Middelalderbyen Spoleto lægger navn til Umbriens lokale trebbiano drue, trebbiano spoletino, som i disse år sætter et markant aftryk på den italienske vinscene. Druen var nær uddød indtil for ganske få år siden, da producenter som især Tabarrini og Antonelli var foregangsmænd for relanceringen af trebbiano spoletino.

Trebbianos mange ansigter
Trebbiano er synonym for et hav af italienske grønne druer dyrket i stort set hele landet, alle relativt simple og syrerige vine, dyrket med kvantitet for øje. Dog kan enkelte af trebbianos mange ansigter undtagelsesvist vise sig frem med langt mere personlighed end de ensidige trebbiano vine. Ud over trebbiano spoletino kan nævnes trebbiano d’Abruzzo, der også kan vise høje kvaliteter og spændende, unikke facetter, ligesom trebbiano di Soave og trebbiano di Lugano (der for øvrigt er den samme, man finder som verdicchio i Marche), kan få mere vægt og karakter.

Genfundet fodfæste
I Umbrien er trebbiano spoletinos popularitet stærkt stigende og har været det i de seneste ti år. Især grundet vinene lavet 100% på druen. Tilbage i 1900-tallet var druen blandt de mest dyrkede sorter i Perugia provinsen, og der står stadig en hel del af de over hundrede år gamle, nærmest vildtvoksende spoletino planter i området på marker med andre afgrøder. Med tiden er planterne vokset sammen med de ahorn- og aske træer, som de i tidernes morgen blev bundet op af ved plantning, og kvaliteten af de upodede gamle vinplanter er yderst attraktiv for vindyrkerne trods deres meget lave udbytte. Nu om dage kommer den største produktion naturligvis fra vinmarkerne, der er blevet effektiviserede med vertikal opbinding enten som guyot eller cordon.

Druen dyrkes på leret, mineralsk jordbund for foden af bakketoppene ved byerne Montefalco og Spoleto og bruges i dag som blandingsdrue til flere DOC’er med blandt andre grechetto og chardonnay. Det er imidlertid hos de varietale vine, at druens virkelige succes ligger. Spoleto Trebbiano Spoletino DOC, Spoleto Trebbiano Spoletino Spumante DOC og til Spoleto Trebbiano Spoletino Passito, alle vine hvor minimum 85% af vinen skal bestå af spoletino trebbiano, men i realiteten er vinene efterhånden oftest 100% spoleto vine.

Også de lokale konsortier bakker op om udviklingen af deres lokale grønne sort. I 2016 valgte man for eksempel at øge minimumskravet for mængden af spoletino i blendet til Montefalco Bianco DOC fra mellem 20-35% til 50%. Der er ingen DOC for 100% Spoletino i Montefalco endnu, men derimod skal Spoleto Trebbiano Spoletino DOC laves udelukkende på spoletino.

For ti år siden fandtes kun fem vinerier, der dyrkede spoletino, og i dag er tallet 23 med omkring 60 hektarer forbeholdt og dyrket med trebbiano spoletino. En rolig fremgang på de cirka 60 hektarer, der indtil videre er tilplantet med druen i Umbrien.

Spoletinos egenskaber
I Umbriens lune klima trives blot få grønne druesorter, hvorfor det er de røde, der dominerer på de bedste placeringer. De flade sletter med frugtbar jord og højere gennemsnitstemperaturer, samt fugtige perioder, er derimod enormt velegnede til den grønne trebbiano spoletino drue. Druens tykke skind gør den enormt modstandsdygtig over for netop disse klimatiske risici. Druens stærke vækst og ydeevne gør den let at håndtere for vindyrkerne og på mange måder ekstra rentabel, da man samtidigt kan udnytte områdets store lavland til fulde og dermed give plads på mere attraktive beliggenheder til andre sorter.

