Ny dansk spiritus – håndværk, traditioner og nybrud

En ny dansk grundbog i spiritus har set dagens lys. Den er skrevet af Jens Niklasson som bl.a. er destillatør hos Njord og ølbrygger privat. I bogen viser han vej gennem en verden af spiritus og kortlægger forskellene på gin, vodka, whisky, rom og frugtbrændevin. Han forklarer, hvordan destillering fungerer, hvordan alkohol bliver til, og hvordan forskellige typer af spiritus bliver til. Samtidig besøger han en række af Danmarks destillerier. Det er en velskrevet og grundig bog om alkohol og dens tilvirkning. Og selvom det til tider er en kompleks proces, så får forfatteren forklaret det så alle er med. Dog uden at tage for mange kompromiser. Der er en række destillerier som besøges og det er fine beskrivelser, men er kun en lille brøkdel af alle de destillerier som blomstrer rundt omkring i landet. Og jeg forstår så fulde fokus har været på fortællingen om spiritus fremfor, hvordan den danske gin eller whisky scene ser ud. Skulle jeg have en anke, så savner jeg mere omkring akvavit som måske er det Danmark i den store verden er mest kendt for. Ikke kun i forsiden men så sandelig stadig. Og så er der heller ikke meget om rom, på trods af vi har nogle interessante danske romprodukter på markedet. Men alt i alt en interessant og lærerig bog for dem der interesserer sig for spiritus.

Set hos boghandlere til 299.95 kr.

 

Whisky – til nye og gamle nørder

Endnu en dansk bog om whisky er kommet på markedet skrevet af Mads Schytte, som blandt andet driver instagram profilen Whiskytossen. I denne omgang er der tale om en grundbog om whisky målrettet, som han skriver til nye og gamle nørder. Bogen kommer fint rundt om det man bør vide som begynder om whisky og ja selv erfarne vil givet kunne få et tip eller to af Mads. Der gives en generel introduktion til whisky herunder produktionens forskellige faser og stilarter samt en gennemgang af en række whiskyproducerende lande og whiskyens historie. Her er fokus dog mest på Skotland og det er ikke meget man får af f.eks. irsk, japansk eller andet europæisk whisky. Men fair nok for det bliver også hurtigt en balance omkring dybde og bredde.

Endelig indeholder bogen naturligvis også en beskrivelse af 45 udvalgte whiskyer, som alle bør kende og ikke mindst smage som forfatteren skriver. Den sidste del er naturligvis svær og hovedvægten er her på velkendte større whisky brands og gamle nørder vil givet have en klar mening hvilke som mangler. Bogen er velskrevet og flot illustreret, hvilket gør man får lyst til at bruge tid og lade sig inspirere. Og bogen slutter af med forslag til en række cocktails og madopskrifter hvor whisky indgår hvilket fungerer godt. En god grundbog primært til dem som ønsker eller for nylig har kastet sig over glæden ved de gyldne dråber.

Set hos boghandlere til 299.95 kr.

 

Bogen om ærlige vine

Birgit Pichat og Mads Jensen har lavet ”Bogen om ærlige vine”. En bog som handler om økologiske, biodynamiske og naturlige vine, om maden dertil og om ildsjælene bag som de skriver. Er det en vinbog eller en kogebog? Nok ingen af delene og så måske alligevel lidt et mix.

Bogen indeholder masser af vinanbefalinger og frankofile retter, der passer til. Vinene er hovedsageligt franske vine fra forfatternes egne vinimport ”Vores Franske” og der er nogle fine portrætter af de producenter man arbejder med. Retterne er udviklet af forfatterne selv samt en række gæstekokke som Jacob Binzer (D:A:D), Pontus Elofsson (Noma), Lars Juul (La Glace), østersmesteren Jonas Harboe, Ana Omazic (Alchemist), Talia Richard-Carvajal (Hart Bageri) og mange flere.

Bogen er en forfriskende anderledes vin- og kogebog. Især opskrifterne er spændende og inspirerende. Men vindelen synes jeg er for fokuseret på egne producenter. Det havde klædt forfatterne, at se ud over dette. Og derfor sidder man lidt med en fornemmelse af at læse en udvidet reklame for vinimporten – vel meget sofistikeret og eksklusiv lavet. Og det er der ikke noget galt i, men det kræver man lige går et spadestik dybere før det går op for en.

Set hos boghandlere til 299.95 kr.