Det var egentlig aldrig planen, at Christian Jensen skulle producere gin, men hvad der startede som et ønske om at genskabe de gode, gamle ginner, er her tyve år efter blevet et livsprojekt – der på tyvende år på mange måder stadig er en hobby.
2004 var på mange måder en anden tid. Der blev set Krøniken i fjernsynet, Netflix var et postordrefirma, og Schweppes var den eneste tonicvand, man blandede sin gin med. Der er heldigvis sket meget på tyve år. Ikke mindst på ginfronten, hvor knaphed er blevet til overflod.
Christian Jensen spildte dog ikke sin tid med at se Krøniken i 2004. I stedet gik tiden med at introducere Londons bartendere for hans nye Jensen’s Bermondsey Dry Gin. Verden var på det tidspunkt så småt ved at få øjnene op for gin med nylige lanceringer som Martin Miller’s Gin i 1998, Hendrick’s Gin i 1999 og Tanqueray Ten i 2000. Derfor var timingen af Jensen’s Bermondsey Dry Gin slet ikke så tosset.
Christian Jensen er født og opvokset i Danmark, men flyttede som ganske ung til den engelske hovedstad for at forfølge drømmen om en IT-karriere i Londons finansdistrikt. Her mange år efter arbejder Christian Jensen fortsat i finansverdenen, men når det bliver fyraften, jonglerer han med ginflasker i sit eget destilleri.
Uventet inspiration
Hele gineventyret startede under et længere arbejdsrelateret ophold i Tokyo i årene 2000-2002. Her fik Christian Jensen serveret en heftig Naked Martini på en lokal, japansk bar mikset med en vintage gin fra 1960’erne. Den gamle gin ramte rent ind hos den danske ginaficionado.
“Jeg syntes jo, det var trist, at man ikke kunne få rigtig god gin længere. Dengang var gin bare ikke lige så godt som i gamle dage,” fortæller Christian Jensen, da Whisky&-magasinet besøger ham i London.
Det lykkedes Christian Jensen at få en flaske af denne vintage gin med hjem fra Japan, og den efterfølgende tid gik med at undersøge den for længst udgåede gin nærmere. Vintage gin er hverken nemt at finde eller billigt at skaffe, så der var kun ét at gøre: at producere en lige så god gin selv.
“Det var først efter, at jeg havde været i Tokyo i de to år i 2000 til 2002 og havde smagt en masse gammel gin, og fået den flaske jeg fik med hjem til London, at jeg begyndte at kigge på at lave gin selv.”
“Til at starte med gik jeg i gang med at undersøge, om der var nogen, der kunne hjælpe mig med at producere en gin. Det blev så Thames Distillers, som jeg havde hørt om før og derfor kendte lidt til.”
Redningsmanden blev Charles Maxwell, den legendariske chefdestillatør hos spiritusproducenten Thames Distillers i London-bydelen Clapham. Og selvom Charles Maxwell undrede sig noget over Christians ønske om at lave gin, når nu “alle meget hellere ville drikke vodka”, brugte Charles godt ti måneder på at genskabe den vintage style London Dry Gin, som Christian Jensen havde lært at kende i Tokyo.
Resultatet var Jensen’s Bermondsey Dry Gin, en silkeblød London Dry Gin i 1800-talsstilen med en klassisk og prikkende enebærsmag og duft, ledsaget af citrus, en anelse lakridsrod og et hint af viol.
“Til at starte med var det faktisk ikke meningen, at jeg ville sælge min gin. Jeg skulle bare have noget gin, jeg selv havde lyst til at drikke. Det var dér, det hele startede. Det ledte så til, at jeg var nødt til at komme i gang med at sælge min gin, for jeg var nødt til at købe mere gin, end jeg havde lyst til at drikke selv.”
Det forstår man egentlig godt, for samarbejdet med Charles Maxwell og Thames Distillers kastede hele 100 kasser Jensen’s Bermondsey Dry Gin af sig.
“Der opstod en positiv bølge omkring gin i 2004, da jeg begyndte at sælge min Bermondsey Dry Gin. I mange år var det en fin nok proces at få lavet min gin hos Thames Distillers. Senere fandt jeg så på en opskrift på en Old Tom Gin, som jeg også fik lavet samme sted.”
