Et par hundrede km syd for Paris finder man Loiredalen, også kendt som Paris’ baghave. Et område med imponerende slotte og kendt for, at byboerne fra Paris tager derhen for at få et pusterum for storbyen.

Området er samtidigt Frankrigs tredjestørste vinområde, kun overgået af Bordeaux og det sydlige Frankrig. Men vinene er ikke specielt kendte på disse breddegrader og for de fleste er det kun ved vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé, hvor der ringer en klokke. Måske skyldes det det store antal af områder i Loiredalen, og ikke mindst at der benyttes mange forskellige druer, og at vinstilen derfor varierer en hel del mellem de mange regioner.

De tre zoner
Loiredalen kan groft sagt inddeles i tre zoner: De sauvignon blanc-baserede områder i den nordøstlige del af Loire, muscadet-regionerne ved udmundingen i Atlanterhavet og så den centrale region, hvor fokus især er på chenin blanc og cabernet franc. I denne artikel vil jeg se nærmere på denne spændende og for mange lidt ukendte del af Loiredalen. Og med et specielt fokus på rødvinene omkring Saumur.

Det er som før omtalt de spinkle og syrerige vine, der produceres i Loiredalen, oftest uden fadlagring. Det kan forekomme sært, når man tænker på, at en række af verdens bedste fade netop kommer Loireområdet, nemlig fra skovene i Nevers, Allier og Tronçais. Men da fadlagring ofte kræver rimeligt modne druer, er det ikke ofte man ser det. Og når det endelig sker, er det på ældre brugte fade. Netop modningen er den store udfordring i Loiredalen. Med et forholdsvist køligt forår og efterår samt en varm sommer kæmper man ind imellem med sen blomstring og dermed også, om den optimale modning kan nå at ske. Det er blandt andet derfor, at området er anerkendt for sine mousserende vine, hvor modningen ikke på samme måde er helt så vigtig. Omvendt er det måske en af de vi områder som har vundet på klimaforandringerne med mere varme og dermed bedre modning af druerne.

Anjou og Savennières
Der benyttes mange forskellige druer, og man kan derfor ikke altid være sikker på, hvad det er for en drue, man får, når man køber f.eks. en flaske Anjou eller Saumur, da mange druer er tilladte. Det kan godt være forvirrende for mange forbrugere.

Når man rejser fra vest mod øst, er Anjou det første område, man støder på. Især kendt for sine rosé-vine, som i stilen godt kan være en anelse sødlige, og ofte må jeg indrømme temmeligt ordinære og middelmådige. Og ofte er der sødme i rosévinene. Der laves dog en mere spændende cabernet d’Anjou rosé. Hvidvinene er som oftest på chenin blanc, og endelig er der rødvine på cabernet franc, som kan være rimeligt gode, omend kvaliteten er noget springende. Der laves også rødvine på gamay-druen, som man især kender fra Beaujolais, men jeg er endnu ikke stødt på nogen, som er værd at skrive hjem om.

Midt i Anjou finder man Savennières, som er et spændende mindre område, hvor der primært laves chenin blanc-vine. Området er især kendt for flere biodynamiske producenter med Nicolas Joly i spidsen. Vinene er ofte spinkle, mineralske i udtrykket og udvikler sig flot med tiden. Dette gælder generelt for chenin blanc-vinene i denne del af Loiredalen, som i kølige år giver stringente, syrerige, men også rimeligt aromatiske vine. I varmere år kommer der mere fylde og ikke mindst alkohol som ofte når 15% og så er det store vine, som kan konkurrere med selv de bedste hvidvine fra andre anerkendte distrikter. I Coteaux de l’Aubance samt Coteaux du Layon høster man først druerne, når de er angrebet af botrytis, hvilket giver en række fremragende søde vine, som sammen med Sauternes er anerkendte som nogle af verdens bedste dessertvine.

Saumur
Næste stop er Saumur, hvor det dels er de mousserende vine på chenin blanc, der dominerer. De er flaskelagret på den traditionelle metode, og resultatet er ofte særdeles flotte med en flot mousse og fine bobler. Det eneste, der adskiller dem, er den mere blomstrede smag fra chenin blanc. Men der plantes mere og mere chardonnay, som blandes i mosten inden fermenteringen. Det giver et mere klassisk udtryk nærmere vinene fra Champagne. De bedste klassificeres som Saumur Mousseux, og det er ikke overraskende, at Champagnehusene også har gjort sit indtog og står for en række af de bedste vine bl.a. Bouvet-Ladubay (Taittinger), Gratien & Meyer (Alfred Gratien) og Langlois-Château (Bollinger).

