DinVinGuide vurderer som nogle af de første den nye årgang 2022 fra Bordeaux.

Den store Bordeaux primeur uge foregik i slutningen af april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang. DinVinGuide deltog som en af de få fra den internationale presse. Slottene, som er med i Grand Crus de Bordeaux, vælger selv, om de vil deltage med fadprøver til smagningen. Det gør de fleste, mens især 1. og 2. cru slottene foretrækker, at man besøger dem og har smagningen hos dem. Alt i alt blev omkring 200 vine smagt og vurderet.

Lad mig starte med at fastslå, at 2022 var et varmt år og derfor meget forskelligt fra det kølige 2021. Det er en årgang, der på mange måder kan minde lidt om 2003 og måske især 2015.

Det er vigtigt at holde sig for øje, hvad der skaber en stor årgang i Bordeaux. Professor Laurence Geny og Professor Axel Marchal fra Institute of Vine and Wine Sciences of Bordeaux University har gennem årtier studeret, hvad der skal til for at skabe den perfekte årgang rent vejrmæssigt:

  • Et ikke for varmt forår, da risiko for frostskader på knopperne så opstår
  • En hurtig blomstring og frugtsætning, som er ligelig fordelt på klaserne; og ikke mindst under tørre og varme forhold, så der ikke opstår meldug og råd
  • En tør men ikke for varm juli, hvor vinstokkene lukker langsomt ned, således at vinstokken udelukkende bruger krudtet på druerne og ikke på at vokse yderligere
  • Masser af sol, som kan modne druerne, men også vigtigt med kølige nætter, som kan stoppe udviklingen og bibeholde syren i druerne samt forlænge modningen
  • En tør men ikke for varm høst, hvor man kan koncentrere sig om at høste hvert enkelt plot på det mest ideelle tidspunkt. Og hvor for meget varme eller udsigt til regn betyder, at man ikke må gå på kompromis

 

Året, der gik

Det begyndte med en mild og tør vinter. Men kølige nætter i marts betød, at knopskydningen skete normalt, som er i starten af april, hvilket i Bordeaux er godt, da frosten kan ødelægge en del. Der var en smule frost i starten af april, specielt omkring den 10. april, men det fik ikke de store konsekvenser. Maj og juni var varmere end normalt, og blomstringen skete derfor allerede midt i maj, hvilket er tidligere end normalen. Og man skal helt tilbage til 2011 for finde en tilsvarende årgang for så tidlig blomstring. I slutningen af maj og starten af juni kom første hedebølge med temperaturer over 30 grader. I slutningen af juni faldt der en del regn. Det betød, at vandreserverne blev rimelig fyldt op, og det medførte ikke de store problemer med råd i markerne. En række større og mindre haglbyger ramte primært i det sydlige Medoc samt i Saint-Estèphe, hvor man mistede en del potentiel frugt. Man kunne allerede i juni fornemme druerne blev små på tætte klaser og at man derfor potentielt kunne få en stor årgang.

Juli var tør og varm hvilket gav ideelle betingelser for vinstokkene. Men temperaturerne var høje, og flere dage nåede man over 35 grader. Og juli blev den fjerde varmeste målt i Bordeaux siden 1947. Men til forskel for 2003 hvor hedebølgen varede stort set hele juli, kom den i 2022 i tre perioder, hvilket gav vinstokkene mulighed for at komme sig ind imellem. Og kølige temperaturer om natten betød en længere modning og også, at syren blev rimeligt bevaret i druerne. Vandreserverne betød desuden, at vinstokkene ikke gik i stress og lukkede ned. Farveændringen af druerne (veraison) skete derfor allerede midt i juli, og vinstokkene kunne fokusere på at modne druerne samt opbygge den fenoliske modning herefter.

 

Høsten

Allerede i august begyndte høsten af de grønne druer i Graves og Pessac-Léognan og sluttede midt i september. En historisk tidlig høst af de grønne druer. Og de fleste nåede at høste de grønne druer, inden den tredje hedebølge satte ind i slutningen af august. Druerne havde en flot modning og bevarede syren rimeligt grundet de køligere nætter. Men alkoholen på gennemsnitligt 13,8% og en total syre på 3,5 g/l er det laveste i de seneste ti år. Man skal derfor nok være en smule varsom på hvidvinene, når de rammer markedet. Generelt klarede sémillon sig en smule bedre end sauvignon blanc, der havde en tendens til at miste syren mere.

Merlot begyndte man så småt at høste i starten af september, hvilket er tidligt for druen. Vejret var varmt, tørt og modningen af druen var nærmest perfekt om end syren var til den lave side. Den laveste syre i de seneste ti år, mens sukkerindholdet var som i 2010 og 2015. Det samme gælder for cabernet sauvignon, som alkoholmæssigt minder om 2020 og 2010, mens syren også er den laveste de seneste ti år. Høsten startede man midt i september, og den varede omkring tre uger, hvilket var perfekt, da regnen satte ind i starten af oktober. Den fenoliske modning var i top for begge druer.

