 92

Casa alle Vacche Crocus Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 92

Casa alle Vacche I Macchioni Vernaccia di San Gimignano 2022. 92

Fattoria la Torre Acquaiole Vernaccia di San Gimignano 2021. 92

Fattoria San Donato Benedetta Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 92

Il Colombaio di Santa Chiara L’Albereta Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 92

San Benedetto Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 92

Terre di Sovernaja di Tenuta Assola Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 92

Teruzzi Sant’Elena Vernaccia di San Gimignano Riserva 2019. 92

Alessandro Tofanari Astrea Vernaccia di San Gimignano 2021. 91

Cesani Clamys Vernaccia di San Gimignano 2021. 91

Fattoria di Fugnano Vernaccia di San Gimignano 2022. 91

Fattoria Poggio Alloro Il Nicchialo Vernaccia di San Gimignano 2022. 91

Fattoria San Donato Angelica Vernaccia di San Gimignano 2020. 91

Fornacella Fiora Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 91

Il Colombaio di Santa Chiara Campo delle Pieva Vernaccia di San Gimignano 2021. 91

Il Palagione Lyra Vernaccia di San Gimignano 2020. 91

Panizzi Vernaccia di San Gimignano Riserva 2019. 91

Pietraserena Vernaccia di San Gimignano 2022. 91

Signano Poggiarelli Vernaccia di San Gimignano 2022. 91

Tollena  Vernaccia di San Gimignano 2021. 91

Abbazia Monteoliveto Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Capellasantandrea Clara Stella Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Cesani Sanice Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 90

Fattoria di Fugnano Donna Gina Vernaccia di San Gimignano 2021. 90

Fattoria la Torre La Villa Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Fattorie Melini La Grillaie Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Guicciardini Strozzi Titolato Strozzi Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Guicciardini Strozzi Villa Cusona Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Il Palagione Hydra Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

La Lastra  Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 90

Macinatico Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Montenidoli Fiore Vernaccia di San Gimignano 2021. 90

Mormoraia Suavis Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Palagetto Santa Chiara Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Panizzi Vigna Santa Margherita Vernaccia di San Gimignano 2021. 90

Poderi Argangelo Primo Angelo Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Poderi Argangelo Terra del Lago Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Tenuta La Vigna Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Tenuta Le Calcinaie Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Tenuta Le Calcinaie Vigna ai Sassi Vernaccia di San Gimignano Riserva 2020. 90

Teruzzi Isola Bianca Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Tollena Lunario Vernaccia di San Gimignano 2022. 90

Tollena Signorina Vittoria Vernaccia di San Gimignano Riserva 2019. 90

Vagnoni Fontabuccio Vernaccia di San Gimignano 2021. 90