På rejse til Beaune

Bourgognes vinhovedstad Beaune ligger omgivet af nogle af verdens bedste og mest berømte vinmarker. Og mange har givet nydt en Beaune vin.

Det får mange til helt at glemme selve byen. Og det er synd, for Beaune har rigtig meget at byde på med en hyggelig bykerne, masser af muligheder for at smage de fantastiske vine og et stort udbud af restauranter, hvor der serveres fremragende mad til yderst rimelige priser.

Beaunes centrum har en dejlig atmosfære med mange snævre, brolagte gader, små delikatesseforretninger og hyggelige vinbarer. Men byen har samtidig også en højtidelig, majestætisk atmosfære som gammel hovedstad for Bourgognes hertuger.

Den mest kendte seværdighed i Beaune er Hospices de Beaune – det gamle middelalder-hospital med de berømte flerfarvede flamske teglsten, som skaber en helt særlig atmosfære.

Det er også her den årlige vinauktion finder sted. Auktionen bliver altid afholdt den 3. søndag i november. Da 2015-årgangen forventes at blive fremragende for både rød- og hvidvine, steg priserne på auktionen markant. Der blev omsat for 80 mio. kr., hvilket var en stigning på 39 pct. i forhold til sidste års rekord. Det er muligt at deltage i auktionen som privatperson.

Hvis man har planer om at deltage i Hospices de Beaune-auktionen er det altid en god at ide at reservere hotel og restaurant i god tid, da alt hurtigt er optaget den weekend.

I selve Beaune by ligger en lang række af de berømte vinhuse med kilometerlange kældre, hvor nogle af verdens bedste og mest kostbare vine opbevares.

Kvalitetshuset Bauchard Pere og Fils ligger midt i Beaune og ejer en lang række af de allerbedste vinmarker i Bourgogne, eksempelvis på Clos Vougeot. Bouchard tilbyder guidede rundture i deres kældre med mulighed for at smage et stort udvalg af deres mange vine.

Også en anden af de allerbedste negoicanter og vinproducenter Joseph Drouhin ligger i Beaune. I 2013 åbnede Drouhin deres vinkældre for besøg, og efter aftale kan man besøge de stemningsfyldte kældre, som Thomas Jefferson – en af USA´s mest berømte præsidenter og stor vinkender – efter sigende har besøgt.

I det hele taget er det en god ide at reservere vin-besøgene på forhånd. Bourgognes vinproducenter har travlt med at imødekomme den konstant stigende globale efterspørgsel efter deres vine.

Så selvom mange af de mest berømte vinmarker findes inden for et kvarters kørsel fra Beaune er det oplagt at udforske Beaune for alt det, som gør Bourgogne så interessant at besøge: Fremragende vin, interessante seværdigheder og et fantastisk køkken. Og det er vel oplagt netop at nyde beaune Vine i Beaune.

Beaunes restauranter er fremragende

Beaune har et væld af restauranter, hvor kvaliteten er høj, og priserne er yderst rimelige.

Hvis man spørger folk med indsigt i Beaunes restaurantliv er det entydige valg Ma Cusine. Restauranten har et fremragende vinkort, hvor alle de berømte appellationer er repræsenteret med kvalitetsproducenter.

Da jeg sidst besøgte restauranten fandt jeg en Marsannay (2013) fra producenten Sylvain Pataille til ca. 45 euro, som i denne årgang er kåret af Decanter til Top Buy” i Bourgogne.

Ma Cuisine serverer et klassisk fransk bistro-køkken, hvor 3 retter koster ca. 200 kroner.

Et besøg på senneps-museet

I Beaunes centrum er det muligt at blive klogere på en af Bourgognes klassiske specialiteter, nemlig sennep. På fabrikken Fallot kan man efter aftale besøge fabrikken og se det tilhørende senneps-museum med tilhørende smagninger, se www.fallot.com.

Et godt sted at bo i Beaune

Hvis man er på udkig efter et centralt placeret hotel hvor pris og kvalitet hænger sammen – og som ikke koster en bondegård – er Ibis Styles et rigtig godt bud. Værelserne er rene og pæne, og prisen er 6-700 kr. pr. nat, incl. en god morgenmad med friskpresset appelsinjuice.