Dortmunder export var tyskernes foretrukne type øl, men så gik det ellers ned ad bakke for den populære øl og bryggerierne i Dortmund. Nu kan den være svært at opdrive en dortmunder export i Tyskland.

I 1950’erne og frem til begyndelsen af 1970’erne var dortmunder export den mest populære type øl i Tyskland. Men så er den nærmest forsvundet, også fra Dortmund, hvor den stammer fra. Du kan smage en Kronen Export fra tidligere mægtige DAB (Dortmunder Actien Brauerei) på Wenckers Brauhaus am Markt eller mere interessant en Export i Stehbierhalle hos Bergmann Brauerei. Ellers må du nærmest på Brauerei Museum Dortmund for at opleve den gloriøse rolle, som dortmunder export har spillet i øllets historie.

I  1960’erne husede Dortmund de fire største bryggerier i Tyskland, og alle kunne tilskrive dortmunder export deres succes. I dag er markedet for dortmunder export— eller bare export eller dort— i Tyskland så minimalt, at selv det største brand, DAB Export, som stadig brygges i Dortmund af mægtige Radeberger Gruppe (se boks 2), ikke længere fås i Tyskland men kun i andre lande, hvor forbrugerne ikke kan undvære deres dortmunder.

Dortmunder export er en mytisk øl. Mange ølelskere og bryggere har hørt om stilen, smagt den eller læst om den i f.eks. Michael Jacksons ikoniske bøger om øl, bl.a. “Den store bog om øl”, men mange har svært ved at forstå øltypen.

Danske bryggerier producerer i hvert fald fem selverklærede varianter af dortmunder export, og de fem øl er gode eksempler på, hvor svær ølstilen kan være at fange. Den mest populære danske dortmunder export er Dansk Dortmunder fra Ceres (Royal Unibrew), og den er et godt eksempel på, at dortmunder export typen kan være svær at forstå. Dansk Dortmunder er med sine 7,7% alkohol og sin sødlige smag langt fra en klassisk dortmunder. Forårsbryg fra Aarhus Bryghus kommer lidt tættere på. Den er en anelse mere balanceret og maltrig, men med 7,0% og godt med fart på frugtaromaerne fra humlen er vi også i periferien af genren.

Ebeltoft Gaardbryggeri brygger en stilren dortmunder med Das Original Dortmunder Export Lager på 5,8%. Samme alkoholstyrke har også den nye dortmunder “Guldøl” fra Krenkerup og Mikkeller, dog en limited release. “Guldøl” kalder Krenkerup og Mikkeller også for en ‘stærk pilsner’ og en ‘dortmunder export’ i markedsføringen.

Den seneste danske dortmunder er lige kommet på markedet, “Naked Gold”. Den er produkt af et samarbejde med mellem Anarkist (Royal Unibrew) og forfatterne til pilsnerbogen “Den nøgne øl”, Jens Eiken og Christian Andersen (*). I takt med, at maltfokuserede øl stille og roligt vinder mere og mere frem— tag f.eks. de nye Wiener Klassik fra Herslev Bryghus og Mai-Bock fra Jacobsen— hopper dortmunder export med i det loop.

De amerikanske bryggere er også firstmovers her. Dortmunder Gold fra Great Lakes Brewing (Ohio) er den mest kendte og anerkendte. Golden Export fra Gordon Biersch (Californien) og Wayfinder Beer’s Export 66 (Oregon) er andre eksempler. God Lager fra Sveriges Nils Oskar er også en dortmunder export— og blandt den meste solgte variant fra de svenske craft bryggere. Andre eksempler ud over Dortmund er Flensburger Gold fra Flensburger Brauerei og  Jahrhundert Bier fra Ayinger Privatbrauerei.

 

Mellem helles og pilsner

Kort fortalt er en dortmunder eksport en mellemting mellem en helles og en pilsner— en maltrig pilsner, som er mindre bitter end normale gode pilsnere og lidt stærkere i en mere vollmundig krop. Den er ligeså smooth som crisp. En skygge mørkere end en pilsner er den ikke sjældent, fordi der også kan være münchenermalt og/eller wienermalt i maltprofilen sammen med den dominerende pilsnermalt. Den er undergæret, filtreret og fremstår ligeså balanceret som en pilsner.

Beer Judge Certification Program, som sætter rammerne for øllets typer, har følgende definition på dortmunder export, som de kalder ”German Helles Exportbier”:

  • 4,8-6,0 procent alkohol
  • IBU: 20-30

 

 

DAB og DUB

Historien om dortmunder export er fascinerende. Allerede i 1843, året efter verdens første pilsner, tog brygger Heinrich Wencker kampen op og ville lave en pilsner-lignende øl i Dortmund, men det var først omkring 25 år senere, at dortmunderen, som vi kender den, tog form og blev populær— og skubbede de mørke, overgærede øl af markedet.

Den største årsag til successen var DAB, Dortmunder Actien Brauerei, som blev grundlagt i 1868. Storbryggeriet DAB blev et lokomotiv for udvikling af øllet i Dortmund. En række mindre bryggerier i Dortmund følte sig truede af DAB og slog sig sammen og dannede DUB, ikke en popduo men en forening af små producenter, Dortmunder Union Brauerei.

DAB har med tiden opkøbt næsten alle producenter af dortmunder øl, herunder DUB, og er ved siden af Bergmann Brauerei (se boks) det eneste bryggeri i Dortmund, som excellerer i dortmunder export.

Navnet export stammer i al sin enkelhed fra den store succes med at eksportere dortmunder øl. Selv i dag eksporterer DAB til 35 lande, dog ikke Danmark.

Da DAB i 1968 fejrede 100 års jubilæum, sad de på toppen af markedet. Hele 57% af alt øl i Tyskland var dortmunder export. Den næstmest populære type øl var pilsner, som kun havde 19% af markedet.

Brauerei-Museum Dortmund

Steigerstrasse 16

44145 Dortmund