Fokus på Crozes-Hermitage

Når man sidder på den hyggelige plads midt i byen Tain, kan man ud over at indånde den lille bys liv se ud mod floden Rhône og broen Passerelle Marc Seguin. Kigger man i modsat retning, mødes ens blik af det lille, mytiske bjerg Hermitage, der ligger lige uden for byen, og hvor det kun tager få minutter at stå ved foden ved de første vinmarker.

Tain l’Hermitage 

Hermitage er uden sammenligning den mest berømte af alle de nordlige Rhône appellationer. Kommunen hører til blandt de mindste i regionen, og mængderne af den legendariske Hermitage er forsvindende lille. Vinene er blandt de længst levende i Frankrig og kan nemt sammenlignes i kvalitet med de store slotte og domainer i Bordeaux og Bourgogne.

Der er noget mytisk over Hermitage-skråningen. Så vidt vides dyrkede grækerne druer her allerede 600 år før vor tidsregning. Efterfølgende blev bakketoppen kendt som Coteau de Saint-Christophe på grund af et kapel på toppen opkaldt efter Sankt Kristoffer (nu blot kendt som La Chapelle). Det nuværende navn Hermitage (eller Ermitage) fik det i 1600-tallet til minde om ridderen Henri-Gaspard de Sterimberg, som efter det albigensiske korstog vendte tilbage til bakketoppen som eneboer (hermit). Også på det tidspunkt blev der i øvrigt lavet vin.

I slutningen af 1700-tallet var Hermitage mere berømt for sine hvide end røde vine, hvilket bevidnes af Thomas Jeffersons besøg i Tain l’Hermitage i 1787, dengang som amerikansk ambassadør. Han sagde blandt andet, at “hvid Hermitage uden tvivl er den bedste hvidvin i verden, ser man bort fra to eller tre champagner.” Men allerede da var den røde Hermitage på vej op, så meget, at man i Bourgogne og Bordeaux ofte blandede rød Hermitage i disse mindre koncentrerede vine.

Efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet samt fremkomsten af en ny vinlovgivning (Hermitage fik sin egen AOC allerede i 1937) forsvandt sådanne muligheder. De to store krige gjorde ikke tiderne gunstige, men grundet sin ringe størrelse slap Hermitage igennem dem. Fra de tidlige 1970’ere begyndte en egentlig genrejsning, og siden Robert Parker opdagede Hermitage i 1980’erne, har områdets berømmelse nået sin tinde. Det har ført til, at der i dag er langt flere vinbønder, som laver og flasker deres egne vine og dermed ikke kun er druedyrkere men også vinmagere.

Men da vinene er i små mængder og ganske kostbare, giver det oftest mening at fokusere på Crozes-Hermitage som er det klart største område i det nordlige Rhône. Her hele vejen rundt om Hermitage, på de små høje, som støder op til selve Hermitage i syd, øst og nord, ligger Crozes-Hermitage, hvis areal hele tiden øges.

Crozes-Hermitage blev stiftet i 1937. Den var dog begrænset til en enkelt kommune, hvor den bar navnet, grundet anseelsen den havde opnået takket være nogle jordlodder fastholdt som AOC Hermitage. Men det var først i 1952, at dekretet kom til at omfatte de ti andre omkringliggende kommuner. Gennem mange år var dette område hovedsagelig dækket af frugtplantager (specielt mod syd) eller af brakmarker (nord). Det var først efter appellationen blev udvidet, at vindistriktet voksede.

I dag er Crozes-Hermitage den største af de nordlige appellationer og strækker sig over 11 kommuner i Drôme-departementet ved Rhônens venstre bred, nord, syd og vest for byen Tain-l’Hermitage. Der produceres stadig meget frugt og især abrikoser, men da konkurrencen fra især andre lande er vokset, er mere og mere blevet omlagt til vinproduktion. Og bare på de sidste otte år er arealet vokset med næsten 20%.