Den anden vigtige drue i Saumur er cabernet franc. Vine, som man finder klassificeret under Saumur-Champigny, som ligger lige uden for byen af samme navn og ellers bare Saumur. Stilen er kølig, silkeagtig med animalske træk. Gode producenter er Chateau de Villeneuve, Fabien Duveau, Chateau de Targe, Filliatreau, Chateau de Fosse-Seche, Foucault Frères, Domaine des Roches Neuves og Chateau de Hureau og ikke mindst Clos Rougeard. Clos Rougeard er i dag nærmest en kult vin og blev opkøbt i 2017 af Bordeauxproducenten Bouygues (ejer af Montrose). Vinene herfra sælges især til investering, men man kan være heldig at finde dem på top restauranter men den er bestemt ikke billig.

Chinon, Bourgueil og St-Nicolas de Bourgueil
Mod øst finder man Chinon, Bourgueil og St-Nicolas de Bourgueil, hvor det er de røde vine, der laves i samme stil som i Saumur. Bourgueil er ofte de tætteste og mest tanninrige af vinene, mens St-Nicolas de Bourgueil er de mest spinkle. Jordbunden er her præget af små sten, silex samt ler/kalksten. Det giver en mere tanninrig, tættere stil, og der høstes her omrking en uge tidligere end i Saumur. Gode prducenter her er Domaine de la Cotelleraie, Yannick Amirault, Pierre-Jacques Druet og Frederic Mabileau.

Chinon er det mest anerkendte, og vinene her er meget populære, især i Paris, hvor en stor del af vinene sælges. Personligt er det også herfra, jeg mener de mest helstøbte vine kommer fra. Jordbunden er her mere sandet med kalk, hvilket passer godt til cabernet franc. Det er vine med friske røde bær, saftighed og så alligevel med et godt tanninbid i afslutningen. Og generelt har vinene en høj frugtsyre. Gode producenter er Domaine Grosbois, La Nobaie, Daniel Chauveau, Charles Joguet og Olga et Jean-Maurice Raffault.

Klimaet og jordbund
Klimaet i den centrale del af Loiredalen er kølig, og det medfører syrerige vine. Spinkle og ikke en vintype, som bredden af danskere foretrækker. Hertil savnes koncentrationen og den ofte mere imødekommende stil fra de varmere vinområder. Men med et langsomt ændret adfærdsmønster, hvor især de mere kølige rødvine er på vej frem og ikke mindst klimaforandringerne, der betyder mere sol i Loiredalen, kan betyde, at vi får øjnene op for Loire og deres cabernet franc-baserede vine. Og det kan så åbne døren til de fremragende hvidvine på chenin blanc, sauvignon blanc og muscadet.

Jordbunden er domineret af kalksten omkring Saumur, og det ses tydeligt, når man besøger de lokale producenters kældre, som er gravet ind i jordbunden og danner nogle fantastiske gange og kældre. I øvrigt kældre, som oprindelig blev lavet til at dyrke champignon, og det er derfor ikke tilfældigt, at netop her er Frankrig centrum for denne type svamp.

I øvrigt er koncentrationen er biodynamiske producenter høj i det centrale Loire. Måske især drevet af Nicolas Joly, som har gjort et stort arbejde i at overbevise naboer og andre i området om filosofien bagved biodynamikken. Og det på trods af, at klimaet ikke er det nemmeste at arbejde med grundet større mængder regn, frost, rådproblemer og hagl bare for at nævne nogle af de udfordringer, man har.

Touraine
Øst for byen Tours finder man Touraine, som godt kan være et lidt forvirrende område, da mange forskellige druetyper benyttes. De røde er ofte på blend af gamay, cabernet franc, cabernet sauvignon, côt (malbec), pinot poir, pinot meunier, pinot gris og de lokale pineau d’Aunis og grolleau. De hvide er på chenin blanc og sauvignon blanc. Der laves mange forskellige vine og i mange kvaliteter. Man er derfor nødt til at kende producenten, hvis man skal være sikker på at få gode vine.

Vouvray
Det mest anerkendte område i Touraine, og måske i hele det centrale Loire, er Vouvray. Området strækker sig fra Tours og øst omkring 40 km og spænder over 7 kommuner. Og med 2200 hektar udelukkende med chenin blanc, er det også herfra, at størstedelen af vinene i Frankrig på denne drue kommer. Klimaet er her kontinentalt med kølige vintre og varme somre. Dog er der enkelte steder et mikroklima, som skaber grobund for ædel råddenskab, hvilket giver nogle delikate søde vine.  Jordbunden er præget af limsten og er rig på kalk og fossiler. Vinene laves udelukkende på chenin blanc og kan være fra knastørre til meget søde, hvis de bliver angrebet a botrytis. Det nemmeste er at se på etiketten, om vinen er sec (tør), sec tendre (halvtør) eller demi-sec (halvtør med mild sødme). Vinene er holdbare og kan med fordel gemmes. Ikke kun de søde, men også de tørre vine, som udvikler en olieret tekstur og lette oxiderede noter. Før i tiden var hovedparten af vinene de semi-søde vine. Men de har det svært, og flere producenter fokuserer i dag stort set kun på de tørre vine. Der laves også en del mousserende. Ud over de sædvanlige crémant-vine laver flere pétillant, hvor man benytter en lidt sødere vin og ikke tilsætter sukker i andengæringen. Det giver et mindre tryk, typisk halvt så stort som i en traditionel mousserende vin. Resultatet er en mere smagsfuld og lettere mousserende vin. Gode Vouvray producenter er Domaine de la Taille aux Loups, Bernard Fouguet, Domaine Delétang, Clos Naudin, Domaine des Aubuisières og ikke mindst Domaine Huet.

