Bryggeriet Åben er Årets Bryggeri og flyver nærmest uden modstand derudad. Philip Hulgaard, grundlægger og brygger, løfter sløret bag succesen.

Bryggeriet Åben er kun to år gammelt. Alligevel opnåede det i år at få prisen Årets Danske Bryggeri, som forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster uddeler hvert år.
Det er en ekstraordinært præstation kun to år efter det første batch. Det siger måske mere, at vinder af Årets Danske Bryggeri sidste år var Amager Bryghus, som er anerkendt både i Danmark og udlandet— og blev grundlagt tilbage i 2006.

Åben blev skabt af Philip Hulgaard og Johannes Karstoft og ligger på et smukt landsted uden for Kolding. Philip Hulgaard er brygger og ansigtet udadtil for det unge bryggeri.
Sortimentet hos Åben er bredt, men IPA, ølrevolutionens signaturdrik, fylder en del. Philip Hulgaard har forstået, hvad der skal til for at gøre en forskel i et stadig mere konkurrencebetonet marked. Bl.a. har Åben ansat en grafiker. Udtrykket på hjemmeside, merchandise, etiketter, osv. har afgørende betydning for succes i dag. Fortællingen om bryggeriet, storytellingen, skal pakkes godt ind. Desuden har Philip Hulgaard forstået vigtigheden af en af de mest grundlæggende sandheder i øllets verden: Øl skal drikkes frisk. Ellers går det signifikant ud over bl.a. aromaer og bitterhed. Derfor knokler han på at gøre øllet så friskt som muligt ved at holde det køligt fra tapning på bryggeriet til opskænkning på barerne. Med bryggeriets nye og første bar, som ligger i Aarhus, bliver det lettere at styre ambitionen om friskt øl til feinschmeckerne.

Hvordan vil du beskrive profilen på dit bryggeri?
Åben er mere end et navn, det er vores identitet. En identitet bygget på samarbejde, vidensdeling og åbenhed. Selvom det er vigtigt, at vores produkter er af høj kvalitet, så er det vigtigste alligevel, at vi giver vores gæster en god oplevelse, når de interagerer med ÅBEN. Det handler mindre om produktet, og mere om den oplevelse, de får.

Hvilke af dine varianter og typer sælger bedst? Hvorfor mon netop dem?
Vi producerer mest IPA, særligt NEIPA. Det er 77% af vores salg, efterfulgt af berliner weisse og stout. Det er de øl, som vi selv nyder at drikke. Vi eksperimenterer en del, særligt bliver fadlagrede øl en større ting for os fremadrettet.

Hvad er dine drømme for Åben?
Drømmen er, at vi kan få en fornuftig virksomhed, hvor vores medarbejdere er stolte af at arbejde for os, og hvor vi anerkendes for vores produkter. Der er ikke noget særligt vækstmål, så længe det er sjovt, det vi laver. Det var passionen, der fik os ind i branchen, og den, der driver det i dag.

Hvad er de største udfordringer for et ungt bryggeri som dit?
Med mange bryggerier på markedet skal vi huske på det, som gør os anderledes. Det kan være produktet eller brandet, der skiller sig ud, men jeg tror det bliver svært “bare” at have et bryggeri. Der er så mange gode bryggerier i forvejen, at det bliver svært at konkurrere på produktet alene.

Hvordan vil du beskrive markedet for øl i Danmark?
Meget positivt. Jeg tror, at mange øldrikerer har fået øjnene op for craft. Nu ruller udviklingen derudad. Dog tror jeg, at det bliver hårdere at drive bryggeri i fremtiden, for der er så mange gode bryggerier, som bliver bedre dag for dag og får bedre udstyr. Oveni kommer de mange, nye bryggerier, som er på vej.