At Chianti Classico vinene kan gemmes i mange år, er Castello di Monsanto et godt eksempel på. Markvinen Il Poggio vurderes som en af de mest holdbare vine og kan uden problemer lagre 25-30 år. Huset er familieejet, og det er Fabrizio Binachi, som er hjernen bag husets succes, som opstod op gennem 1960 og 70erne. I dag er det datteren Laura som står bag vinene efter gennem en årrække at have kørt parløb med sin far.

Markerne ligger i Monsanto området, samme navn som huset. Monsanto betyder det hellige bjerg og her ejer man 220 hektar totalt, men en stor del er skov, så kun omkring 20 hektar er plantet med vin. Il Poggio marken er inddelt i 5 plots og udgør i alt 5,5 ha. Hvert plot har sit eget særkende og vender forskelligt i forhold til solen, så modningen er også meget forskellig. Hvert plot høstes derfor særskilt, og det vurderes herefter, om plottet kan indgå i vinen eller skal deklassificeres. I 2014 blev der f.eks. kun benyttet to plots.

Generelt indgår der 90% sangiovese og lidt canaiolo og colorino i Il Poggio, og den lagres 20 måneder på mindre egefade. Mængden af nyt fad har været aftagende de senere år. Il Poggio skal typisk være 10-12 år gammel, før den for alvor viser, hvad den kan. Og den kan derfor godt virke meget lukket som ung.

Laura Bianchi var i København her i juni og præsentere en række ældre årgang af Il Poggio. Her er min vurdering.

Chianti Classico Gran Selezione Il Poggio 2019. Pris. 550 kr. Tilbudspris
Intense bitre kirsebærtoner i duften. Stadig rå tanniner og i smagen sorte kirsebær, krydderier, bitterstof og violer. Velbalanceret og en pæn koncentration. Stadig meget ung og rå, så bør gemmes en del år endnu. 95

Chianti Classico Gran Selezione Il Poggio 2015
Stadig masser af tannin og kraft i vinen. Sorte kirsebær, lakrids, peber og mørke krydderier. Velbalanceret og man fornemmer et fremragende år. Kan med fordel stadig gemmes nogle år inden den nydes. 95

Chianti Classico Riserva Il Poggio 2013
Et køligere år i Toscana. Let modne noter. Syltede sorte kirsebær med en stram tannin. Køligt udtryk og meget stringent med en flot struktur. Flot intensitet med en lang let bitter afslutning. 92

Chianti Classico Riserva Il Poggio 2004
Intense sorte kirsebær. Saftighed men stadig en del tannin. Klassisk sangiovese i udtrykket. Røde kirsebær, krydderier og knastør. Velbalanceret med en lang krydret afslutning. Meget imødekommende og klar nu. 94

Chianti Classico Riserva Il Poggio 1995
Modne noter i duften. Sorte bær, svampe, varme krydderier. Noget fadpræg. Modne tørre tanniner. Mellemlang afslutning. Meget elegant i strukturen. 92

Chianti Classico Riserva Il Poggio 1982
Mørke svampede toner, overraskende lidt udviklet alderen taget i betragtning. Varm i næsen. Meget intens. Let tørre tanniner, men stadig flot frugt. Sorte kirsebær, kamfer, jordtoner og jod i smagen. Kompleks med en lang afslutning. Generelt varm i stilen og man fornemmer en stor årgang. 94

Chianti Classico Riserva Il Poggio 1969
Læder, kamfer og balsamico i duften. En moden vin, stadig med pæn struktur. Elegant med masser af sødmefuld frugt, kastanjer og tertiære noter. Saftig med en lang afslutning. Stadig ganske flot og specielt syren imponerer, hvilket betyder vinen fremstår overraskende frisk. 93

Fabrizio Binachi Sangiovese Grosso 2016. Pris: 395 kr. Tilbudspris
Enkeltmarken Scanni, plantet 1968 med udelukkende sangiovese. Første vin kom i 1974. Mørk, meget harmonisk. Fyldig varm i udtrykket med skovbær, mørke krydderier og let fadpræg. Indsmigrende sangiovese ganske harmonisk og klar til at nyde allerede nu. 93

Fabrizio Binachi Sangiovese Grosso 2012.
Flot næse. Medum koncentration, let svampet med modent udtryk. Lidt mere kort i smagen men stadig med fine syltede kirsebærnoter. 92

Fabrizio Binachi Sangiovese Grosso 1990.
Moden med mørke noter. Stadig en fin frugt om end de tertiære noter har taget over. Læder, kamfer, bagte krydderier med syltede sorte kirsebærnoter. 90

Fabrizio Binachi Chardonnay 2022. Pris: 185 kr. Tilbudspris
Frisk, medium koncentration med let fadpræg. Fersken, citrus med fin flintet præg. Ganske præcis og imødekommende chardonnay med en fin afslutning. 90

Vinene føres af Bichel. Ældre årgange kan købes ved henvendelse til importøren.