Hvor de grønne druesorter i det centrale Italien oftest har en relativt ensartet og horisontal profil, er spoletino langt mere alsidig og gør sig godt til flere vintyper. Den kan stilistisk set udtrykke sig med stor diversitet rangerende fra lette grøn-urtede vine med frisk citrusdominans og mineralske undertoner til en mere tropisk frugtstil, hvor strukturen er langt mere tæt med højere koncentration. Aromaerne spænder fra frisk frugt i sin ungdom til balsamiske noter med alder, altid med druens markante syre og en stenet mineralitet. Spoletino gør sig også utrolig godt med udblødning af drueskallerne maceration, hvor vinene får et langt mere intensiveret præg af abrikos, orangeskal og kvæde. Balancen mellem rig frugtintensitet og det tanningreb, som macerationen resulterer i, giver vinen en helt ny dimension og er yderst velegnet til et bredt udvalg af retter på middagsbordet. Med alderen intensiveres det typiske letrøgede præg, der anes i spoletinos ungdom. Druens store alsidighed har efterhånden vakt interesse hos en større håndfuld vinmagere til at fokusere på druen.

Potentiale for lagring
Ser man på lagringspotentialet for spoletino, så er der kun få producenter med så lang en historie for fremstilling af denne drue, at vi kan konkludere 100% på dette. Dog skal siges, at producenter som for eksempel Tabarrini har et ret fornuftigt bibliotek i sin kælder med ældre årgange, som Giampaolo gerne åbner for besøgende for netop at vise drues potentiale. Jeg har selv haft fornøjelsen af at smage hans Armandolo med 10+ års lagring, og de har alle været friske og karakterfulde vine med masser af liv. Flere andre producenter forsikre også om druens store lagringspotentiale gennem flere års eksperimenter og sammenligner ofte druens lagringsegenskaber med riesling.

Men med den fremgang, der sker med spoleto vinene i øjeblikket, bliver det spændende at føle dens fremtid, som jeg spår at blive kun mere betydningsfuld med tiden.

 
Producent profiler:

Romanelli
Et af de mindre vinhuse i Montefalco med otte hektarer vin og en produktion på godt 45.000 flasker årligt. Den tidligere dyrefarm blev omdannet til vineri i 2003, da Devis Romanelli overtog fra sin bedstefar. Kun 0,7 hektar er dyrket med spoletino til vinen Le Tese, en vin, der fremstilles fra gamle alberate planter. Man bruger en form for rødvinsvinifikation med 40-60 dages skindkontakt og 14-18 måneders lagring delvist på ståltanke og flasker. 2015 var første årgang af Le Tese, og indtil da blev druerne hovedsageligt solgt til kooperativet i området. Årlig produktion er 3.500 flasker.

 
Antonelli
Et af de ældste vinerier i Montefalco, Antonelli San Marco, var en af de første Montefalco producenter til at genopdage spoletino i 2007. I dag laver huset to forskellige stille hvide vine på Spoletino, Trebium med kort maceration med skaller og lagret sur lie i seks måneder på store fade; og Anteprima Tonda, der derimod spontangæres med lang udblødning med skallerne i keramiske fade før lagring på amfora. Derudover er de netop i gang med et forsøg med en metodo classico-vin. P.t. degorgeres denne kun til specielle lejligheder, indtil man er helt klar til release. Druens karakter anes svagt i denne vin og forsøger at forenes med autolytiske gær og dej-noter. Spørgsmålet er, om druen alligevel er for aromatisk til denne vintype?

Tabarrini
Som en af de få og første til at udfordre spoletinos kvaliteter var Giampaolo Tabbarini, fjerde generation på familiegården. Han var desuden den første til at modtage de famøse tre glas i vinguiden Gambero Rosso for en hvidvin lavet på en indfødt italiensk sort, netop på trebbiano spoletino. Ingen gad på det tidspunkt have noget at gøre med trebbiano, hvorfor Giampaolo undlod at nævne druenavnet på vinen, men i stedet brugte kaldenavnet Adarmando, som hyldest til hans bedstefar Armando. Ardamando vinene holder sig ekstremt flot og med et vinbibliotek, der får de fleste til at misundes, er der rig mulighed for at følge spoletinos udvikling og fornemme dens potentiale på sigt. Vinene besidder en stor intensitet og rigdom, som på fornemste vis er syrestyret med en rankhed og afsluttende tørhed, der emmer af velsmag. Flot håndværk og virkelig interessante vine, der byder på karakter og personlighed.

