USA’s nordligste vinregion ligger i Washington langs vestkysten, lige før man når Canada. Her mellem den 46. og 47. breddegrad, svarende til det sydlige Bourgogne i Europa finder man hovedparten af vinmarkerne. Regionen er vokset betydeligt de senere år og er nu næststørst i USA efter Californien.

For 30 år siden var der 50 vinhuse registreret, og i dag er der over 1000, en udvikling der taler sit helt eget sprog. Mange af disse vinhuse er ganske små og laver vine, som udelukkende sælges lokalt. Hovedbyen i Washington State er Seattle i den vestlige del af staten, men det er nu ikke her man finder hovedparten af vinmarkerne, da det er for regnfuldt og køligt til at dyrke druer i større stil her. Så man må rejse et godt stykke ind i landet bag Cascades bjergkæden til Columbia Valley. En tur på godt 4-500 km, men som er normalt for vinfolket i staten, for hovedparten af vinhusene ligger omkring byen Seattle. Her i den tyndt befolkede del af Washington State finder man godt 25.000 hektar med vin.

Cascade bjergene sætter en stopper for nedbøren, og det er tørt og meget solrigt på den østlige side. Ja, næsten 300 dage med sol er der årligt og en nedbør på kun 3-400 mm årligt mod næsten 1.000 mm i Seattle. Man er derfor afhængig af vandet fra floden Columbia, som løber gennem dalen, men især af at kunne kunstvande med vand, som bores op fra undergrunden.

Et langt, lunt efterår med mere end to timers ekstra sollys pr. dag sammenlignet med Californien, og store temperaturspring mellem dag og nat sikrer druerne den langsomme og stabile modning, der giver de fineste aromaer og de bedst balancerede vine – ideelt for drueproduktion. Eneste minus er, at vintrene er meget kolde, og en del vinstokke risikerer frostskader.

Der arbejdes med ikke mindre end 80 forskellige druesorter, hvor de mest populære er cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay og riesling. Der er ingen regler for hvilke druer som kan benyttes og det giver mulighed for at eksperimentere, hvilket der gøres i stor stil. Der er altså mange forskellige typer af vin, men de mest kendte og respekterede er blends med især Bordeaux druerne. Men det er ikke kun de røde vine. Især riesling gør det også godt, og som et af de få steder uden for Tyskland ser man forskellige sødmegrader i riesling vinene. Også vine på chardonnay gør det godt især i Columbia Gorge.

Ude i dalen er hovedbyen Walla Walla, som også giver navn til hovedregionen. En mindre by, men som de senere år er vokset, da flere fra Seattle har valgt at flytte ud for at være nærmere vinmarkerne. Der er 20 AVA’er med hvert sine kendetegn, den ældste er Yakima Valley mens den største er Columbia Valley, Walla Walla især kendt for syrah-vine, Red Mountain for cabernet sauvignon og Horse Heaven Hills, som er den sydligste.

6 spændende vine fra Washington State

Château Ste. Michelle Chardonnay Canoe Ridge Estate 2018, Washington, USA. 93
Kjær & Sommerfeldt | 319 kr. Tilbudspris
Grundlagt i 1934 er Chateau Ste. Michelle det ældste vineri i Washington State. Chardonnay som er fadlagret på små franske fade. Masser af solmoden fersken, abrikos, smør og toastnoter. Velbalanceret “new world” udtryk, men hvor frugten fremstår kølig og rank. Lang afslutning.

 

Force Majeure Parabellum ‘Coulée’ 2018, Washington, USA. 94
Laudrup Vin | 479 kr. Tilbudspris
Force Majeure får sine druer fra Red Mountain, men vinene produceres nær Seattle. Bag vinene står Todd Alexander, der bl.a. tidligere har været vinmager på Bryant Family. 90% Syrah samt 10% Mourvedre. Masser af brombær, sort peber og varme krydderier. Men alligevel en vis kølighed  og flot dybde. Spændende og yderst vellavet vin.

Betz Besoleil 2017, Washington, USA. 94
Laudrup Vin | 389 kr. Tilbudspris
Rhône blend med 49% Grenache, 34% Mourvèdre, 6% Syrah og 11% Cinsault. Lys og krydret med masser af varme bærnoter. Flot balance og en yderst imødekommende og vellavet vin. Flot dybde og afslutning.

 

Château Ste. Michelle Cold Creek Vineyard 2018, Washington, USA. 92
Kjær & Sommerfeldt | 399 kr. Tilbudspris
Fra 40 år gamle stokke og 21 mdr. på både franske og amerikanske fade. Intense solbær i duften. En flot og stringent cabernet med solbær, solbærblade, tobak og vanilje. Klassisk pænt udtryk og lang afslutning.

Tenet Wines Paterson The Pundit Syrah 2019, Washington, USA. 91
Kjær & Sommerfeldt | 329 kr. Tilbudspris
Samarbejde mellem Château Ste. Michelles vinmager Bob Bertheau og franske Michel Gassier og Philippe Cambie. 100% Syrah og 13 mdr. på nye og gamle fade. Intens næse med sorte bær. En ultra klassisk syrah nærmest som en Cornas i stilen. Masser af rødt kød, brombær, sort peber og strejf vanilje. Velbalanceret med en lang afslutning.

 

L’Ecole No 41 Cabernet Sauvignon 2019, Washington, USA. 90
Juuls | 299 kr.
Fra forskellige marker i Washington State, 22 måneder på små egetræsfade, hvoraf 25% er ny eg. Flot koncentration med en vis kølighed, lette grønne urter, solbær, tobak og vanilje. En velbalanceret og klassisk cabernet sauvignon fra området som stilmæssigt placerer sig mellem Californien og Bordeaux.