Sydafrikas mest berømte vinmager er uden tvivl Eben Sadie. Efter at have rejst verden rundt og lavet vin i blandt andet Priorat i Spanien, har Eben nu besluttet sig for at koncentrere sig om sin jord i Swartland, som dyrkes biodynamisk, og hvor der ikke manipuleres med terroir og smagsnuancer. Og terroir er netop fundamentet for Ebens vine, som i dag regnes blandt verdens bedste vine. Alle vinene udtrykker meget klart det terroir, man finder i disse lidt høje og kølige marker tæt ved bjergene. Da jeg sidst var der i september, var der sne på markerne. ikke et syn man forventer at finde i Afrika. Vinene er derfor kølige i stilen og udtrykker i dén grad jordbunden.

Eben Sadie var i Danmark i maj og præsentere en række ældre årgange af hans to primære vine Columella og Palladius.

 

Columella

Blend af Syrah og Mourvedre i starten. Nu også med Grenache, Carignan, Cinsault og Tinta Barocca. Og flere vil givet komme til for Eben eksperimentere en del med forskellige middelhavsdruesorter. Pris omkring 985 kr. tilbudspris.

2005: Lavet på et tidspunkt hvor man ekstraherede meget. Eukalypsus i næsen. Saftig, krydret med en fin balance. Intens meget oversøisk. 14,5%. 24 mdr. på små fade, alt afstilket. Lidt nye fade. Ingen modingstegn og fremstår virkelig frisk.  93

2009: Perfekt årgang iflg Eben. Virkelig elegant og flot struktur. Saftig med røde bær, vilde krydderier, urter og let fad. 96

2014: 35% helklaser. 12 mdr. på fade og 12 mdr. på foudre, kun 5% ny fade.  Frisk, imødekommende og meget rødfrugtet. Silkeblød og elegant. 94

2021: Meget elegant og imødekommende. Frisk, rødfrugtet med fine bløde tanniner. Masser af krydrede noter. En imponerende flot vin. Dette er den nye vej frem og jeg forstår hvorfor Eben føler han har fundet formlen. 98

 

Palladius

Blend i starten med 4 druer nu 11 hvor det var Chenin Blanc, Chardonnay, Viognier og Grenache Blanc.  Nu er en række spanske, græske, italienske druer kommet til. Eben har en helt speciel krælighed til middelhavets druer som har en helt speciel evne til at stå med mad. Og lige pt. Er han specielt glad for assyrtiko. Pris omkring 859 kr. tilbudspris.

2003: Mørk, noget oxideret i næsen men slet ikke i smagen. Harmonisk. 14,9% men alkoholen dominerer ikke. Har mere viognier end tidligere hvilket man fornemmer. Fyldig og definitivt en madvin. 92

2007: Mørk med en flot næse af tropisk frugt. Imponerende tekstur. Kølig frisk med en flot struktur, masser af intensitet. Abrikos, ferskennoter, viser overraskende ikke meget alder. 14,5% men føler det ikke. 95

2013: Skiftede i 2013 til større fade. Meget lysere. Meget elegant, flot tekstur og struktur. Kølig men meget burgundisk. 13,4% Fornemmere fadet men velbalanceret. 95

2021: De senere år er Eben begyndt at bruge cementæg i det første år og derefter store foudre at modne vinen i. Meget elegant, kølig stil, let fersken, burgundisk. Flot fadintegration. Medium koncentration. Meget ung men med et kæmpe potentiale. 98

 

Vinene føres i Danmark af Laudrup Vin.