Byen Epernay er Champagnes selvudnævnte ”hovedstad” og er den perfekte base, hvis man vil besøge de mange seværdigheder og Champagneproducenter, der gør Champagne til noget helt særligt.

Champagne-distriktet blev i 2015 optaget på UNESCO´s verdensarv-liste og opdeles traditionelt i 3 klassiske zoner: Vallée de la Marne, Montagne de Reims og Cote des Blancs. Epernay er placeret lige der, hvor de tre områder mødes, så inden for 5 minutters kørsel er du midt i vinmarkerne.

Avenue de Champagne

Det er oplagt at starte et besøg i Epernay på den elegante og helt ny-renoverede Avenue de Champagne. Winston Churchill kaldte gaden The Worlds most drinkable adressog på den 1 kilometer lange avenue ligger en perlerække af de allerstørste Champagne-huse.

Folk fra Epernay mener selv, at det er Frankrigs dyreste adresse på grund af de ca. 110 km lange kældre, som er fyldt med flere millioner flasker Champagne.

På Avenue de Champagne ligger også det største og et af de mest berømte Champagnehuse, Moët & Chandon. Huset blev grundlagt i 1743 af hollænderen Jean Moët og har historiske forbindelser til både Napoleon og det engelske kongehus. Moët & Chandon har helt frem til i dag haft stor indflydelse på markedsføringen af Champagne som et kvalitets- og luksusprodukt. 

Det kan varmt anbefales at tage på en rundvisning hos Moët & Chandon. Her får man et godt indtryk af deres næsten 30 km lange kældre, for selvom Champagne ofte forbindes med fest og farver, så er det i de mørke kældre med konstante temperaturer, at Champagne udvikler sig bedst.

Epernays andre seværdigheder

Epernays historie er præget af dens geografiske placering tæt på den franske grænse. Epernay er igennem historien blevet angrebet og ødelagt utallige gange, og derfor stammer de fleste af Epernays bygninger fra det 19. og 20. Århundrede.

Men selvom Epernay har lidt under utallige konflikter – og blandt andet måtte se tyskerne fjerne 2 mio. flasker champagne under 2. Verdenskrig – så har byen et hyggeligt centrum med en tilbagelænet atmosfære, der står i fin kontrast til den fashionable Avenue de Champagne. Det kan anbefales at slå vejen forbi rådhuset med dets imponerende park samt Chateau-Perrier, som var hovedkvarter for de allierede styrker under 2. Verdenskrig.

Det er også oplagt at besøge de små Champagneproducenters hus i Epernay ,”C-Comme”. Stedet har til formål at fremme de mindre producenters Champagner, og det er muligt både at smage vinene i deres bar, men også at købe Champagnerne med hjem fra de ca. 40 forskellige producenter.  

Seværdigheder i nærheden af Epernay

Hvis man bevæger sig lidt uden for Epernay, kan det anbefales at lægge vejen forbi Hautvillers, der ligger ca. 5 km nord for Epernay. Det var på klostret her i byen, at munken Dom Perignon forfinede produktionen og kvaliteten af Champagne, og det er også her, han ligger begravet i byens katedral. Byen har også en hyggelig bykerne og er et besøg værd i sig selv.

Fortsætter man ca. 15 kilometer nordpå kommer man til det smukt beliggende Champagne-museum ”Musée de la Vignei Vezernay. Museet er placeret midt i vinmarkerne, og fra det over 100 år gamle fyrtårn er der en fremragende 360-graders udsigt ud over Champagne-markerne. Museet er også en god måde at blive klogere på Champagnes fascinerende historie og særlige placering i vinens verden.

3 boblere

Her skal du bo

Lige midt i Epernays centrum ligger Hotel Ibis. Værelserne er rene, betjeningen er effektiv, og priserne for et dobbeltværelse er ca. 6-700 kroner. Prisen er inklusiv en god morgenmad.

Her skal du spise

Et godt sted at spise er La Grillade Gourmande. Restauranten er placeret i centrum af Epernay, tæt på Avenue de Champagne. Deres 3-retters menu koster ca. 250 kroner og er alle pengene værd. Køkkenets fokus er på det klassiske franske bistro-køkken med et moderne twist, og vinkortet med tilhørende Champagne-udvalg er imponerende.

Besøg hos de små familieejede producenter

Det kan varmt anbefales at besøge de små familie-ejede Champagneproducenter i området. Flere og flere af de mindre Champagne-producenter søger tilbage til rødderne og væk fra de store producenters mere strømlinede produkter. Champagnerne har ofte mere personlighed og karakter, og priserne er yderst rimelige i forhold til, hvad du skal betale i Danmark. Det er en god idé at ringe på forhånd og aftale et besøg.