På besøg i Haro, Rioja

Rioja er uden tvivl det mest kendte vinområde i Spanien. Stort set lige meget hvor i verden man befinder sig, kan man finde en rioja på vinhylden eller vinkortet. Og igennem  flere år var rioja den eneste, folk kunne associere med spansk vin.

Navnet menes at komme fra Rio Oja (Ojafloden) som løber gennem området. Rioja strækker sig i et bælte på ca. 100 km fra Haro i vest til Alfaro i øst med hovedbyen Logroño i centrum af regionen.

Her har man gennem 2000 år lavet vin, men først i 1892 så man de første skridt mod at skabe regler for druer og vinifikation. Estación Enológica var den første kontrolenhed, grundlagt i vinbyen Haro. Haro har derfor altid stået som den ægte vinby i Rioja, om end den er lille og ikke kan konkurrere med udbuddet af hoteller, restauranter og liv i hovedbyen Logronos.

Men Haro har sin helt egen charme og ligger ved det mest kendte underområde Rioja Alevesa. Og med en række af de bedste huse som Vina Lopez de Heredia, CVNE, Roda og Muga i byen er man ikke i tvivl om, at vinen fylder alt i byen.

Når man ankommer midt på dagen kan byen godt virke en anelse søvnig; men sidst på eftermiddagen når byen vågner efter sin siesta fyldes cafeerne på torvet, og man kan studere hverdagslivet i den lille by mens man drikker de lokale vine til ingen penge.

I juni foregår den årlige vinfestival ”La Batalla del Vino” (Vinkampen), hvor man har en kæmpe vinkamp hvor tusindvis af liter vin bruges som kasteskyts. Dagen starter med et stort optog gennem byen ledet af borgmesteren som en hyldest til byens skytsengel San Felices de Bilibio. Alle deltagere er klædt i hvidt og efterfølgende starter den store vinkamp, hvor mere end 130.000 liter rødvin benyttes. Og traditionen tro ender kampen med et stort drikkegilde midt på byens hovedplads.

Traditionen mener man kommer fra det 13 århundrede, hvor byen Haro var i strid med nabobyen Miranda de Ebro. En kamp der endte i en vinkamp. Andre mener, det bare er en tradition som har udviklet sig mere og mere vildt gennem tiden.

Det kan naturligt være svært at finde sted at bo under vinfestivalen, men ellers er byen et godt udgangspunkt for at køre cykelture i vinområderne eller oppe i Sierra Cantabria bjergene som ligger tæt på byen. Hver årstid har sin charme. Foråret kan være køligt og vådt, men i starten af april blomstrer alt, og alt det golde på bjergene er i fuld flor. Sommeren er varm og hed. Det er ikke unormalt med over 40 grader. Efteråret og høsten er en smuk tid dernede. Måske den bedste på året, men det kan være sværere at få besøg, da vinhusene har travlt med høsten.

 

Her skal du bo

Der er ikke mange hoteller, og de fleste ligger i udkanten af byen. Men byens stolthed er Los Agustino, som ligger midt i byen og er placeret i et gammelt slot. Værelserne er ikke prangende men ok. Men den imponerende lukkede gårdhave midt i hotellet er fantastisk flot. I øvrigt har hotellet en ganske god restaurant med et yderst velasorteret vinkort.

Los Agustinos Hotel

San Agustín, 2 – 941 31 13 08

Home

 

Her skal du spise

I Rioja spiser man især lam, og det er den perfekte ledsager til Rioja vinene. Der er godt og vel et par håndfulde restauranter i Haro, og udover restauranten på Hotel Los Agustinos er en anden mere lokal god restaurant El Rincon de Noble. Bestil bord og gå evt. efter deres fulde menu. Meget lokal og man bliver mæt.

El Rincon de Noble

C/ Martinez Lacuesta, 11

Email: info@elrincondelnoble.net

 

Besøg Marques de Riscal Hotel & vinhus

Godt 25 km fra Haro N232 skærer man gennem vinmarkerne og kommer til Marques de Riscal. Dette futuristiske og fantastiske vinhus er designet af den amerikanske arkitekt Frank Gehry og åbnede i 2006. Han er blandt også kendt for Guggenheimer museet i Bilbao. Marques de Riscal er det ældste vinhus i Rioja tilbage fra 1850erne og bestemt et besøg værd.