Generel tekst

Hvis man skal udforske Loiredalens mange fantastiske vine, er det oplagt at bo i byen Saumur.

 

Saumur ligger stort set lige midt i den over 1000 km lange Loire-dal. Det gør det muligt inden for en times kørsel at besøge nogle af Loiredalens allerbedste vinhuse og opleve de mest komplekse vine.

 

Det gælder både de røde vine på cabernet franc-druen i Saumur-Champigny eller hvidvinene på chenin blanc i Vouvray. De legendariske søde dessertvine med den høje syre fra Coteaux du Layon ligger også inden for en times kørsel fra Saumur.

 

Men Saumur er i høj grad også et besøg værd i sig selv. Byen er ikke uden grund kendt som ”Anjous perle” og har både noget af Paris’ sofistikerede stemning samt en behagelig ”laid back” atmosfære.

 

Højt placeret over byen ligger det elegante, eventyragtige middelalderslot Chateau de Saumur. Det oprindelige slot blev bygget i det 9. århundrede og er senere blevet udvidet og restaureret flere gange. Slottet fungerede i mange år som protestantisk bastion mod de katolske konger og er blevet brugt som fængsel af både Ludvig den 14. og Napoleon.

 

Saumurs hyggelige gamle middelalder-bykerne er præget af små snævre gader og det hyggelige torv St. Pierre – lige for foden af slottet – er et godt sted at nyde et glas vin og fornemme byens atmosfære. Der er flere hyggelige caféer og restauranter med et godt vinudvalg – prøv for eksempel den meget besøgte Bistrot de la Place, som har et stort og varieret vinkort fra regionen.

 

Saumur er især kendt for sine mousserende vine, og flere af de bedste producenter kan man besøge i selve Saumur by. Hvor det i Bourgogne kan være svært at få besøg hos mange af de gode producenter, er vinproducenterne i Loire generelt meget åbne i forhold til at modtage besøg.

 

Et godt sted at besøge og smage de mousserende vine er Langlois-Chateau. Slottet er ejet af Bollinger og laver en mousserende Cremant de Loire, som giver rigtig god vin til pengene. Deres non-vintage mousserende vin figurerer således på Decanters liste over ”Great sparkling buys under 25 pounds” og importeres af Vinslottet til 135 kr.

 

Skulle man være så heldig at lægge vejen forbi Saumur i den første uge af august, bør man besøge den årlige mad- og vinfestival. Her er det muligt at smage over 3.000 forskellige vine og prøve nogle af Frankrigs bedste frugter og grøntsager. Loiredalen kaldes ikke uden grund ”Frankrigs have”.

 

 

 

Boks: Et godt sted at spise – L´escargot

Restaurant L´escargot er en rigtig hyggelig Michelin-anbefalet restaurant med klassisk fransk bistromad (3 retter til godt 200 kr.) og et godt lokalt vinkort. Det er blandt andet muligt at smage vine fra Fosse Seche, som er en af de allermest spændende, biodynamiske vinproducenter i Loiredalen, og hvis vine man kan købe til yderst rimelige priser (ca. 30 euro) i restauranten.

 

Boks: Et godt sted at smage Saumur-regionens vine

Maisons de Vins de Saumur er drevet af Saumur-regionens vinproducenter og holder til ned til Loire-floden. Et besøg her er en perfekt introduktion til de mange forskellige vine, Saumur og omegn har at tilbyde. Udvalget af vine er stort, kvaliteten er høj, og det er muligt – uden beregning – at smage alle de udstillede vine samt købe dem til meget rimelige priser. Absolut et besøg værd.

 

Boks: Et godt sted at bo

En af Frankrigs bedste hotel-kæder er Ibis-kæden, og den er også i Saumur et rigtig godt valg med et yderst fornuftigt pris/kvalitet-forhold. Et almindeligt dobbeltværelse koster 5-600 kr for en overnatning, inklusiv en rigtig god morgenmad.