Montalcino

Kongen i Toscana må være Brunello-vinene fra Montalcino. I hundreder af år har der været en helt specielt respekt omkring de ofte kraftige og store vine fra den lille by i det sydlige Toscana. Byen ligger godt 1 ½ time syd for Firenze på en bakketop og i ca. 600 meters højde. Det er ikke umiddelbart muligt at køre ind i byen, så man parkerer på en af de mange parkeringspladser lige uden for bymuren.

Montalcino er noget mere turistet end den anden bakketop-vinby i nærheden, Montepulciano, hvilket især skyldes Brunelloens store berømmelse. Det vrimler med vinbarer og restauranter, mens producenterne ikke er repræsenteret på samme måde som i Montepulciano. Men da der er så mange vinbarer, er der ikke mange producenter, som ikke kan købes på glas i byen. Flere af vinbarerne har endvidere fået installeret specielle anordninger, så mange dyre vine kan serveres på glas og stadig være friske efter flere dage.

Generelt er Montalcino en lille, søvnig, men velstående bjergby, der ikke har ændret sig meget siden 1500-tallet. Da den ligger 600 meter over havet, byder den på smukke udsigter over afblegede tegltage og et tidløst landskab, dækket af vinmarker, der giver de sangiovese grosso-druer, man bruger til vinene. Det kan anbefales at gå en tur op til Fortezza fra 1300-tallet, i praksis byens enoteca, hvor man kan nyde et glas Brunello-vin, eller tilbring nogle timer på Piazza del Popolos kendte Caffè Fiaschetteria Italiana fra 1800-tallet, hvor man kan nyde mange brunello-vine på glas.

På det lokale turistkontor kan man få lister og kort over de snesevis af lokale vinproducenter. Desværre kræver det en bil at komme rundt, da området er stort. Men det er helt bestemt værd at besøge en række producenter.

Også på byens fort er der mulighed for både at smage og købe et kæmpeudvalg af vin. Man må endelig ikke snyde sig selv for den enestående udsigt over denne unikke by og landskabet omkring den oppe fra fortet.

 

Her kan du bo:

Il Giglio (www.gigliohotel.com).

Der er ikke mange hoteller i selve Montalcino og dem der er er enten meget små eller generelt rimelig dyre. Men der er masser af hoteller i gåafstand eller kort køreafstand fra centrum. Et af de bedre i byen er Il Giglio, som er et hyggeligt, klassisk hotel med en god og hyggelig restaurant.

 

Her skal du spise:

Al Brunello di Montalcino. Hotelalbrunello.it

Prøv at tage et par kilometer uden for byen til Hotel Al Brunello di Montalcino, hvor der er en ganske god lokal restaurant, hvor vinkortet er imponerende. Men man skal bede om det store vinkort, hvor der er næsten 1.000 ældre brunello-vine. Og alle de store producenter er på kortet, som er ganske fornuftigt prissat.

 

Vinbarer:

Der er masser af vinbarer at vælge imellem i byen. Et hyggeligt sted er Osteria Osticcio, hvor de lokale vinmagere ofte kommer. Man kan også få lette retter her. Men også Caffè Fiaschetteria er et godt sted at prøve de forskellige vine fra området.