DinVinGuide vurderer som nogle af de første den nye årgang 2022 fra Bordeaux.

Den store Bordeaux primeur uge foregik i slutningen af april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang. DinVinGuide deltog som en af de få fra den internationale presse. Slottene, som er med i Grand Crus de Bordeaux, vælger selv, om de vil deltage med fadprøver til smagningen. Det gør de fleste, mens især 1. og 2. cru slottene foretrækker, at man besøger dem og har smagningen hos dem. Alt i alt blev omkring 200 vine smagt og vurderet.

Lad mig starte med at fastslå, at 2022 var et varmt år og derfor meget forskelligt fra det kølige 2021. Det er en årgang, der på mange måder kan minde lidt om 2003 og måske især 2015.

Det er vigtigt at holde sig for øje, hvad der skaber en stor årgang i Bordeaux. Professor Laurence Geny og Professor Axel Marchal fra Institute of Vine and Wine Sciences of Bordeaux University har gennem årtier studeret, hvad der skal til for at skabe den perfekte årgang rent vejrmæssigt:

  • Et ikke for varmt forår, da risiko for frostskader på knopperne så opstår
  • En hurtig blomstring og frugtsætning, som er ligelig fordelt på klaserne; og ikke mindst under tørre og varme forhold, så der ikke opstår meldug og råd
  • En tør men ikke for varm juli, hvor vinstokkene lukker langsomt ned, således at vinstokken udelukkende bruger krudtet på druerne og ikke på at vokse yderligere
  • Masser af sol, som kan modne druerne, men også vigtigt med kølige nætter, som kan stoppe udviklingen og bibeholde syren i druerne samt forlænge modningen
  • En tør men ikke for varm høst, hvor man kan koncentrere sig om at høste hvert enkelt plot på det mest ideelle tidspunkt. Og hvor for meget varme eller udsigt til regn betyder, at man ikke må gå på kompromis

 

Året, der gik

Det begyndte med en mild og tør vinter. Men kølige nætter i marts betød, at knopskydningen skete normalt, som er i starten af april, hvilket i Bordeaux er godt, da frosten kan ødelægge en del. Der var en smule frost i starten af april, specielt omkring den 10. april, men det fik ikke de store konsekvenser. Maj og juni var varmere end normalt, og blomstringen skete derfor allerede midt i maj, hvilket er tidligere end normalen. Og man skal helt tilbage til 2011 for finde en tilsvarende årgang for så tidlig blomstring. I slutningen af maj og starten af juni kom første hedebølge med temperaturer over 30 grader. I slutningen af juni faldt der en del regn. Det betød, at vandreserverne blev rimelig fyldt op, og det medførte ikke de store problemer med råd i markerne. En række større og mindre haglbyger ramte primært i det sydlige Medoc samt i Saint-Estèphe, hvor man mistede en del potentiel frugt. Man kunne allerede i juni fornemme druerne blev små på tætte klaser og at man derfor potentielt kunne få en stor årgang.

Juli var tør og varm hvilket gav ideelle betingelser for vinstokkene. Men temperaturerne var høje, og flere dage nåede man over 35 grader. Og juli blev den fjerde varmeste målt i Bordeaux siden 1947. Men til forskel for 2003 hvor hedebølgen varede stort set hele juli, kom den i 2022 i tre perioder, hvilket gav vinstokkene mulighed for at komme sig ind imellem. Og kølige temperaturer om natten betød en længere modning og også, at syren blev rimeligt bevaret i druerne. Vandreserverne betød desuden, at vinstokkene ikke gik i stress og lukkede ned. Farveændringen af druerne (veraison) skete derfor allerede midt i juli, og vinstokkene kunne fokusere på at modne druerne samt opbygge den fenoliske modning herefter.

 

Høsten

Allerede i august begyndte høsten af de grønne druer i Graves og Pessac-Léognan og sluttede midt i september. En historisk tidlig høst af de grønne druer. Og de fleste nåede at høste de grønne druer, inden den tredje hedebølge satte ind i slutningen af august. Druerne havde en flot modning og bevarede syren rimeligt grundet de køligere nætter. Men alkoholen på gennemsnitligt 13,8% og en total syre på 3,5 g/l er det laveste i de seneste ti år. Man skal derfor nok være en smule varsom på hvidvinene, når de rammer markedet. Generelt klarede sémillon sig en smule bedre end sauvignon blanc, der havde en tendens til at miste syren mere.

Merlot begyndte man så småt at høste i starten af september, hvilket er tidligt for druen. Vejret var varmt, tørt og modningen af druen var nærmest perfekt om end syren var til den lave side. Den laveste syre i de seneste ti år, mens sukkerindholdet var som i 2010 og 2015. Det samme gælder for cabernet sauvignon, som alkoholmæssigt minder om 2020 og 2010, mens syren også er den laveste de seneste ti år. Høsten startede man midt i september, og den varede omkring tre uger, hvilket var perfekt, da regnen satte ind i starten af oktober. Den fenoliske modning var i top for begge druer.