Cabernet franc
Som nævnt skal man søge centralt i Loire hvis man vil se nærmere på rødvinene. Her finder man vine på cabernet franc, oftest fra Touraine, Saumur eller Anjou. Derudover finder man oftest druen i Bordeaux hvor den benyttes i blends i specielt Fronsac og Pomerol. Men man finder også større udbredelse for druen i Toscana og i Argentina. Måske fordi det er en af de få druer, hvor det varmere klima har gjort det godt for modningen og udbredelsen af denne. Den deler mange karakteristika med cabernet sauvignon, og i marken kan de være svære at skelne. Den er ofte lysere i farven, let til medium koncentration og har lidt blødere tanniner. Stilen er kølig og silkeagtig med animalske træk, blyant og hindbærnoter. Den har en tendens til at få lidt urtede noter ligesom umoden cabernet sauvignon, men hvor sidstnævnte ikke fungerer giver det urtede noter et krydderi til cabernet franc vinene. En af kongerne af cabernet franc i Loiredalen er Thierry Germain, som er ud af en berømt vinfamilie i Bordeaux, men besluttede tidligt at gå sine egne veje og købte i 1991 sin vingård i Loiredalen nær byen Varrians. Han arbejder biodynamisk og følger sine egne idéer. Blandt andet er han en stor tilhænger af at høste tidligt, da han mener, at senthøstede druer skjuler druens rette terroir udtryk og mindsker friskheden. Det er en svær balancegang, især med cabernet franc, som godt kan få strejf af grøn peber, hvis ikke druen er moden.

Vinifikation
Der arbejdes med stort set alle former for fermenterings- og modningtanke. Lige fra stål til amfora, cement eller egetræsfade. Et fællestræk for de bedre producenter er, at man synes at gå mod at arbejde med cementtanke. Det bibeholder frugten men giver en bedre struktur, end hvis det udelukkende er ståltanke. Generelt arbejdes der med lang maceration og gæring, inden vinene så modner i alt fra få måneder til mange år. Helt nye fade ser man sjældent, da cabernet franc har svært ved at integreres helt med det nye træ.

9 spændende rødvine fra det centrale Loire

Domaine des Roches Neuves Outre Terre 2021, Saumur Champigny  94
Vinova | 400 kr. Tilbudspris
Fra lille mark med sandet kalkstensjord. Modnet på amfora og derefter fade. Urtede noter i duften. Boysenbær, ribs, urter, anis og kølige krydderier. En spændende og dyb vin med masser af intensitet og dybde i smagen. Vil givet dele vandene, men jeg er fan. Alk.: 12,5%

Frederic Mabileau Eclipse 2017, Saint Nicolas de Bourgueil  93
Løgismose | 270 kr. Tilbudspris
Fra ældre cabernet franc stokke. 22 måneder på 600 liters nye demi-muids. Pæn frugt domineret af sorte bær, urter og kølige krydderier. Fin, blød og elegant kølig stil. Strejf af tørhed men fin balance. Alk.: 13%

Domaine Grosbois Clos du Noyer 2018, Chinon  93
Erik Sørensen Vin | 450 kr. Tilbudspris
Clos du Noyer parcellen er kun 1,2 hektar og ligger højt på skråningen med kun cirka 40 cm jord over tuf-klippen. Biodynamisk og modnet på cement. Meget elegant med en yderst flot frugt. Masser af intensitet og et vist tanninbid. Meget mineralsk på en god måde. Alk.: 14%

 

 

Olga Raffault La Singuliere 2015, Chinon  93
Philipson Wine | Ukendt pris
100% cabert franc fra husets ældste vinstokke. Fermenteret i foudres og modnet på nye fade. En yderst flot vin med mineralsk præg, sorte tætte bær og fadpræg med fedme og mørke krydderier. Pakket ind af en flot syre og med en lang, kompleks smag. Alk.: 13,5%