Druerne

Syrah er den eneste tilladte røde drue i Crozes-Hermitage, men som én af de få appellationer i Frankrig er det tilladt at tilsætte hvide druer til rødvinen også, nærmere betegnet op til 15% totalt af marsanne og/eller roussanne druer. Rød Crozes-Hermitage er generelt mørk og kraftig, og på grund af det høje niveau af tannin kan vinen naturligt gemmes i en del år. Dog laver flere vine i den mere imødekommende stil til at nyde nu. Især den røde Crozes-Hermitage har vundet ind i de senere år på grund af en øget kvalitet og et øget fokus fra en række unge vinmagere.

Hvid Crozes-Hermitage ser man oftere og laves af marsanne og roussanne. Marsanne giver struktur og fylde, mens rousanne giver mere aromatiske noter. Disse vine kan også leve længe, men modner dog noget hurtigere end den røde. Flere vinhuse er da også begyndt at satse stort på hvidvinene som f.eks. Domaine Vendôme, som har plots i Larnage, som egner sig særdeles godt til hvidvine, og de producerer derfor i dag stort set ligeså meget hvidvin som rødvin.

Terroir
De bedste Crozes-Hermitage-vine kommer fra de bakkede skråninger omkring Gervans i nord og Mercurol øst for Hermitage. Jordbunden er formet af tykke lag af valsede skærver fra forskellige istider blandet med rødler og har formet relativt flade overfladeforhold, der kaldes plateauer eller terrasser. I nordvest finder man terroirs, hvor bjergsidernes overfladeforhold er ret stejle. Mod Larnage og Crozes-Hermitage er det en stenet terrasse dækket med løss eller hvidt kaolinsand; de nordlige kommuner (Erôme, Serves og Gervans) er beliggende på granitjorde, der ligeledes er dækket af løss.

Crozes-Hermitage vinene er som regel klar til at blive nydt efter to-tre år på flaske, men de bedste vine kan lagre helt op til 10 år i gode årgange. Den hvide Crozes-Hermitage vin kan, hvis den er vellavet, være et spændende bekendtskab. De har som unge fremtrædende aromaer af citrus og hasselnød og bør typisk nydes inden for tre-fem år.

Årgangene
Da vi er i det nordlige Rhône, betyder årgangene en hel del. Klimaet er en blanding af kontinentalt og middelhavsklima; og det varierer meget fra år til år, hvilken der dominerer mest. Og så er der mistral-vinden, som når den står på føles som en storm. Men som også betyder, at vinmarkerne tørrer op, så råd sjældent er et problem. Det kan hagl dog være i løbet af sommeren og helt ind i høsten. Efter tre varme og gode år i 2018, 2019 og 2020, kom det noget køligere 2021. Vinene er her friskere og lettere i stilen, men det er også et år, hvor der kan findes grønne og lidt umodne noter i vinene. Så et år, hvor man skal se sig godt for, og hvor det typisk er de bedste producenters vine, der skinner igennem. 2022 var til gengæld et varmt år, men da der var en del tørke i 2020 og også i starten af 2021, så ser man en betydeligt lavere alkohol end længe. Flere af de vine, jeg smagte fra 2022, var nede på 12,5% alkohol, hvilket i min optik bestemt ikke gør noget.

Fremtiden
Fremtiden ser lys ud i Crozes-Hermitage, og det er der én specielt god grund til: Det er, at det stort set er det eneste sted i det nordlige Rhône, hvor det stadig er muligt at købe marker til en rimelig pris. Det betyder, at der er muligheder både for næste generation i området men også for nye vinmagere, som ønsker at etablere sig. Man ser også flere forlade kooperativet Cave de Tain for at starte op selv, som f.eks. Combat, som i 2017 valgte at lave vin selv omkring byen Mercurol, og hvor det i dag er datteren Sandra Combat, som driver vinhuset. Og i de etablerede huse som Chapoutier er sønnen Maxime Chapoutier kommet hjem og er ved at overtage huset sammen med sin søster Caroline. Og på Delas har man ansat den talentfulde italienske unge vinmager Marco Beckmann, som har mange visioner for vinene fremover.

Men vigtigst af alt er man også begyndt at mødes og udveksle erfaringer mellem de mange unge vinmagere. David Combier og Daphné Chave har bl.a. andet startet en større festival i juli hvert år for de unge i området.

