De fleste kender til vinene fra Côtes du Rhône. Det er svært at komme uden om vinene, som kommer fra det næststørste vinområde i Frankrig og består af Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône med landsby- eller geografiske områdenavne og Cru’erne fra Côtes du Rhône. Området starter helt oppe ved Vienne og går mere end 250 km ned til middelhavet mod syd. Det betyder forskelligt klima samt derfor forskellige udtryk af vinene.

Côtes du Rhône
Côtes du Rhône er klart den største kategori og udgør mere end 50% af produktionen. Der kan benyttes omkring 20 forskellige druer, men Syrah og Grenache er de mest populære. Vinene er som oftest frugtige og meget imødekommende i deres udtryk. Hovedparten af vinene fra Côtes du Rhône drikkes unge men flere holder sig flot og udvikler sig med tiden fra mere frugtige vine til et mere krydret udtryk.

AOC Gigondas / AOC Gigondas

Côtes du Rhône Villages
Côtes du Rhône Villages appellation blev indført i 1966 og kommer fra 95 udvalgte kommuner. Der er ingen angivelse af, hvilken af kommunerne vinene kommer fra. 22 udvalgte byer producerer så god vin, at deres navn må skrives efter Côtes du Rhône Villages. Alle Côtes du Rhône Villages vine har ofte lidt mere struktur og er vine der kan gemmes og vil udvikle sig yderligere. Der er strenge regler for produktion af vinene, og disse er fælles for alle landsbyer. En væsentlig regel vedrører de druesorter, det er tilladt at anvende, samt hvor stor en andel hver enkelt sort må udgøre i en given vin. Rød Côtes du Rhône Villages skal være fremstillet af mindst 40% Grenache og et minimum på 25% Syrah og Mourvèdre (enten sammen eller hver for sig). En anden vigtig indikator for kvalitet er udbyttet. Lavere udbytte indebærer højere koncentration. Udbyttet for Côtes du Rhône Villages er mellem 42 hl pr. ha, mens det for Côtes du Rhône appellationen udgør maksimum 60 hl pr. ha.

Druerne
I Rhôneområdet benyttes der mange forskellige druer hvor de mest benyttede er Syrah, Grenache, Mourvedre, Cinsault for rødvinene og Rousanne, Marsanne, Viognier, Grenache Blanc, Clairette for de hvide. Men også rosé-vinene er blevet populære de senere år.
Og næsten hver 5 vin der drikkes fra Rhônedalen er nu en rosévin!

Da klimaet er mildt og solrigt med en del vind er der gode konditioner for arbejde økologisk eller biodynamisk som mange vinbønder de senere år er begyndt på. I dag er over 12% af alle vine certificeret økologiske eller biodynamiske. En trend som vokser fra år til år. Og der et stort fokus på at arbejde mere bæredygtigt, arbejde med biodiversitet samt finde nye løsninger sammen.

6 gode vine fra Rhône


Pierre Amadieu Domaine Grand Romane Côtes du Rhône Blanc 2020.
Erik Sørensen Vin | 165 kr. tilbudspris
Vinen er lavet på 100% Clairatte fra 60 år gamle vinstokke fra marken Grand Romane i Gigondas. Vinificeret og modnet delvist på nye og 1-år gamle egetræsfade i 10 mdr. Krydret udtryk med fersken, melon, smørblomster. Flot balanceret med fadene og ganske lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%


Guigal Côtes du Rhône Rosé 2021
Philipson Wine | 80 kr. tilbudspris
60% Cinsault, 30% Grenache og 10% Mourvèdre fra en af de mest berømte vinhuse i Rhônedalen. Rosévinene vinder frem og det forstår man når man møder jordbærnoter i duften. Masser af umiddelbar frugt domineret af røde bær pakket ind af en fin syre. Imødekommende med en fin afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%


Les Portes du Castelas Côtes du Rhône 2016
Sprit & Co | 100 kr.
Blanding af Grenache og Syrah. Granatrød vin med en duft af moden mørk frugt, røde bær, vanilje og friskkværnet peber. Smagen er saft- og kraftfuld med masser af frugt og vilde krydderier i smagen. Blød i udtrykket med flotte tanniner.
Alkoholprocent: 14%

 

 

Domaine les Cassanets Côtes du Rhône 2020
Winefriends | 99 kr. tilbudspris
Denne vin kommer fra gamle Grenache vinstokke og gamle vinstokke fra Syrah og Mourvèdre. Druerne plukkes ved optimal modenhed. Grenache bringer rundhed, fedme og blødhed til vinen, mens Syrah og Mourvèdre bringer struktur og ramme. Tanninerne er ekstremt glatte og elegante med rundhed, kompleksitet og en lang afslutning af krydderier.
Alkoholprocent: 15%


Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Villages Terre d’Argile 2020
Jysk Vin | 139 kr. tilbudspris
Lige fordeling af Grenache, Syrah, Mourvèdre og Carignan fra yngre vinstokke fra familiehuset. Intense sorte bær i duften. Kærnemælksnoter og meget klassisk Rhône med mørke bær, sort peber, timian og vilde krydderier. Flot balancet med en saftig lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%


Calendal Cotes du Rhône Villages Plan de Dieu 2020
Thewinecompany.dk | 175 kr. tilbudspris
Lavet af den karismatiske vinmager Philippe Cambie, som desværre gik bort sidste år. 70% Grenache og 30% Mourvedre. Efter endt vinificering er vinen lagret 10-12 måneder på en blanding af nyere og ældre franske træfade. Flot ren og vellavet vin med masser af karakter. Sorte bær, varme krydderier og let urtede noter specielt i afslutningen. Lang krydret afslutning.
Alkoholprocent: 15,5%