 

Vinene

Overordnet er det en varm årgang. Hvidvinene er mere alkoholtunge, og syren er lavere. Men den aromatiske profil står ganske stærk og der er masser af smag og intensitet i vinene. For de hvide en årgang der godt kan minde om 2015 og nok en årgang, som ikke vil være holdbar i mange år. Dertil er den totale syre for lav. For rødvinene er der masser af koncentration i vinene og for de flestes vedkommende en flot balance. Hvor man normalt flere steder kæmper med modningen og heraf grønne noter er dette ikke tilfældet i 2022. Alkoholen er forholdsvist høj (typisk omkring 14%) og syren egentlig rimelig, hvilket især skyldes en overraskende lav pH. Flere så under fermenteringen pH værdien falde, hvilket ofte sker i Bordeaux med de syrefattige årgange og en måde hvor årgangen regulerer sig selv. Også den fenoliske modning er fuldt til stede i vinene. Så en varm solmoden årgang, men hvor der på trods er en vis kølighed i frugten som man kun finder i Bordeaux. Så årgangen er klassisk men til den solmodne side, hvilket i min optik egentlig gør området det godt.

Efter en mere kritisk 2021 årgang tror jeg man skal forvente at priserne for 2022 vil få et nøk opad. Både på grund af årgangen, men også den øgede inflation som har betydet større udgifter til at producerer vinene.

Venstrebredden

Niveauet var ganske flot og stabilt for vinene fra det nordlige Médoc. En hård sortering af druerne synes dog stadig at være det, som adskiller de bedre vine fra de mindre gode. Det er derfor også de større og mere kendte slotte, som har haft ressourcerne til at sortere hårdt i de druer, som indgår i vinene. Resultatet er for disse koncentrerede vine med en flot struktur.

 

Listrac, Moulis og Margaux

Vi er på den sydligste del af Médoc-halvøen, hvor områderne Listrac, Moulis og Margaux ligger. Det er cabernet sauvignon, som er den dominerende drue her, og den blandes oftest med merlot.

Ofte finder jeg vinene fra Listrac og Moulis grønne, urtede og jævne. Men det varmere klima gør det godt for især disse områder og 2022 var ganske pænt om end man skal lede længe for at finde absolut fremragende vine her. Men Château Poujeaux (91) og Château Fonréaud (91) lavede ganske flotte vine og især sidstnævnte— et slot, der i øvrigt har udviklet sig meget de senere år. Da vinene fra Listrac ofte koster en del mindre end vinene fra deres mere berømte naboer, kan man muligvis gøre nogle gode køb her, men man skal se sig for. Og 2022 kunne godt være året.

 

De bedste vine fra Listrac og Moulis:

Château Fonréaud 2022 Listrac–Médoc. 90-92

Château Poujeaux 2022 Moulis-en–Médoc. 91-92

Château Clarke  2022 Listrac–Médoc. 89-91

Château Fourcas Hosten 2022 Listrac–Médoc. 90-91

Château Chasse – Spleen 2022 Moulis-en–Médoc. 88-90

Château Fourcas Dupré 2022 Listrac–Médoc. 88-90

Château Maucaillou 2022 Moulis-en-Médoc. 88-89

Chateau Cap Leon Veyrin 2022 Listrac–Médoc. 88-89

Chateau Dutruch Grand Poujeaux 2022 Moulis-en–Médoc. 88-89

 

I Margaux må man forvente, at niveauet er højere, og det var det naturligvis også. Vinene er her mere elegante end i det øvrige Médoc, med blomstrede toner i duften, især violer. Det var meget udtalt igen i år! Flot koncentration med generelt bløde og venlige tanniner. Der var masser af koncentration, og da vinene ikke er så fadtunge som i Haut Medoc træder frugten mere frem. Vinene er i 2022 generelt helstøbte og har det meste af det, man kan forlange af en vellavet vin. Jeg vil uden tvivl købe Margaux til kælderen i denne årgang. Der er masser af koncentration og en flot struktur. En årgang, som givet vil kunne drikkes allerede om tre-fem år men også kan gemmes mindst 15 år+ for hovedparten.