La Nobaie Pierre de Tuf 2019, Chinon  93
Løgismose | 183 kr. Tilbudspris
Fra de ældste vinstokke og 15 måneder på en blanding af amfora og brugte 500 liters fade. Fyldig, rund og elegant med en yderst flot balance. Masser af intensitet og en fin lang smag. Alk.: 13%

Charles Joguet Clos de la Dioterie 2019, Chinon  93
Philipson Wine | 480 kr. Tilbudspris
Nordvendt enkeltmark med 70-80 år gamle stokke. Dyb duft med solmodne noter. I smagen krydret med lette urter, blåbær og kølige krydrede noter. Flot intensitet med mange lag i vinen og en flot, lang afslutning. En stor Chinon. Alk.: 13,5%

Fabien Duveau Le Hauts Poyeux 2021, Saumur Champigny  92
Kjær & Sommerfeldt | 365 kr. Tilbudspris
Cabernet franc fra Les Hauts Poyeux. Fra den øvre del af skråning. Her er det øvre lag af sand op mod 60 cm dybt, før vinstokkene rammer Saumurs hvidgule kalksten. 100% fad, kun brugte. Noget fad fornemmes, men det er velintegreret. Fyldig i stilen med masser af sorte bær, urter og runde, flotte tanniner. Meget elegant. Alk.: 13%

Domaine de la Cotelleraie Les Perruches 2021, Saint Nicolas de Bourgueil  92
Sigurd Müller Vinhandel | ukendt pris
Caberet franc fra kalksten. Modnet 15 måneder på barriques. Meget frisk og frugtig, og en vis dybde fornemmes. Let krydret udtryk og en flot længde. Alk.: 12,5%

Amirault La Mine 2022, Saint Nicolas de Bourgueil 91
Bichel, Juuls | 185 kr. Tilbudspris
Cabernet franc fra en mark på 1,5 hektar med sand og ler. Seks måneder på større brugte fade. Rund og blød med en pæn dybde. Frugten får virkeligt lov at stå frem med en fin, lang smag. Alk.: 13,5%

Andre gode rød- og hvidvine fra det centrale Loire

Olga Raffault La Cuvee Or 2020, Chinon. 93

Domaine de la Cotelleraie Le Vau Jaumier 2015, Saint Nicolas de Bourgueil. 93

Frederic Mabileau Chenin Du Puy 2019, Anjou. 93

Charles Joguet La Varennes du Grand Clos 2019, Chinon. 92

Fabien Duveau Le Hauts Poyeux 2021, Saumur Champigny. 92

Frederic Mabileau Les Racines 2020, Saint Nicolas de Bourgueil. 92

Fabien Duveau Les Poyeux 2021, Saumur. 92

Fabien Duveau Le Bas Poyeux 2021, Saumur Champigny. 92

Domaine Grosbois Montet 2020, Chinon. 92

Olga Raffault Les Picasses 2017, Chinon. 92

La Nobaie Les Blancs Monteaux 2017, Chinon. 92

Olga Raffault Le Champ-Chenin 2018, Chinon. 92

Domaine de la Cotelleraie L’Envolée 2020, Saint Nicolas de Bourgueil. 91

Frederic Mabileau Les Rouilleres 2021, Saint Nicolas de Bourgueil. 91

Frederic Mabileau Les Rouilleres 2022, Saint Nicolas de Bourgueil. 91

Frederic Mabileau Chenin Des Rouilleres 2022, Anjou. 91

  1. Amirault Cote 50 2022, Bourgueil. 91

Fabien Duveau La Hunaudiere 2022, Saumur. 91

Olga Raffault Les Peuilles 2019, Chinon. 91

Fabien Duveau Le Menais 2022, Saumur Champigny. 91

Fabien Duveau Le Bourg 2022, Saumur Champigny. 91

La Nobaie Les Chiens Chiens 2020, Chinon. 91

Domaine Grosbois Gabare 2018, Chinon. 91

Olga Raffault Le Champ-Chenin 2020, Chinon. 91

Olga Raffault Le Champ-Chenin 2019, Chinon. 91

La Nobaie La Part des Anges 2020, Chinon. 91

Frederic Mabileau Lunatic Pet Nat 2022, Saint Nicolas de Bourgueil. 90

Olga Raffault Les Barnabés 2020, Chinon. 90

Frederic Mabileau Fred 2022, Saint Nicolas de Bourgueil. 90

Remy Mabileau Pineau d’Aunis 2022, Saint Nicolas de Bourgueil. 90

Amirault Le Grand Clos 2021, Bourgueil. 90

Amirault Les Malgagnes 2021, Saint Nicolas de Bourgueil. 90

Charles Joguet Les Charmes 2019, Chinon. 90

Domaine Grosbois Gabare 2020, Chinon. 90

Domaine de la Cotelleraie La Croisée 2022, Saint Nicolas de Bourgueil. 90