Men det har også medført at kooperativet Cave du Tain i langt højere grad end før har måttet sadle om, og kvaliteten er bestemt steget i takt med den større konkurrence. I dag er vinene herfra blandt de bedste kooperativ-vine, jeg har smagt.

Så alt i alt er fremtiden lys for området og ikke mindst kvaliteten som er støt stigende.

12 gode vine fra Crozes-Hermitage

Chapoutier Crozes-Hermitage Les Varonniers 2020  95
Kjær & Sommerfeldt | 445 kr. tilbudspris
Virkeligt elegant og ærketypisk syrah. Violer, kølige krydderier og urter. Umådeligt elegant og med masser af dybde. En af de klart bedste vine fra området.

David Reynaud Crozes-Hermitage Le Croix 2020  93
Bichel | 375 kr.
Fra 70 år gamle stokke. Koncentreret med animalske noter. Sorte kirsebær, peber, krydderier og vanilje i smagen. Lang, krydret afslutning.

Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre 2018  93
Vinens Verden | 399 kr.
Masser af sorte bær i duften. En koncentreret og flot vin, varm i stilen med krydderier, lakrids og peber. Runde og bløde tanniner. Vellavet med en krydret afslutning.

Domaine Combier Crozes-Hermitage Clos de Grives Blanc 2021  93
Domaine Brandis | 399 kr.
Økologisk vinhus med hovedvægten af markerne i Crozes. 95% marsanne og 5% roussanne. Ristede nøddenoter. Masser af intensitet og en virkeligt flot og elegant vin. Lang, vedvarnede afslutning.

Delas Crozes-Hermitage Les Clos 2018  93
H J Hansen Vin | 699 kr.
Røde bær og peber i duften. Imødekommende, flot vin, hvor frugten står knivskarpt. Pæn intensitet og en lang afslutning.

Domaine Darnaud Crozes-Hermitage Au til du Temps 2021  93
Erik Sørensen Vin | ukendt pris
Saftig og mere fadpræget. Intens i smagen med røde bær, lakrids og pebernoter. Mineralsk i udtrykket med en flot koncentration og længde. Flot struktur, imødekommende stil.

 

Chapoutier Alléno Crozes-Hermitage Guer Van 2020  92
Kjær & Sommerfeldt | ukendt pris
Samarbejde mellem mesterkokken Alléno og Michel Chapoutier. Fra en enkelt plot. Meget koncentreret, de 15% helklaser giver fint krydderi til vinen. Masser af sort frugt, violer og mørke krydderier. En flot og gennemført vin.

Domaine Melody Crozes-Hermitage Etoile Noir 2020  92
Thewinecompany | 185 kr.
Fra 40 år gamle stokke, 12 måneder på fade, heraf en mindre del nye. Fyldig og samtidigt elegant vin med sorte kirsebær, peber og vanilje noter. Krydret afslutning.

Domaine Combat Crozes-Hermitage Exception’elle 2018  92
Søger importør
Udvalgte plots med gamle vinstokke. Ikke hvert år denne laves. Masser af sorte bær i smagen med peber, krydderier og vanilje. Pæn og vellavet vin med en flot afslutning.

Cave de Tain Crozes-Hermitage Les Hauts du Fief 2019  92
Vildmedvin | 299 kr.
Masser af intensitet i duften. 12 måneder på fad. Flot, intens og mørk med fine, let urtede og florale noter. En anelse animalsk. Flot balance med begyndende modne noter. Krydret i udtrykket med en pæn længde og dybde.

Laurent Fayolle Les Pontaix Blanc 2022  92
Juuls | 289 kr.
70 år gamle stokke på østvendt enkeltmark med marsanne i det nordlige, kalkrige Crozes. Fermenteres og modnes på fade. Flot tekstur og dybde. En meget mineralsk og stor vin.

Domaine Vendome Crozes-Hermitage Ergeron 2020  91
Coolwines | 275 kr.
Fra kalkholdig jorde, som er dækket med store sten. Fermenteret i cement og siden modnet på fade. Fyldig og masser mørke bær i duften. Varme krydderier og sorte oliven. Bløde tanniner, fin intensitet og en flot, lang afslutning.