 

Vinene

Overordnet er det en varm årgang. Hvidvinene er mere alkoholtunge, og syren er lavere. Men den aromatiske profil står ganske stærk og der er masser af smag og intensitet i vinene. For de hvide en årgang der godt kan minde om 2015 og nok en årgang, som ikke vil være holdbar i mange år. Dertil er den totale syre for lav. For rødvinene er der masser af koncentration i vinene og for de flestes vedkommende en flot balance. Hvor man normalt flere steder kæmper med modningen og heraf grønne noter er dette ikke tilfældet i 2022. Alkoholen er forholdsvist høj (typisk omkring 14%) og syren egentlig rimelig, hvilket især skyldes en overraskende lav pH. Flere så under fermenteringen pH værdien falde, hvilket ofte sker i Bordeaux med de syrefattige årgange og en måde hvor årgangen regulerer sig selv. Også den fenoliske modning er fuldt til stede i vinene. Så en varm solmoden årgang, men hvor der på trods er en vis kølighed i frugten som man kun finder i Bordeaux. Så årgangen er klassisk men til den solmodne side, hvilket i min optik egentlig gør området det godt.

Efter en mere kritisk 2021 årgang tror jeg man skal forvente at priserne for 2022 vil få et nøk opad. Både på grund af årgangen, men også den øgede inflation som har betydet større udgifter til at producerer vinene.

Højrebredden

Saint-Émilion og Pomerol

Vindistriktet Saint-Émilion ligger omkring middelalderbyen af samme navn, cirka 40 kilometer øst for byen Bordeaux. Vindistriktet er på cirka 5.500 hektarer, og der produceres årligt 38 millioner flasker vin. En stor del af markerne i Saint-Émilion er klassificerede som Grand Cru. De højst rangerede vine fra Saint-Émilion er klassificerede som Grand Cru Classé. Klassifikationen blev indført i 1955, men i modsætning til Bordeaux-klassifikationen fra 1855, bliver Saint-Émilions klassifikationen ændret cirka hvert tiende år.

I Saint-Émilion og Pomerol er det merlot-druen, som dominerer. 2022 var et varmt år uden de store udfordringer for merlot druen. Og det kunne også fornemmes i vinene, som var yderst flotte, koncentrerede og komplekse. Og med en overraskende pæn syre. Da det var en stor del af toppen, vi smagte, var der forholdsvist mere ekstraktion og koncentration i vinene. Mange vine virkede allerede nu ganske klare og alt i alt en årgang, der er klar til at drikke forholdsvist hurtigt, og som har potentialet til at blive gemt 10-20 år. Og en årgang der på højrebredden vil stille sig op ad 2018, 2019 og 2020 årgangene.

 

Toppen af de vine, jeg smagte:

Château Pavie Macquin 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 97-99

Château Canon 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 96-98

Château La Gaffelière 2022, Saint Emilion Grand Cru. 96-98

Château Clinet 2022, Pomerol. 95-97

Clos Fourtet 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 95-97

Château Dassault 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 94-96

Château La Dominique 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 94-96

Château Le Gay 2022, Pomerol. 94-96

Chateau Maillet 2022, Pomerol. 94-96

Château Beauregard 2022, Pomerol. 93-95

Château Grand Mayne 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 93-95

Château La Tour Figeac 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 93-94

Château Larcis Ducasse 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 93-95

Chateau La Commanderie 2022, Pomerol. 93-95

Château Le Bon Pasteur 2022, Pomerol. 93-95

Château Valandraud 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 93-95

Chateau Bourgneuf 2022, Pomerol. 92-94

Château Cap de Mourlin 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 92-94

Château Franc Mayne 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 93-94

Chateau Feytit Clinet 2022, Pomerol. 93-94

Château Gazin 2022, Pomerol. 92-94

Château La Croix de Gay 2022, Pomerol. 92-94

Château Villemaurine 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 92-94

Château Rouget 2022, Pomerol. 92-94

Chateau Taillefer 2022, Pomerol. 92-94

Chateau Vieux Maillet 2022, Pomerol. 92-94

Clos Vieux Taillefer 2022, Pomerol. 92-94

Chateau Fombrauge 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 92-94

Château Berliquet 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 92-93

Château La Couspaude 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau La Clémence 2022, Pomerol. 91-93

Chateau Laroze  2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau Le Moulin 2022, Pomerol. 91-93

Chateau Fonroque 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau Sansonnet 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau de Pressac 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau Clos Dubreuil 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-93

Chateau Rol Valentin 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 91-92

Château La Cabanne 2022, Pomerol. 90-92

Chateau Grand Corbin-Despagne 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 90-91

Chateau Mazeyres 2022, Pomerol. 90-92

Chateau La Croizille 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 90-92

Château Balestard La Tonnelle 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 89-91

Chateau la Marzelle 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 89-91

Chateau Yon-Figeac 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 89-91

Chateau Tour Baladoz 2022, Saint Emilion Grand Cru Classe. 89-90