Alba, Piemonte

Alba er den uofficielle gastro-hovedstad i NordItalien. Med trøfler, hasselnødder og ikke mindst nogle af verdens bedste vine er dette et “must”, hvis man er vinturist. Piazza Elvio Pertinaca er torvet, hvor de lokale fødevareproducenter har stadepladser lørdag formiddag, og derfor er pladsen højdepunkt for den madelskende besøgende, uanset om man er til trøfler eller nødder. Men ellers kan man få styret sin trang til at besøge vin- og specialbutikker, både de smarte og dem fra en svunden tid.

Alba er en skøn, mindre by i den sydlige del af Piemonte med ca. 30.000 indbyggere. Den er et godt udgangspunkt for gastronomiske og vinøse oplevelser. Det er blandt andet herfra, den kendte chokolade Ferrero Rocher har én af sine store fabrikker, og det er ikke ualmindeligt at byen dufter af Nutella, som produceres her fra de mange hasselnødder, som findes omkring byen.

Alba ligger nede i en dal, som det historiske og kulturelle centrum i vindistriktet Langhe. Byen har en karakteristisk profil med sine mange tårne og er en god base, hvis man ønsker at besøge de mange fremragende vingårde i Barolo og Barbaresco og samtidig have spisesteder og handelsmuligheder inden for kort rækkevidde. Der er ikke mange vinkældre inde i Alba – den eneste er sådan set Pio Cesare, som bestemt også er et besøg værd. Men de mange kendte vinhuse er ikke langt fra Alba, og hvis man ikke ønsker at tage bilen, er en god mulighed at leje cykler og besøge området på to hjul. Der er mange gode og flotte cykelruter, som leder en forbi en række af verdens mest berømte vinmarker.

Alba er endvidere kendt for den hvide trøffel og ikke mindst sin trøffelfestival, som finder sted i oktober måned. I denne periode dufter hele byen af trøfler, hvilket skaber en helt speciel stemning. Det er bestemt ikke en billig spise, men minimum én gang i sit liv bør man unde sig selv en tallerken af den lokale pasta Tajarin med friskrevet hvid trøffel. Og så et glas Barolo til og englene synger.

Alba er er også et historisk studie. Ikke kun grundet romertiden og middelalderen, men indtil 1950erne var byen nærmest ved at dø hen uden de store fremtidsudsigter. Ungdommen søgte mod de større byer og et bedre liv, og det ene lille landbrug efter det andet blev forladt og overtaget af naturen. Men i takt med at Europa kom på fode i efterkrigstiden, og især opsvinget i 1960erne, steg efterspørgslen på vine og eksotiske madvarer, og det blev startskuddet for Albas march mod de gastronomiske tinder.

 

Her bor man

Der er ikke overvældende mange muligheder for overnatninger i Alba. De to hoteller “I Castello” og “Callisano” er dog begge ganske pæne hoteller, og så er de meget centrale i forhold til alt i byen. Egentlige luksushoteller er der ikke i selve Alba, der skal man uden for byen i bakkerne.

 

Her spiser man

Der er mange gode spisesteder både i Alba og ikke mindst i de små byer omkring byen. I Alba er Osteria dellArco et lokal og særdeles godt sted at spise. Vil man prøve noget lidt finere, er restauranten på slottet i Grenzone lige uden for Alba fremragende.   Der er en endvidere en tre stjernet michelin med navnet Piazza Duomo, men især deres bistro i stue-etagen La Piola serverer god mad.

 

Vinbarer

Den store vinbar på hovedstrøget med navnet “Vincafe” er altid et besøg værd. Men skal det være mere autentisk, så prøv Voglia de Vini kun 100 m fra hovedstrøget. Men de senere år er yderligere 3-4 vinbarer åbnet i Alba.