Mâcon

Hvis man skal udforske Beaujolais´ mange spændende og komplekse vine, er Mâcon det oplagte valg at bruge som base. Selvom Mâcon vinmæssigt først og fremmest orienterer sig nordpå mod de klassiske Bourgogne-vine, så ligger de store Beaujolais-cru´er kun ca. 30 km fra Macon.

Det er selvsagt også muligt at bo i selve Beaujolais-området, men de små byer er relativt søvnige og uden meget liv. Til gengæld er mange af byerne oplagte at spise en frokost i, hvis man er ude at besøge vingårdene. Udbuddet af kvalitetsrestauranter i landsbyerne er stort.

Mâcons historie går mere end 2.000 år tilbage, og byen har altid været velstående takket være sin strategiske placering som grænseby mellem Paris og det østlige Frankrig. Men også fordi byen er centralt placeret på de vigtige handelsruter gennem Frankrig.

Selvom Mâcon vinmæssigt først og fremmest orienterer sig mod nord, så fornemmer man på byens arkitektur, at den sydeuropæiske stil så småt begynder at gøre sin indflydelse gældende. Flere af husene er med deres lysebrune og rødlige pastelfarver mere sydeuropæiske i stilen, og sammen med floden Saône, der løber gennem byen – og den hyggelige bykerne –  skaber det en god og intim atmosfære.

Bourgogne kaldes også ”Frankrigs mave”, og det ry lever Mâcon til fulde op til. Mâcon ligger lige ved siden af Charolais-området, som er berømt for sin hvide kvægrace, og blot 15 km øst for Mâcon ligger byen Bourg-en-Bresse, som er kendt for sine velsmagende kyllinger. Det mangfoldige udvalg af råvarer af høj kvalitet afspejler sig også i menuerne på flere af restauranterne, hvor der er god mulighed for at smage både Bresse-kyllinger og gode Charolais-bøffer.

Det er også værd at besøge Mâcons bymuseum. Museet er et ældre nonne-kloster, som er omdannet til museum, og ud over arkæologiske fund helt tilbage fra forhistorisk tid er der også en maleriudstilling med værker af bl.a. Titian og Monet.

Hvis man kører ud af Mâcon, er det omkringliggende landskab flot og mere kuperet end i Bourgogne. Og der er også en række spændende seværdigheder. Cirka 10-15 km vest for Mâcon finder man klosterruinen i byen Cluny. Det var her, benediktiner-munkeordenen blev grundlagt i det 10. århundrede, og selvom den franske revolution gik hårdt ud over selve klostret, der stort set blev jævnet med jorden, så giver museet et meget interessant billede af den magt og indflydelse, som benedektiner-ordenen har haft op gennem århundrederne. Klostret og den tilhørende kirke var i sin tid det største i verden.

Hvor skal man spise?

Mâcon har med sine knap 35.000 indbyggere et stort og rigt udvalg af kvalitets-restauranter. For tilhængerne af det klassiske bistro-køkken kan restauranten L´autre Rive varmt anbefales. En tre-retters menu med foie gras, Bresse-kylling og en god dessert koster ca. 300 kr. Vinkortet er meget varieret med fokus på vinene fra det klassiske Bourgogne, men også kvalitetsproducenterne fra Beaujolais er godt repræsenteret i gode årgange og til særdeles attraktive priser.

Har man lyst til en kulinarisk opgradering, er det også muligt at spise en to-retters frokost på byens 1-stjernede Michelin-restaurant Le Pierre til 29 euro.

Et godt sted at bo

Det kan varmt anbefales at bo på Hotel du Nord. Hotellet ligger fint placeret ned til floden og har hyggelige værelser til ca. 700 kr. for et dobbeltværelse. Det er en god idé at spørge efter et værelse med udsigt til floden. Hotellet drives af et ældre ægtepar, som tager sig godt af gæsterne, og morgenmaden er enkel og af god kvalitet.

Et godt glas

Mâcon har flere vinbarer, som er værd at besøge. Vinbarernes udvalg afspejler Mâcons fokus på det klassiske Bourgogne, og selvom Beaujolais-området ligger lige i baghaven er udbuddet af Beaujolais-vine relativt beskedent.

Midt i byens centrum finder man den hyggelige, nyåbnede vinbar Les Vin d´Anges. Udvalget af vine på glas er godt, og fokus er på det klassiske Bourgogne. Det er også muligt at finde enkelte gode Beaujolais-vine. Man kan også købe snacks og småretter af god kvalitet.