Danske Henrik Hammer var lysår foran alle andre, da han i 2009 introducerede verden for sin Geranium Gin. Godt et årti senere gik han all-in på drømmen om eget destilleri i det historiske Vintre Møller lidt uden for Holbæk på Sjælland.

De fleste danskere, som har nydt mere end en enkelt Gin & Tonic de sidste ti år, er formentlig stødt på navnet Henrik Hammer. I 2009, da den nuværende gin-renæssance endnu var i sin vorden, præsenterede Henrik Hammer verden for den florale Geranium Gin, der, selvom den bliver produceret i England, for længst er blevet adopteret som en ærkedansk gin af danskerne.

Timingen af Geranium Gin i 2009 kunne ikke have været bedre. Længe inden interessen for gin for alvor blev mainstream i 2013-2015, var Geranium Gin og opfølgeren Old English Gin etablerede brands på det danske såvel som flere udenlandske markeder.

Selve produktionen af både Geranium Gin og Old English Gin er fra starten foregået hos Langley Distillery i Birmingham i England. Men håndværkeren, ginnørden og ikke mindst storytelleren i Henrik Hammer havde en drøm om at producere gin selv. I eget destilleri, på egne destillatorer og med komplet kontrol over hele processen. I 2017 fik han testet drømmen af, da han etablerede Frederiksberg Destilleri i kælderen på Frederiksberg Rådhus. Armeret med en tre-liters alembic kobberdestillator producerede Henrik Hammer den lokale Frederiksberg Dry Gin, hvor der blandt ginnens syv ingredienser befandt sig friske lavendelblomster fra Landbohøjskolens have og agern fra de store, flotte egetræer i Frederiksberg Have. En lokal gin inspireret af storbyens små oaser.

Selvforsynende i alle henseender 

Men Henrik Hammer drømte større end kælderdestilleriet på rådhuset. I 2018 erhvervede han derfor en nedlagt vandmølle mellem Roskilde og Holbæk på Midtsjælland. Han solgte sin lejlighed midt på Frederiksberg i København til fordel for det helt rigtige sted med potentiale for både destillering, tapning, fadlagring og dyrkning af egne afgrøder og ingredienser til produktion af både gin, vodka og whisky.

“I 2018 købte jeg en gammel, nedlagt mølle ved navn Vintre Møller på Holbækegnen. Det er et stort sted med tilhørende 2,5 hektars areal, hvor det meste er dyrkbar jord. Stedet havde derfor potentiale til at blive mit nye destilleri, hvor vi kan være selvforsynende med alt fra botanicals til ginproduktion, kildevand til nedvanding af spiritussen, afgrøder til en whiskyproduktion og ikke mindst energiproduktion fra solceller og selve vandmøllen,” fortæller Henrik Hammer.

Vintre Møller er oprindelig fra 1374 og har igennem årene været anvendt som bl.a. bryggeri og tapperi. Hjertet af Vintre Møller er møllehuset, der i århundreder er blevet drevet af områdets rislende bæk.

“Det er ambitionen, at vi på sigt skal være selvforsynende med hensyn til alle ingredienser til vores ginner og vores whisky. På den omkringliggende mark dyrkes i dag byg til vores whisky. Omkring på vores arealer er der plantet iris, kvanrod, nælder, enebærbuske og meget andet til ginproduktionen,” fortæller Henrik Hammer og fortsætter:

“Tag f.eks. vores The Testamente Gin, som vi introducerede på det danske marked i 2021. Her er alle ingredienser – på nær enebærrene – dyrket og plukket på Vintre Møllers arealer. Enebærbuskene plantede jeg øjeblikkeligt efter overtagelsen af gården i 2018, så der kommer til at gå nogle år, før buskene giver nok bær til en reel produktion af gin. Men det skal nok komme.”

Single Estate Gin fra Vintre Møller

The Testament Gin er ikke bare et godt eksempel på Henrik Hammers ambitioner for Vintre Møller Destilleri. Det er også et godt eksempel på, at historien bag et produkt er yderst vigtigt for Henrik Hammer. Ginnørden, historieentusiasten og ikke mindst storytelleren i Henrik Hammer førte ham på et tidspunkt til Det Kongelige Bibliotek, hvor han af egen drift fandt frem til det, han anser for at være historiens første dokumenterede eksempel på en gin; altså en alkoholrig væske tilsmagt med enebær og andre ingredienser. Med The Testament Gin har Henrik Hammer genskab en mikstur fra Dr. Henrik Harpestrengs reference-guide til lægeplanter og plantemedicin, “Liber Herbarum”, fra 1200-tallet. Dr. Henrik Harpestreng var livlæge for Kong Erik, kendt som Erik 4. Plovpenning, konge af Danmark fra 1241 til 1250. Denne konkrete opskrift kalder på Grani Juniperi (enebær), Arcangelica (kvanrod), Iris Germanica (iris), Cypressus (cypress), Traxacum (mælkebøtte), Urtica (nælde), Serpentina (slangerod), Artemesia Vulgaris (gråbynke) og Cydoneum (kvæde). Og det er denne opskrift, som Henrik Hammer har genskabt med The Testament Gin.

 

Der er meget mere på vej

Siden overtagelsen af Vintre Møller i 2018 har Henrik Hammer og hans team løbende istandsat de historiske rammer samtidig med opbygningen af et moderne tapperi og destilleri. Det er ginnørderi og historienørderi kombineret med benhårdt manuelt arbejde. The Testament Gin er blot seneste produkt i rækken, og meget mere er på vej lover han. For nylig fyldte han de første egetræsfade med whisky lavet med bygmalt fra egne marker.

“Whiskyen er klar om 6-7 år. Så ser vi, hvad det kan blive til,” griner han.