 

De bedste vine fra Margaux:

Château Cantenac Brown 2022. 94-96

Château Lascombes 2022. 94-96

Château Marquis de Terme 2022. 93-95

Château Rauzan – Ségla 2022. 93-95

Château Angludet 2022. 92-94

Chateau Dauzac 2022. 91-93

Château du Tertre 2022. 91-93

Château Giscours 2022. 91-93

Château Kirwan 2022. 92-93

Château Labégorce 2022. 91-93

Château Rauzan – Gassies 2022. 91-93

Château Desmirail 2022. 89-91

Chateau Deyrem Valentin 2022. 89-90

Chateau Haut-Breton Lagigaudiere 2022. 89-91

Château Monbrison 2022. 89-91

Château Prieuré – Lichine 2022. 89-91

Chateau la Tour de Bessan 2022. 88-89

Chateau Le Coteau 2022. 88-89

Château Siran 2022. 87-89

 

 

Haut-Médoc

Vinene er generelt meget koncentrerede med modne, hårde tanniner. Der benyttes en del nyt fad, hvilket fornemmes klart i vinene. Ikke alle formår dog at integrere dette helt optimalt eller har optimal frugt til den massive fadlagring. De bedste sorterer i druerne, hvilket giver en mere koncentreret stil. Men generelt flot niveau og man fornemmer især i 2022 en del frugtkoncentration, som fungerer bedre med de nye fade. La Lagune(94) var ganske suveræn, men i den mere prisvenlige skala synes jeg, at Château Cantemerle (91) og Château Coufran (91) har lavet en ganske habile 2022’ere.

De bedste vine fra Haut-Médoc:

Château La Lagune 2022. 93-95

Château Cantemerle 2022. 90-92

Château Coufran 2022. 90-92

Château La Tour Carnet 2022. 90-92

Chateau Malescasse 2022. 90-92

Château Beaumont 2022. 89-91

Château de Camensac 2022. 89-91

Château de Lamarque 2022. 89-91

Chateau Peyradon 2022. 89-91

Chateau d’Arcins 2022. 90-91

Chateau Villegeorge 2022. 89-90

Château Belgrave 2022. 88-90

Château Citran 2022. 88-89

Chateau du Cartillon 2022. 88-89

Chateau Lanessan 2022. 88-89

Chateau Lestage Simon 2022. 88-89

 

Saint-Julien

Generelt et flot niveau i Saint-Julien og måske det mest overbevisende samlet set på venstrebredden i 2022. Er stilmæssigt sådan lidt mellem Margaux og Pauillac, og jeg har svært ved at finde en egentlig smagsmæssig karakter for dette område— på samme måde som de øvrige på den venstre bred. Omvendt er det et lille område, og niveauet for dem som ligger der er tårnhøjt. Château Langoa Barton og Langrange stod dog stærkest. Og når jeg kigger tilbage på mine noter, er det ofte forskellige slotte som står frem som de bedste, hvilket tydeligt indikerer det top-niveau, der er i Saint-Julien.

De bedste vine fra Saint-Julien:

Château Lagrange 2022. 95-97

Château Langoa Barton 2022. 95-97

Château Léoville Barton 2022. 94-96

Château Beychevelle 2022. 94-96

Château Branaire – Ducru  2022. 93-95

Château Talbot 2022. 92-94

Château Saint – Pierre 2022. 91-93

Château Gloria 2022. 90-91

Chateau du Glana 2022. 90-91

 

 

Pauillac

Flotte og potente vine. De fleste yderst koncentrerede med stramme men modne tanniner. Disse er uden tvivl de kraftigste af Bordeaux-vinene, men de står flot og koncentrerede, men hvor køligheden stadig ligger bagved. Igen i år var Château Pichon Longueville Comtesse suveræn og viser, at skulle klassificeringen laves om, var de en klar bejler til 1. cru. Men også Château Lynch Bages og Château Clerc Milon gjorde det fremragende. Men niveauet var generelt ganske pænt i Pauillac i 2022, og der var ikke nogen af smagningens vine, jeg ikke med glæde ville drikke.

 

De bedste vine fra Pauillac:

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2022. 97-99

Château Lynch – Bages 2022. 96-98

Château Clerc Milon 2022. 94-96

Château D’Armailhac 2022. 93-95

Château Haut Batailley 2022. 92-94

Château Lynch – Moussas  2022. 91-93

Château Batailley 2022. 91-93

Château Grand – Puy Ducasse 2022. 91-93

Chateau Bellegrave 2022. 90-91

Château Croizet – Bages 2022. 88-90

 

Saint-Estèphe

Der blev ikke præsenteret så mange vine fra Saint-Estèphe i år som tidligere. Men området blev også ramt af frosten, så man så et lavt høstudbytte her i 2022. Men dem, som var der, var generelt pæne vine, velbalancerede og med et rimeligt tanninbid. Især Château Phélan-Ségur, som var klart den bedste.

 

De bedste vine fra Saint-Estèphe:

Château Phélan Ségur 2022. 93-95

Château Cos Labory 2022. 92-94

Château de Pez 2022. 91-93

Château Ormes De Pez 2022. 90-92

Chateau Tour de Termes 2022. 89-91

Chateau Petit Bocq 2022. 88-89

Chateau Tour Saint-Fort 2022. 88-89

Chateau La Haye 2022. 88-89