Cantina Ninni
Cantina Ninni er en ekstrem lille producent, men ikke desto mindre en producent, som et stort antal producenter i regionen yder stor respekt omkring. Gianluca Pierneras meget naturlige tilgang til dyrkning af spoletino og hans façon at dyrke vinbrug på, udspringer af en filosofi, der er atypisk for området. Han er ultra fokuseret på spoletino kloner og alt foregår så naturligt som muligt. Vinene holder sig fantastisk og med en smagning af vine fra 2022 tilbage til 2015 afspejledes årgangene, og druens formåen med alle dens facetter på fineste vis.

10 gode Trebbiano Spoletino vine

Romanelli Le Tese Trebbiano Spoletino 2021
RUSTICONE ǀ 180 KR.
Dyb gul farve. Rig aroma af passionsfrugt, syltet citron og orangeskal med anelser af intense liljer. Høj aromaintensitet, der hænger godt sammen med smagen. Slutter tørt med et let tannisk bid og salte indslag. Meget spændende vin, der giver god anledning til kreativitet i køkkenet. Alk.: 13,5%  92

  

Bocale Trebbiano Spoletino 2022
RUSTICONE ǀ CA. 160 KR.
Sprød grøn frugt, fersken og gul mirabelle. En smule cremet i munden, som balanceres fint med frisk syre og spændstighed i frugten. Afslutningen har et svagt røget præg. Pæn vin. Alk.: 13%  90

 
Benedetti & Grigi Ermes Trebbiano Spoletino 2021
UKENDT ǀ CA. 100 KR.
Herligt imødekommende næse med et væld af fersken, abrikos og agurk-grønne noter. Saftig lethed med en fin portion koncentration i pæn balance. Alk.: 13,5%  90

 
Antonelli Trebium Trebbiano Spoletino 2021
STILOVINE ǀ CA. 150 KR.
Friskhed og liflighed præger denne vin, som byder på en underliggende smagsintensitet, der gør vinen seriøs og enormt anvendelig, dog i den lettere stil. Citrus, grape, fennikel og kørvel. Velsmag og meget drikkevenlig. Alk.: 13,5%  91

 
Antonelli Anteprima Tonda Trebbiano Spoletino 2020
UKENDT ǀ CA. 200 KR.
Tæt intensitet med krydrede blomsternoter, mandler, citrus og modne stenfrugter. Meget behagelig struktur i munden, rund, syrefrisk og med let tannin i afslutningen, perfekt balance. Langt og tørt finish. Alk.: 13,5%  93

 
Cantina Ninni Poggio de Vescovo 2016
UKENDT ǀ CA. 180 KR.
I næsen udpræget krudtslam, lemon curd og passionsfrugt. Tilbageholdende i smagen med en spændstig syre og modne stenfrugter, mandler og røgede undertoner. Stringent i sit udtryk med livlig syre og højt tørstof. Alk.: 13,5%  91

 
Tenuta Bellafonte Arnéto Trebbiano Spoletino 2020
ADRIAT ǀ UKENDT
Intens gyldengul farve. Masser af frisk gul stenfrugt, gul pære, citrus og ananas i duften. I munden også flintede, let røgede noter samt hints af kamille og hø. Elegant kompleksitet pakket med en liflig friskhed. Flot og lækker finish. Alk.: 13%  91

 
Le Thadee Fijoa Trebbiano Spoletino 2021
UKENDT ǀ CA. 200 KR.
Lækker, rig duft af hvide blomster og moden hvid fersken. Citrusfriskhed støtter elegant op, og i baggrunden smages abrikos, safran og en pebret spiciness. Meget flot balance og afslutning. Alk.: 13,5%  92

 
Valdangius Filium Trebbiano Spoletino 2020
UKENDT ǀ CA. 200 KR.
Toastet smørnæse afslører de otte måneders lagring på barriques. Rig smag med med modne gule blommer, smeltet smør, kamille og fedmefuld cremet struktur. Relativt høj syre og tæt, fyldig krop. Pæn balance og en lang og intens finish. Alk.: 13,5%  92

Tabarrini Adarmando Bianco dell’Umbria 2020
COPENHAGEN WINE ǀ 211 KR.
Sprød og saftig vin med rig eksotisk frugt. Masser af ananas, abrikos og modne ferskner i flot balance med sødmefulde krydderier og svag safran. Et friskt syrebid strammer godt op i eftersmagen. Alk.: 13,5%  91