Ciudad Real

Lige midt på Den Iberiske Halvø rejser den 211.000 km2 store højslette sig, et areal mere end fem gange større end Danmark. La Meseta hedder den og har en gennemsnitshøjde på 600 meter. Højest er den nordvest i Castilla y León, hvor den er op til 1.000 meter, og lavest sydligt i La Mancha, hvor den kun er 500 meter. La Meseta afgrænses mod nord af Den Kantabriske Bjergkæde, mod øst af De Iberiske Randbjerge, mod syd af Sierra Morena og mod vest strækker den sig langt ind i Portugal. På sin vej ned gennem Spanien bliver Højsletten brudt af bjergkæderne Sierra de Guadarrama og Serranía de Cuenca.

        Højsletten dækker regionerne Castilla y León, Extremadura, Castilla-La Mancha og Madrid.

        Klimaet her er kontinentalt med meget varme somre, hvor temperaturen ofte når over 40 grader, og iskolde vintre, hvor det ikke er usædvanligt med temperaturer under minus 10 grader. Det kan være svært at forestille sig, at man kan lave vin her, men Højsletten har verdens største sammenhængende vinområde, La Mancha, og en række andre vinområder, som enten historisk har lavet vin gennem århundreder, eller områder, som inden for de sidste 20-30 år med hastige skridt er på vej frem og nu er områder, som mange snakker om i Spanien og i resten af vinverdenen.

Godt en time med hurtigtoget fra Madrid finder man Ciudad Real midt i det store vinområde La Mancha. La Mancha er verdens største geografiske vinområde, og her er vin– og olivenmarker så langt øjet rækker. Midt i det flade landskab dukker Ciudad Real så op. En mindre men hyggelig by og et godt udgangspunkt for besøg hos de mange producenter både i La Mancha men også Valdepeñas.

Ciudad Real er oprindelig en gammel middelalderby og havde 4 km bymur og ikke mindre end 130 tårne for at beskytte byen. I dag er kun lidt af muren tilbage, men indgangspartiet Toledo Gate står stadig intakt. Da Miguel de Cervantes i 1605 udgav første del af Don Quijote, blev Ciudad Real kendt som hovedpersonens fødeby. Efter genforeningen af de iberiske kongedømmer under de katolske monarker blev Ciudad Real i 1691 hovedstad i provinsen La Mancha. Det skabte en gunstig økonomisk udvikling i byen.

Det er hovedpladsen Plaza Mayor, som er det egentlige centrum, og hvor man kan finde en del caféer. Vinudvalget er yderst beskedent her, men i de små sidegader finder man masser af spændende restauranter og vinbarer. Udvalget er ikke overraskende med udgangspunkt i de lokale vine fra La Mancha og Valdepeñas. Her skal man se sig for, da der er en del uinteressante vine. Det sikreste er at gå efter Pago vinene, som der er en håndfuld af i La Mancha. Disse er dyrere men ofte også en tak bedre i kvalitet.

En god idé er at lægge mærke til, om der er en fest i byen, når man er der. Der er i løbet af året mange religiøse fester, men også vinfestivaler. I maj måned er byen vært for en af Spaniens største vinmesser FenaVin, hvor mere end 2.000 vinhuse fra hele Spanien er samlet i byen.

 

 

Hotel

Der er en række ganske udmærkede hoteller i byen. Især Hotel Alfonso X ligger yderst centralt og har pæne værelser.

https://www.hoteles-silken.com/es/hotel-alfonso-x-ciudad-real/

 

Restaurant

Der er mange lokale restauranter i byen men ikke mange med imponerende vinkort. Asador San Huberto er byens bedste og har et ganske flot vinkort med vine fra hele Spanien.

http://asadorsanhuberto.es/

 

Besøg

Der er mange muligheder for besøg tæt på Ciudad Real. Nogle af de mest interessante besøg får man hos en af de seks Vino de Pagos, som ligger i La Mancha. Pago Florentino ligger tæt på Ciudad real og har i min optik noget af det bedste vin, man finder i området.

http://www.pagoflorentino.com/