Jensen’s Bermondsey Old Tom Gin blev lanceret i 2008. Den er inspireret af en gammel opskrift fra 1840’erne. Modsat andre moderne Old Tom-ginner på markedet, er Jensen’s Bermondsey Old Tom Gin ikke sødet med sukker. Ginnens sødme stammer i stedet fra ingredienser som lakridsrod. For som Christian påpeger, “var det ikke destillatørerne, der hældte sødestoffer i ginnen i 1700- og 1800-tallet. Det var typisk barejerne, som tilsatte sødestoffer til fadet med gin for at skjule, at de have fortyndet den med vand.”
Selvom ingredienslisten er hemmelig, er der ingen tvivl om, at Jensen’s Bermondsey Old Tom Gin er en helt anden type Old Tom Gin, end man ellers finder på butikshylderne. Enebærrets friske fyrrenål er i front, og giver, sammen med lakridsrodens tydeligt muldede og træagtige noter og en mild appelsin, en fed og fyldig gin med masser af power.
Level up
Da bølgen af mikrodestillerier begyndte at brede sig som ringe i vandet fra 2009 og frem, vækkede det Christians interesse for at give sig i kast med at producere sin gin selv.
“Hele markedet ændrede sig med Sipsmith Distillery, da de fik deres destillationstilladelse i 2009. Små ginner blev meget mere populære, og markedet var begyndt at kigge på, hvad gin var, og på processerne bag produktionen af gin. Jeg mente derfor, det var nødvendigt for mig at komme i gang med at lave mit eget destilleri. Dels for at kunne sige, at nu laver jeg min egen gin og jeg har mit eget destilleri, men også fordi der så er mere kontrol omkring, hvad vi foretager os. Vi kan være mere stringente med tingene og de processer, vi har omkring ginnen. Og så har vi selvfølgelig muligheden for at lave andre produkter også.”
Første skridt var at anskaffe sig en destillator – og et sted at stille den.
“Jeg startede ud med at købe min destillationskedel. Jeg bestilte den på min fødselsdag, den 26. juni 2012. Det er den bedste fødselsdagsgave, jeg nogensinde har givet mig selv. Derefter lejede jeg dette rum under jernbanen til at bygge mit destilleri i,” fortæller Christian, imens han skæver op i loftet, hvor togene hyppigt buldrer forbi. Bermondsey Distillery har nemlig til huse i et af de mange hulrum under Londons travle jernbaneskinner i London-kvarteret Bermondsey, godt 500 meter syd for den ikoniske London Bridge. Det rustikke ydre står i slående kontrast til hulrummets noget mere sterile produktionslokale, som Christian Jensen tilbragte tre år på at sætte i stand.
Den indkøbte destillator er en 500-liters ståldestillator fra den lokale destillatorproducent John Dore & Co. Ltd. Det er samme destillatormodel, som Thames Distillers benytter til produktion af gin. Hvilket må være at foretrække, når man som Christian, skulle flytte produktionen af sine to ginner in-house, uden at ændre væsentligt på smagsprofilen.
De første år som destilleriejer fik Christian Jensen hjælp af den dengang nyuddannede Anne Brock, som netop havde færdiggjort sin ph.d. i organisk kemi fra University of Oxford i efteråret 2012. Anne Brock hjalp med at installere destillatoren, opbygge destilleriet, og ikke mindst overføre produktionen af gin fra Thames Distillers til det nye Bermondsey Distillery.
“Der gik seks måneder fra jeg bestilte min destillator, til jeg fik en email fra Anne, som sagde, at hun var ved at være færdig med at læse kemi, og gerne ville begynde med at destillere gin. Så jeg tænkte, at det kunne være sjovt nok at se, hvad der skete med det. Og det gik forrygende godt, så vi blev enige om, at hun skulle komme og hjælpe mig med at få dette destilleri gjort færdig.”
20 år er ingen alder
I dag er Anne Brock chefdestillatør hos Bombay Sapphire Distillery, og Christian har selv indtaget rollen som destillatør hos Bermondsey Distillery. Sammen med sit team er Christian i fuld gang med at videreudvikle på Jensen’s Bermondsey Gin-brandet – og ikke mindst fejringen af 20-års jubilæet.
“Vi kommer til at holde fast i de to klassiske ginner, Bermondsey Dry Gin og Bermondsey Old Tom Gin, og ikke lave for meget om på dem. Og så tror jeg, vi kommer til at lave et par nye produkter på et tidspunkt. Det kunne være en Navy Strength Gin med en høj alkoholprocent og en gin inspireret af lokalområdet,” afslutter Christian Jensen.
I 2024 markerer Christian Jensen og Bermondsey Distillery 20-året for Jensen’s Bermondsey Dry Gin med masser af events på destilleriet i London. Hold øje med kommende begivenheder på destilleriets website www.bermondseygin.com.